Dtum
Login with Facebookk
1938 | Április

Ökölvívóink döntetlent harcoltak ki Európa legjobbjai ellen

Lengyelország – Magyarország 8:8

Vasárnap délelőtt rendezték a városligeti nagycirkuszban Magyarország és Lengyelország válogatott ökölvívóinak mérkőzését. A cirkusz nézőterén már fél 11-kor zsúfolt ház. Forray Árpád a magyar ökölvívók kapitánya a válogatottakkal foglalkozik, az utolsó tanácsokat osztogatja.

Kankovszky Artúr, aki az éjjel jött meg Berlinből, szintén besiet az öltözőbe és figyelmezteti Podányt és Bondyt, hogy ez a mérkőzésük döntő fontosságú: ha jól szerepelnek, elmehetnek az Európai válogatottal Amerikába.

Az első pár: Pogány Magyarország – Sobkoviak Lengyelország. Mind a kettő egészen kistermetű, vékonydongájú legény. A bokszkesztyűk szinte valószínűtlenül nagyok hozzájuk képest. Ütése azonban mindegyik erős. Az első menet után Podány panaszkodik a ringsegédnek:
- Csúszik a padló!

De nincs semmi baj. Podány sokkal jobb, mint ellenfele. A lengyel csak úgy tud védekezni, hogy lefogja a magyar fiú kezét. A harmadik menetben Sobkovisk teljesen szabálytalanul küzd. A közönség pfujol, tüntet. Dübörög az aréna. Győz Podány!

Viharos taps köszönti a fiatal bokszolót, aki megszerzi az első két pontot. Magyarország vezet 1:0-ra.
- A szívének és akaraterejének köszönheti a győzelmet, - mondja boldogan Sulkó Béla. Podány egyesületének, a B. Vasutasnak vezetője.

Következik: Bondi Magyarország – Kosiolek Lengyelország. Keménykötésű fiú a lengyel ökölvívó. Már az első menetben látszik, hogy nehéz dolga lesz Bondinak. A csehszlovák vezetőbírónak sokszor szét kell választania a két bokszolót.
- Szét! Boksz! – hangzik minduntalan a versenyző.

Azután felülkerekedik Bondi, soroz, üti-veri ellenfelét. A kétezerfőnyi közönség egy emberként kiáltja a magyar fiú nevét, aki ettől még jobban „megvadul” és olyan viharzó támadásokat indít, hogy szinte visszahangzanak az ütései. A győzelem nem kétséges! Magyarország 4:0-ra vezet.

- Európa válogatott leszel – mondja Bondinak egy örömtől sugárzó drukker. A lengyelek azonban nincsenek megelégedve az eredménnyel. Miczynski elnök fejcsóválva mondja:
- Nem értem… Nem értem…

Megy tovább a mérkőzés. A pehelysúly következik. Ettől mindenki fél. Frigyes Magyarország és Czortek Lengyelország áll a kötelek közé. Körtáncot jár a két versenyző.

Frigyes mutatja mindig az utat, a lengyel pedig engedelmesen megy utána. Mikor Czortek ütni próbál, Frigyes ügyesen elhajlik, vagy eltáncol és így megy ez két meneten keresztül. Közben persze a magyar bokszoló „bevisz” néhány ütést. A második menet után nagy fellélegzés:
- No, itt már nagy baj nem lehet. Nem is lesz baj. Frigyes szépen „kipontozta” ellenfelét.

Magyarország már 6:0-ra vezet. Tomboló tapsorkánnal ünnepli a közönség a magyar fiúkat.

 

Ezután szerzik meg a lengyelek első győzelmüket. Mándi Magyarország és Kovalski Lengyelország lép a ringbe. Magyar szempontból az első menet rosszul sikerül, de az aréna népe hamar kibékül, csak néhány jól elhelyezett balhorog-ütés kell.

 

A lengyel azonban jobban dolgozik és Mándi hiába üt egy akkorát Kovalski állára, hogy az leül, a lengyel bokszolót hirdetik ki győztesnek. 6:2 az eredmény. Mándi szomorúan csak ennyit mond:
- Csúnyán bokszoltam…

Ezután következett a legérdekesebb mérkőzés Bene, a magyar „K. O. király” és Kolezynski között. Mind a kettő keményöklű bokszoló. Záporoznak az ütések arcukon. De bírják… Legalább is egyelőre…

- Kiütni! Kiütni! – követeli egyöntetűen a nép. És Bene igyekszik is eleget tenni a kívánságnak. A harmadik menetben úgy eltalálja Kolezynskit, hogy egy pillanatra biztosnak látszik: Bene tényleg K. O.-val győz. A helyzet azonban a pillanat századrésze alatt megfordul: most a lengyelnek áll a mérkőzés.

Újabb másodperc, és mint a két versenyző „groggy” lesz a nagy iramtól. Ettől kezdve egészen gongütésig úgy fest az egész küzdelem, mint egy lassított filmfelvétel. Mindkettő támolyog, amikor kihirdetik, hogy Kolezynski győzött. Most már csak két ponttal vezetünk!

Bene két-három perc múlva teljesen kiheveri ólomfáradtságát. Azt mondja:
- Véletlenül beszaladtam egy ütésbe, ezért lettem groggy. Különben kiütéssel győztem volna!

Néhány perc múlva egyenlítenek a lengyelek!

Jákits Magyarország – Pisacski Lengyelország a következő pár. Jákits remekül kezd. Az első menet az övé, a második is, amikor a lengyel az utolsó pillanatban egy jobb horogütéssel leteriti. Jákitsot csak a gong menti meg a kiütéstől. Jákits a harmadik menetre sem „éled fel”. A lengyel meg is nyeri a mérkőzést. Kiegyenlítettek! Magyarország – Lengyelország 6:6!

Kezdődik az igazi harc! Szigeti megy a ringbe a magyarok, Dobroba a lengyelek részéről. A lengyel szabálytalanul küzd. Már az első menetben lefogja Szigetinek a karját és inkább birkózik, mint bokszol.

A közönség értetlenül pfujol, fütyül, tüntet ellene. M ég a vezetőbíró is figyelmezteti a szabálytalanul küzdő Dobrobat, Szigeti végül is fölényesen győz. 8:6 a magyarok javára.

Most már mindenki csak Nagyban bízik! Ha ő megnyeri a mérkőzését Pilat ellen, akkor Magyarország is győzött. Amikor megkezdődik a harc, az izgatott nézők a ring köré rohannak, hogy biztassák a magyar fiút.

Egész embererdő veszi körül a ringet, úgyhogy a rendőrök tisztítják meg a helyet. Irtózatos tusa folyik a két versenyző között. Nagy sokszor szabálytalanul dolgozik, de vannak nagy ütései is. Pilat sem hagyja magát és a harmadik menetben kiharcolt fölényével megnyerni a mérkőzést.

Nem sikerült a győzelme. A két nemzet közötti válogatott mérkőzés nagyon szép, sportszerű küzdelem után 8:8 arányban döntetlenül végződött.

Kankovszky Artúr, a MÖSz ügyvezető alelnöke, elégedett:
- Ezt az eredményt vártam. Az alsó súlycsoportokban jók vagyunk, a nehezebbekben utánpótlásra van szükség.

Myczinki, a lengyelek vezetője viszont nincs megelégedve:
- Nekünk kellett volna győzni… A magyarok keményöklű harcosok…

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pilat és Nagy mérkőzése A magyar és a lengyel ökölvívók a himnuszok alatt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98