Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

A kormánypárt felvonulása a forradalmi törekvések ellen

Budapest, október 24.
A kormány a legutóbbi minisztertanácson – amint azt hivatalosan közzé is tették – hosszasan és alaposan megvitatta azokat az intézkedéseket, amelyekkel az ország rendjét és nyugalmát tartósan és hatályosan biztosíthatja.


Mayer János:
- Azt hiszem, kissé túlzottak azok az aggodalmak, amelyek itt a belső rend megzavarására hivatkoznak. Lenn jártam a kerületemben, a Dráva mentén, ahol a multban észlelhetők voltak nyugtalanságra valló tünetek, de azt tapasztaltam, hogy itt nincs hatásuk a szélsőségeknek. Megpróbálták ugyan az embereket izgatni, szélsőséges jelszavakat dobni közéjük, de azt látom, hogy ezekre nem reagál a nép. Igaz, hogy ezen a vidéken kissé nyugodtabb a hangulat, mint a Tiszántúl és a Duna-Tisza között.

 

Kétségtelen, hogy sokkal jobb előre gondoskodni a közrend és a köznyugalom biztosítása érdekében, mint hogy meglepetések érjenek bennünket, annál is inkább, mivel a szociális nyomorúság igen nagy az országban. A szociális intézkedések mindenesetre jó hatással vannak, ilyenekre van tehát továbbra is szükség a destruktív demagógiával szemben. A kormány elhatározása mindenképpen helyes. A belügyminiszter úr erőskezű ember és nem kétlem, hogy ha cselekedni kell, akkor fog is cselekedni.


Nagy Emil:
- Ismerve a kormányt, el sem képzelem másként. Most, hogy az elhatározás megtörtént, vigyázni kell ennek erélyes keresztülvitelére.


Szinyei Merse Jenő, a Nep alelnöke:
- A kormány elhatározása mindenkiből érthetően nagy megnyugvást váltott ki! Véleményem szerint ez az elhatározás nem tartalmaz újat, erről eddig is meg voltunk győződve. Nagyon örvendetes, hogy a kormány ilyen határozott formában juttatja újból kifejezésre elhatározását. Bizonyára tudja, miért volt erre szükség, hogy ennek most ilyen formában hangot adjon. Elhatározása a mi pártunk minden egyes tagjában csak a legnagyobb megnyugvást és megelégedést kelti.


Zsindely Ferenc, a Nep alelnöke:
- A kormánynak ez az elhatározása számomra semmi ujságot nem jelent, mivel kezdettől fogva mindig is ez volt a kormány célja és törekvése, mint ahogy ezt a kormányelnök és a belügyminiszter egyaránt többízben kifejezésre juttatta. Ebben a törekvésben meggyőződésem szerint az egész párt osztozik és a kormány elhatározását megnyugvással veszi tudomásul.


vitéz Shvoy Kálmán
, Szeged képviselője:
- Örömmel üdvözlöm a kormány elhatározásait, amelyek az ország rendjét és köznyugalmát biztosítják. A mai idők és viszonyok, a világhelyzet folytonos változásai, eseményei és meglepetései parancsoló kötelességévé teszik nemcsak a kormányhatalomnak, hanem a nemzeti társadalomnak is, hogy az ország békéjét, lelki egységét megőrizze.

 

Hazánk számára már eddig is poziciót és megbecsülést biztosított az a körülmény, hogy hosszú éveken keresztül türelmetlenségtől, elkeseredéstől túlfűtött időkben is. Magyarország nem vesztette el lelkiegyensúlyát. Bizvást elmondhatom, hogy voltak igen válságos idők úgy szomszédunkban, mint a Nyugaton, amikor Európa művelt népeinek nagyrésze irigykedve nézte a méltatlan sorsban élő magyarság hősi kitartását és katonás önfegyelmét.

 

Nem kétséges, hogy a titkos választás intézményes bevezetése amúgyis rázkódtatást, izgalmat fog jelenteni. Két évvel az első titkos szavazás előtt már felkavarni a lelkek nyugalmát, közveszedelmes dőreség! Vallom és hirdetem: ezeréves alkotmányunk a magyarság fennmaradásának egyetlen biztosítéka. Ezt a kincsünket elherdálni, az alkotmányban vetett hitet megingatni végzetes,  öngyilkos politika.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mayer János Nagy Emil-karikatúra Vitéz dr. Shvoy Kálmán altábornagy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Országúti kaland 1935-ben Országúti kaland 1935-ben
Egy ember haladt az országúton. Mindegy, hogy kicsoda, hogy mi...
A sáfránytermelés  1. A sáfránytermelés 1.
"Liszt, tojás, tej, zsír, vaj, egy kevéske só. Meg sáfrány is: ettől...
Kossuth Ferenc vasúti rendelete Kossuth Ferenc vasúti rendelete
Szenzácziós, óriási jelentőségű volt. Mindenki sejtette, hogy...
Gumibottal és kardlappal oszlatták szét a Wagner-párt gyűlését Gumibottal és kardlappal oszlatták szét a Wagner-párt gyűlését
A Független Néppárt az este a királyutcai Vas-kávéházban tartott...
A leggazdagabb földrész A leggazdagabb földrész
Az északamerikai kontinens a világnak leggazdagabb földrésze....
Mára tudtuk meg Mára tudtuk meg
Mára tudtuk meg, hogy áprilisban 28 százalékkal nőtt meg a drágaság,...
Jávor Pál bíróság elé állítja a rágalmazót és továbbra sem politizál Jávor Pál bíróság elé állítja a rágalmazót és továbbra sem...
A héten két lovagias ügyről beszéltek a színházi világban. Az egyik...
Repülőjáratok indulnak Londonból Konstantinápolyba Budapesten át Repülőjáratok indulnak Londonból Konstantinápolyba Budapesten át
Az angol kormány kezdeményezésére hozzáfogtak a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Prágából jelentik a Magyar„Kurir”-nak: Észak-Csehország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98