Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Cellofán tulajdonságai

Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által kicsapják a vízben nem oldódó triacetátot .Ezután a triacetátot részleges hidrolízis által kloroformban nem oldódó szekundér acetáttá alakítják át olyan módon, hogy addig kevernek 100 kg triacetátot 250 kg tömény salétromsavval és 1250 liter vízzel, amíg kloroformban oldhatatlanná válik.

A szekundér acetát aceton-alkohol keverékében való oldata a gyártás alapanyaga, de még kevés puhántartásra való anyagot kevernek hozzá. A kémiai technológiában használatos szerek közül lenolajat, ricinusolajat, ftálsavas észterek használhatunk. A cellulózeacetát acetonalkoholos oldatát hengereken futó fémszalagra öntik, az oldószer elpárolog és visszamarad az acetátfólia. Hasonló módon készül az acetát-műselyem is.

Az acetátfólia nagy előnye, hogy már külön kezelés nélküli is érzéketlen a vízzel szemben. Néhány gyár zselatinból is önt hártyákat (klarofán, novo-heliofán); ezek azért előnyösek, mert préseléssel dobozokká alakíthatók és zsír számára teljesen átjárhatatlanok.

A cellofán tulajdonságai.
A cellofán papírhoz hasonlóan ívekben kerül forgalomba. Mivel az öntőgép 95 cm széles tekercset állít elő, a szokványos ívnagyság 95 x 100 cm. A lemezek vastagságát rendszerint nem milliméterekben adják meg, hanem az 1 négyzetméteres lap grammokban mért súlyával jellemzik. A legvékonyabb fajta 0.02 mm vastagságú és négyzetméterenkinti súlya 30 gramm. A gyártott vastagságok század mm-kint növekednek egészen 0.17 mm-ig, amikor is 240 gramm minden egyes négyzetméter súlya. Rendelésre félmilliméteres lemezeket is gyártanak.

A cellofán nevezetes tulajdonságai közé tartozik a levegővel és vízzel szemben való viselkedése. Levegőt áteresztőképessége majdnem semmi; 10 cm2 területű hártya 10 cm magasságú vízoszlop nyomása következtében 1 óra alatt csak 10 cm3 levegőt enged át. Ez azt jelenti, hogy a szagokkal szemben is véd, mert a légnemű, szagot okozó anyagok sem tudnak rajta keresztülhatolni. Még kevésbbé mehet át rajta a por, ezért egyszersmind tökéletesen véd a portól.

A nitrocellulózéval bevont hártyák vagy a cellulózeacetátkészítmények a vízgőzzel szemben is tökéletesen zárnak. A cellofán a forró vízben sem oldódik fel, csak megduzzad a víztől; a védőrétegesek, vagy az acetátból készült hártyák víz hatására még csak meg sem duzzadnak. Acetonban, jégecetben és sok szerves oldószerben oldódik a cellulóze-acetátból készült hártya, de nem oldódik a viszkózéból elő állított cellofán. Erről a tulajdonságról a cellofán-gyártmányok fel is ismerhetők.

Zsírral, olajjal szemben mindenfajta cellofán jól zár, ami értékes tulajdonság a csomagolás szempontjából. Azonkívül nem tapad a kézhez, nem ragad, nem penészedik és nem rothad. Meggyujtva sem robban, hanem csak lassan ég el a celluloidra jellemző veszedelmes lobbanás (szúróláng) nélkül. Meggyujtással is megállapíthatjuk egy mintáról, hogy viszkózé vagy acetát készítmény-e, mert a viszkózehártya szagtalanul kis lánggal ég el, az acetátfólia inkább olvad mint ég, miközben ecetszag érezhető.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Befőttesüveg celofánnal lezárva Sütemény celofánban Tészta celofánban Szappan celofán csomagolásban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Straub Elek nyerte Magyarország fedettpálya teniszbajnokságát Straub Elek nyerte Magyarország fedettpálya teniszbajnokságát
Vasárnap magas színvonalú küzdelmek folytak a BSE városligeti fedett...
Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció
A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő...
Újévi poltikai üdvözletek Újévi poltikai üdvözletek
A miniszterelnöki palotából a szabadelvű párt tagjai, úgy szintén...
Oroszország – ellenünk. Izgalom egy vasútvonal miatt Oroszország – ellenünk. Izgalom egy vasútvonal miatt
Alig néhány nap múlt el azóta, hogy amonarchia külügyminisztere...
Öt csatár, öt gól… Öt csatár, öt gól…
Ferencváros – Bocskai 5:0 (3:0) Az ismét hidegre fordult...
A Skoda-gyár tőkeemelése A Skoda-gyár tőkeemelése
A Skoda gyárnak egyelőre 42-ről 50 millióra történt tőkeemelését,...
Az Osztrák-Magyar Államvasut-Társaság nyereséggel zárt Az Osztrák-Magyar Államvasut-Társaság nyereséggel zárt
Az Osztrák-Magyar Államvasut-Társaság a napokban tartotta ötvenedik...
Elfogadtuk a hadügyi költségvetést Elfogadtuk a hadügyi költségvetést
A magyar delegáczió május 26-i ülésében tárgyalta és megszavazta a...
Légitámadás és elhárítás éjjel Légitámadás és elhárítás éjjel
A sötét éjtszakában támadó ellenséges repülőgépek bombavetéskor nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98