Dtum
Login with Facebookk
1937 | Augusztus

Hazaérkeztek Párisból a magyar kard hősei

Vasárnap, a berlini olimpiai játékok ünnepélyes megnyitásának első évfordulóján érkeztek haza Párizsból, a világbajnokságokról a magyar kard hősei, akik az elmúlt hét folyamán bebizonyították, hogy kardvívó sportunk verhetetlen az egész világon. A világkiállításra összegyülekezett öt világrész közönsége látta a magyar kardforgatók dicsőséges fegyvertényét.

Kardvívóink jól ápolták a hagyományokat, töretlen fényben őrizték meg a berlini olimpiai versenyek forró küzdelmeiben szerzett babérágakat. Jólesett a pályaudvaron hallani a közönség éljenzését és nemzeti imádságunkat, amely ismét magyar diadal örömére hangzott fel.

A vívás nálunk nem a tömegek sportja, de nincs magyar ember, aki ne tudná, hogy a kardban, a vértelen kardforgatásban sisak és verhetetlenek vagyunk. Ez a párizsi győzelem különösen azért jelentőségteljes, mert nem messze a francia fővárostól ott fekszik Trianon, Nagy-Magyarország temetője.

Vívóink a magyar ügynek csak használtak akkor, amikor Trianon árnyékában csattogtatták győzelmesen pengéiket. Talán ez a tudat acélozta meg izmaikat annyira, hogy ilyen nagy fölénnyel vívták ki a világsikert…

A Keleti-pályaudvaron vasárnap a déli órákban igen sokan gyűltek egybe, hogy tanúi legyenek a diadalmas magyar vívók érkezésének. A külső „D” vágány végénél várakozott a közönség.

Ott volt Kelemen Kornél országgyűlési képviselő, az OTT elnöke, Nagyszombathy Miksa altábornagy, Hoffmann Géza tábornok, vitéz Bodrossy Manó és vitéz Somogyi Endre ezredesek, Borsody László aligazgató, a hat diadalmas vívó mestere, a Vívószövetség vezérkara, élén Szilaveczky Lajos rendőrfőtanácsossal, a honvédség tiszti küldöttsége, valamint a hozzátartozók.

Megjelent a fogadtatáson Vécsey Aladár tüzérezredes, a világbajnok Kovács Pál parancsnoka, valamint Berczelly Tibor parancsnoka, vitéz Szilassy József határőrezredes.

Kovács Pál menyasszonya, az aranyszőkehajú Szlávy Ica vőlegényének parancsnokával, Vécsey ezredessel beszélget, a hozzátartozók gyűrűjében pedig könnyesen, boldog arccal, várja fiát a feketébe öltözött Kovács mama.

A vonat tíz percet késik, és amikor a kanyarodóban feltűnik a hatalmas villanymozdony, minden rend felbomlik. A rendőrzenekar indulót játszik, az ünneplők pedig rohannak a vasúti kocsi elé, és amikor a győztesek leszállnak, valósággal szétszedik őket.

Ez a kis műsoron kívüli ünneplés alaposan kifárasztja a hosszú utat megtett világbajnokokat, akik végre egy csoportba verődnek és megindulnak az érkezést oldal kijárata felé, ahol a hivatalos fogadó-küldöttség várja őket.

Kiderül, hogy Rajcsányi és Bay, Jeney István alelnök vezetésével St-Moritzba indult, ahol bemutatón vesznek részt. Rajcsy Győrött kiszállt és hazautazott Szombathelyre, mert szerdán lesz az esküvője. A hölgyek közül a két Elek-lány hiányzik, ők már korábban hazajöttek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kovács Pál megnyerte az egyéni világbajnoki címet. Megérkezésekor menyasszonya és nagy ünnepség fogadta Budapesten A párizsi vívóvilágbajnokságon az első aranyérmet a női tőrvívók szerezték. Elek Ilona küzd a páston A magyar női törvívócsapat, amely megnyerte Párizsban a világbajnokságot. Bogáthy Erna begombolja Elek Ilona vívóruháját, baloldalt Vargha Ilona ül A világbajnokságot nyert magyar kardcsapat. Berczelly Tibor, Rajcsányi László, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Maszlay Lajos és Rajczy Imre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98