Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Kétségbeesett vallomást tett a váciuccai telefonos-ékszerrablás tettese

Kétségbeesett vallomást tett a váciuccai telefonos-ékszerrablás tettese:
szerinte Neubauer ékszerész előre tudott a rablásról!

Meglepő és alig hihető fordulattal gazdagodott az a bűnügy, amelyet a váciuccai ékszerrablás néven ismernek. Éppen egy évvel ezelőtt, 1936 májusában az ismert telefontrükkel egy 20.000 pengős briliánsbrosst loptak el Neubauer Emil ékszerész üzletéből. A rendőrség először Weiser Salamon és Richter Hildegard rovottmúltú nemzetközi kalandorokat gyanúsította, ezek azonban idejében Párizsba szöktek.

A tetteseket a váciúti gyógyszertárban elkövetett pénztárrablás nyomozása kerítette kézre, Kopeczky József többszörösen büntetett nemzetközi zsebtolvaj be is vallotta, hogy mind a két rablást ő követte el. Kopeczky József most ügyvédje, dr. Forgách Béla útján sürgős kihallgatásra jelentkezett dr. Nagy Pálnál, az ügy vizsgálóbírájánál. Dr. Nagy Pál vasárnap délelőtt maga elé vezettette Kopeczky Józsefet. A szuronyos fegyőr kíséretében megjelent Kopeczky a vizsgálóbíró előtt a következő meglepő vallomást tette:


- 1925-ben Weiser Salamon eljött hozzám és elmondta, hogy szenzációs ötlete van. Meg kell furni egy budapesti ékszerész kasszáját, amelyben 10.000 pengőt fogunk találni. A dologban az a legjobb, hogy az ékszerész már tud a dologról és megígérte, hogy nem fog bennünket zavarni, mert a kassza biztosítva van.

Kopeczky először vállalkozott a dologra, de később nagyon kockázatosnak tartotta és visszalépett. Hónapok múlva újra találkozott Weiserrel, aki most egy másik rablást ajánlott. Az új terv az volt, hogy mell kell kötözni az előre beavatott ékszerészt, azután ki kell rabolni egy üzletet.

- Ezt az ajánlatot újra elutasítottam, - folytatta vallomását Kopeczky – mert a rablásért nehéz éveket lehet kapni és nem éri meg a kockázatot. Rövid idő múlva ismét találkoztam Weiserrel, aki azt állította, hogy most még jobb dolgot beszélt meg az ékszerésszel és ezzel előadta nekem a későbbi váciuccai ékszerrablás tervét.Ez már tetszett, megírtam azt a levelet, amit meg is találtak és másnap megcsináltuk a dolgot. Nekem Weiser 400 pengőt adott.

A vizsgálóbíró aláiratta Kopeczkyvel vallomását, a frissen felvett jegyzőkönyvet pedig azonnal átküldte az ügyészségre a többi irathoz. A valószínűtlenül hangzó vallomás után munkatársunk vasárnap felkereste Neubauer Emil ékszerészt, hogy megkérdezze, mi a véleménye az ügy újabb furcsa fejleményéről?

- Nem is tartom érdemesnek, hogy erre a képtelenségre szót vesztegessek – mondta Neubauer ékszerész. – Egy év óta mindig újabb és újabb és meglepőbb fordulatok bukkannak elő ebben az ügyben, úgyhogy most már ezen sem csodálkozom. Azt hiszem, egyetlen szót sem érdemel Kopeczkynek ez a teljesen égből kapott vallomása. Az a nézetem, hogy ez a képtelen vádaskodás csak azt bizonyítja, hogy ő a tettes. Talán azt hiszi, hogy ez mentőkörülmény és könnyíteni akar helyzetén.
- Biztosítva volt az ékszer? – kérdeztük.
- Igen, de csak rablás ellen, itt pedig lopás történt.
- Az ékszer bizományban volt Önnél?
- Igen.
- Ki tehát a károsult?
- Ezt még nem tudom. Közös megegyezés dönti el, hogyan vállaljuk megbízómmal a kárt….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kormánypárti képviselők nyilatkozatai az orosz-magyar szerződés megkötéséről Kormánypárti képviselők nyilatkozatai az orosz-magyar szerződés...
Gróf Bethlen István miniszterelnök néhány héttel ezelőtt egy...
Tagositás nélkül nincs telepítés Tagositás nélkül nincs telepítés
A számos illetékes nyilatkozat után, amely a telepítés ügyében egy év...
Az osztrák kormány ujabb beadványa az antanthoz Az osztrák kormány ujabb beadványa az antanthoz
A Neues Winer Journal jelenti: A tegnapi nap folyamán érkezett hírek...
I. Ferenc József I. Ferenc József
Három világrészben népek haláltáncát kisérő pokoli ágyudörgés mellett...
Halálos repülőkatasztrófa érte az albán király esküvőjéről hazautazó újságírókat Halálos repülőkatasztrófa érte az albán király esküvőjéről hazautazó...
Két napja egész Olaszország feszült izgalommal és aggodalommal várta...
Újabb elektroncsövek Újabb elektroncsövek
Azok a régebbi elektroncsövek, melyeknek katódja tiszta wolfrám, nagy...
A lövedékek desinficiáló hatása A lövedékek desinficiáló hatása
Müller már 1889-ben kimutatta, hogy arany a bakteriumok csiráit öli;...
Párizsban biztosra veszik a Laval-kormány bukását Párizsban biztosra veszik a Laval-kormány bukását
Vasárnap Laval miniszterelnök elutazott Párizsból a Népszövetség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98