Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Döntött sorsáról a Memel-vidék

Berlin, december 11.
Memel és vidéke rendkívül feszült hangulatban, de tökéletes rendben és nyugalomban várta a vasárnapi döntő szavazást. Már kora reggel hosszú sorban álltak a választók a szavazási helyiségek előtt, alig volt olyan szavazásra jogosult férfi vagy nő, aki ne igyekezett volna minél korábban leadni szavazatát, úgyhogy bármilyen körülményes is a választási eljárás, magában Memel városában délelőtt 11 órára a választók fele már leszavazott.


Vidéken a lakosság 70 százaléka szavazott le a déli órákig. A rendet az eddigi jelentések szerint seholsem zavarták meg. A végrehajtóhatalmat képviselő előljáróság közvetlenül a választások után benyujtja lemondását és az új tartománygyűlés, amely január közepén ül össze, öt új tagot fog választani a memelvidéki előljáróságba.


Az új tartománygyűlés az önkormányzatnak német szellemben való átalakítását fogja végrehajtani.


A Memel-vidéknek Németországhoz csatolása nyílt kérdés, de hangsúlyozni kell, hogy a vasárnapi szavazást német részről népszavazásnak tekintik.

Memel, december 11.
A memeli németek központi választási irodájának közlése szerint a választók az egyek kerületekben 3 órakor már a következő arányban szavaztak le: Memel város 85%, Memel vidéke 90 %, Heydekrug 80 %, Pogegen 90 %.


A memeli német lakosság a választási nap folyamán több helyen felvonulást rendezett. Zászlók alatt, szabadságdalokat énekelve vonultak faluról falura.


Egyes falvakban az egész lakosság a német kultúrszövetségek helyi főnökeinek vezetésével zárt sorokban vonult a választási urnák elé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98