Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Darányi az ország függetlenségéről és a kívülről jövő eszmékről beszélt Kaposvárott

Kaposvár, november 7.
Darányi miniszterelnök vasárnap délben részt vett azon a többszáz terítékes ebéden, amelyet tiszteletére a Turul-szálló nagytermében rendeztek. Stephaich Pál alispán a kormányzót köszöntötte fel, gróf Somssich László a miniszterelnökre, Hegyi Árpád a megjelent politikusokra mondott pohárköszöntőt.

 

Darányi Kálmán válaszában örömét fejezte ki Kaposvár fejlődése fölött, majd így folytatta beszédét:
- Magyarország miniszterelnökének a mai helyzetben nagy és sok erőre van szüksége, mert ennek az országnak ügyeit óvatossággal, szerető gonddal, de egyúttal megfelelő erővel lehet csak képviselni. És higyjék el nekem azt is, hogy igen sokszor kell félreértésekkel megküzdeni.

 

Különösen külpolitikai kérdésekben gyakran előfordul, hogy az ország közvéleménye és közönsége talán nincsen megfelelően tájékoztatva. Én kérem, előlegezzék a kormány számára azt a bizalmat, hogy a külpolitikát az ország jólfelfogott érdekében igyekszik csinálni. Olyan kis országnak, mint mi vagyunk, függetlensége fenntartása mellett arra kell törekednie, hogy magának rokonszenveket szerezzen, a meglévő barátságokat pedig fenntartsa és ápolja. Nem elegendő azonban megőrizni azt, ami van, hanem fejleszteni kell, még pedig nemcsak anyagi, hanem kulturális és szellemi vonatkozásban is.

 

A belpolitikában jelentős, változások előestéjén állunk. Az ország teherbíróképességével összeegyeztethetően, de mindenesetre fokozottabb mértékben kell a szociális feladatokat megvalósítanunk.


Ezeknek sorában előttünk áll a mezőgazdasági munkásság és cselédség aggkori biztosításának megvalósítása, a tisztviselőtársadalom helyzetének némi javítása, a mezőgazdaság, ipar és kereskedelmi jólétének emelése. Megfelelő intézkedéseket kell tennünk a népegészségügy és a gyermekvédelem további fejlesztése terén, amelyek égető és fontos problémái a magyar közéletnek.


A titkos választójog behozatala valóságos politikai szükséggé teszi népünk kulturális szinvonalának fölemelését. Bár el vagyok szánva arra, hogy bárminő támadásokkal szemben is a választójogi törvényjavaslatot csak a nemzet egyetemes érdekei által megszabott korlátok között fogjuk megvalósítani, mégis nagyon ügyelnünk kell arra, hogy népünk sem jóindulatú rajongók, sem hitvány kalandorok eszközévé ne tehessen.


Mi a magyarok útján járunk, mint bármely más öntudatos nemzet. Mi magyar politikát akarunk csinálni és kívülről jövő eszméket csak olyan mértékben fogadunk el, amennyiben azok hasznosan és a nemzet egyéniségével összeegyeztethetők, de a vörös áradat sem lesz többé urrá ebben az országban.


A miniszterelnök ezután megemlékezett arról, hogy a kormányzó több beszédében említette: az „országnak gazdaságilag gyarapodnia, gazdagodnia kell és minden eszközt meg kell ragadni ennek érdekében".


- Amikor ennek rendkívüli fontosságára rámutatok, – így fejezte be Darányi – meg kell állapítanom, hogy nem elég, ha iparunkat, kereskedelmünket és mezőgazdaságunkat fejlesztjük, hanem szükség van arra is, hogy gyarapítsuk ősi magyar kultúránkat is. Ezt a politikát azonban csak akkor lehet megvalósítani, ha el tudjuk érni a nemzeti erők teljes összefogását. Arra ürítem poharamat, hogy értse meg egymást a magyar a magyarral!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98