Dtum
Login with Facebookk
1937 | Január

Ma, hétfőn reggel fél 7-kor indul el Izabella királyi hercegnő koporsója

Ma, hétfőn reggel fél 7-kor indul el Izabella királyi hercegnő koporsója a magyaróvári nagy temetésre.

Vasárnap délelőtt lezárták a Mátyás-templom kriptái felé vezető vasajtót. Az intézkedés oka: lent a kriptában kibontották Izabella királyi hercegkisasszony koporsóját, hogy előkészítsék a mai, hétfői elszállításra. Keskeny lépcső vezet le a kriptába. Az alacsony teremben, a gótikus ívek között az L-alakú pincehelyiségben felénk csillog a sötétségben két parádés címer: III. Béla királyé és feleségéé, Antiochiai Annáé. A holttestek fent vannak a templomban, itt csak a Konstantinápolyból elhozott sírkövek jelzik a mulandóságot…


Két kis dobogó: az egyiken Apponyi Albert gróf pihen, a másikon Izabella királyi hercegnő felnyitott koporsója. A nehéz érckoporsó tetejét leemelték és a dobogó mellé helyezték a kripta kövére. Az ércfedél alatt vékony aluminiumfödél van, ezen kis ablak. Az üvegen keresztül látni lehet a bebalzsamozott holttest arcát.

 

Izabella főhercegnő lecsukott szemmel alussza örök álmát…. Vasárnap délután még egyszer megvizsgálták: rendben van-e a két koporsó, nem lazult-e meg valami szög, vagy csavar, alkalmas-e a szállításra. Ha van valami kis hiba, azt helyreállítják, aztán ma, hétfőn reggel fél hétkor autóra teszik és lassú menetben megindul a furgon Magyaróvár felé, a nagy temetésre. A koporsónak egyetlen kísérője lesz: Albrecht főherceg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98