Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Klebersberg nyilatkozik az uj numerus clausus végrehajtásáról

Az uj numerus clasusnak a felsőházban történt megszavazása után a közvéleményt már csak az érdekli, hogy miképen történik a törvény végrehajtása. Megkérdeztük erről Klebelsberg kultuszminisztert, aki igy nyilatkozott:
- A végrehajtás minden szemponttal számolni fog. Módomban lesz kellő nyomatékkal rámutatni arra, hogy az egyetemekre való fölvételnél sullyal kell latba esnia a tehetségnek, vagyis a szellemi kritériumnak. A szellemi rátermettség a numerus clausus módosításáról szóló törvényjavaslatban azért nem szerepelhetett, mint egyedüli kritérium, mert különféle középiskoláink vannak, amelyeknek osztályzata nem egyenlő értékű. Egyes középiskolák szigorubban osztályoznak, mások enyhébben.


- A belvárosi piarista és a fasori evangélikus gimnázium jelesei például minden esetre értékesebbek, mint az enyhébben osztályozó magánintézetek jelesei.


- A szellemi kritérium fölállítása esetén tehát az a veszedelem fenyegetett, hogy a középiskolák csak azért is enyhébben osztályoztak volna, hogy diákjainknak nagyobb sánszot biztosítsanak az egyetemi föltételnél. Itt tehát csak az segített volna, ha az érettségi vizsga német rendszeréről áttérünk volna a fölvételi vizsga, vagyis a baccalaureatus francia rendszerére.


- Erre pedig nem vagyok hajlandó, mert a mi rendszerünket föltétlenül jobbnak tartom. A szellemi kritérium érvényesítéséről a végrehajtás során minden esetre gondoskodni fogok. A végrehajtási rendelet, amelyet közzé fogunk tenni, rövid lesz, a bizalmas végrehajtási utasításokat azonban, amelyeket a rektorok hivatalos uton kapnak meg, bővebb tájékoztatással fognak szolgálni.


- A végrehajtási rendelet és az utasítások megszövegezését hónapokig tartó tanácskozások fogják megelőzni, aminek annál kevésbé lehet akadálya, mert hiszen a törvény végrehajtásáról csak a nyári szünet után, szeptemberben kell majd gondoskodni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98