Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Falhoz simuló hangszóró

Kezdetben - már mint a rádiózás kezdetén, - volt a fejhallgató. Az amatőrök boldogok voltak, ha a fejhallgatóban jól hallható volt egy-egy külföldi állomás. Később az igények nőni kezdtek, és megjelentek a sokerősítős készülékek és ezekhez már csatlakozott a hangszóró is.

Bizonyára nem mindannyian emlékezünk még ezekre a hatalmas tölcsérekre, amelyek sem szépek, sem jók nem voltak. Mindenesetre azonban haladást jelentettek a fejhallgatóval szemben. Néhány év óta azonban rohamosan fejlődésnek indult a hangszóróépítés technikája is.

Megjelentek először a tölcsér hangszórók, majd újabban az elektrodinamikus, modern hangszórók. Ezek a hangszórók már majdnem minden készülékbe be is voltak építve. Ez az újítás nemcsak technikai, hassam egyúttal esztétikai szempontból is nagy haladás volt. A rádiókészülék beleilleszkedett a lakás harmonikus egységébe. A fantasztikusabbnál fantasztikusabb alakú készülékek is eltüntek, hogy helyet adjanak a teljesen simavonalú, leegyszerűsített rádióknak.

Sokhelyütt hátránynak bizonyult az, hogy a készülékbe be van építve a hangszóró, így ugyanis csak ott élvezhető a jó hangszóró, ahol maga a készülék is áll. Nyilvános helyeken, de bizony nagyobb lakásokban is szükségesnek bizonyul egy második, sőt harmadik, negyedik hangszóró felszerelése. Nagy hátrányuk volt ezeknek a külön felszerelt hangszóróknak, hogy a lakásnak, vagy teremnek harmonikus egységét nagyon is megbontották.

Vagyis, magyarul megmondva, nagyon csúnyák voltak. Mélyen benyúltak a szobába, nagyok voltak - szóval mindenképpen kárára voltak a szép lakásnak. Meg aztán egy másik hiba is mutatkozott: ha 10 centiméternél közelebb voltak a falhoz, már nem adták vissza helyesen a hangot. Ebben az esetben ugyanis a hang a faltól visszaverődött és kellemetlen hangzavart okozott.

Ujabban ezeket a hibákat sikerült kiküszöbölni és olyan hangszórót készíteni, amelyik technikai és esztétikai szempontból is megfelelő. Az új hangszóró - 2 wattal terhelhető - mindössze 5 centiméter vastag és teljesen zárt rendszerű. Értve ezalatt azt hogy a hangot csak egyenes, irányban sugározza ki. Ezáltal elkerülhető a visszaverődés.

A hangszóró tehát akár falra szerelve, akár falba építve vagy a levegőben felerősítve, egyenletesen jó és tökéletes hangot ad. Mint a képen is jól látható, az új hangszóró tényleg teljesen lapos és alig olyan vastag, mint egy festménynek a kerete. Bármilyen lakáshoz hozzá tud illeszkedni, mert a legkülönfélébb színekben készül. A tökéletesen megoldott hangvisszaadás folytán pedig minden zenekedvelőnek igaz élvezetet nyujt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98