Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

A hangtovábbítás újdonságai

Sokan panaszkodnak a bömbölő hangszórókra, amelyeknek hangja idegessé teszi az amúgy is ideges embert vagy éppen nyugalmát, alvását zavarja. Végeredményben azonban a hangszóróval a rádiós s vele együtt az egész emberi élet fontos segítőtársat, barátot nyert.

El sem tudnók képzelni a rádió fejlődését a hangszóró nélkül, mely megkönnyíti, élvezetessé teszi a műsorok hallgatását. Ezenkívül azonban számos vonatkozásban is rendkívül hasznos szerszámnak bizonyul.

Igy mingyárt azon a területen, ahol sok ember számára kell a gyenge emberi hangot hallhatóvá tenni. Az új szabadtéri színházak például meg sem születhettek volna hangszóró nélkül. A legerősebb emberi hang is halk suttogásként hat egy ilyen szabadtéri színpadon s hacsak meg nem elégszünk a pantomimmel, a mozdulatművészettel, hangszóró nélkül mást aligha tehetünk élvezhetővé a tömeg számára.

A modern szabadszínpad nem is egy, hanem legalább féltucat hangszóróóriást állít be a színpad rejtett helyeire. Nem is vesszük észre, hol működik, csak halljuk a legtávolabbi sorok helyén is a kitűnően hallható hangot. A szükséges mikrofon, amelybe a szereplők elmondják az előírt szerepeiket, szintén láthatatlanok. Az erősítő elektromos szerkezet a háttérben van és gondoskodik róla, hogy senki se panaszkodjék arról, hogy nem jól hallott.

Érdekes a mozgó hangerősítő szerkezet is, amelyet a legkülönfélébb célokra használhatnak fel. Egy kis mikrofon és a hangszórótitán, meg egy kézitáskában elférő erősítő szerkezet, ez minden. Két ember kényelmesen szállíthatja s pár pillanat alatt üzembe, helyezheti. Hangja oly erős, hogy többszáz méteres körzetben tisztán cseng. Alkalmazzák népgyűléseken, reklám bemondásokra, sportesemények alkalmával, rendőri célokra és ki tudja még hány más alkalomra.

A hangszóró határozottan nélkülözhetetlenné tette magát a mai ember életében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Érdekes a mozgó hangerősítő szerkezet A modern szabadszínpadok nélkülözhetetlen kelléke a hangszóró
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98