Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Megakadt a magyar filmgyártás?

A Hunnia-filmgyár és ennek vezetősége ellen az utolsó hetekben sorozatosan jelentek meg „nyílttéri közlemény” formájában olyan támadások, melyek a legképtelenebb vádakkal illették a gyár ügyvezetését oly módon, hogy ennek bírói uton való megtorlása elengedhetetlenül szükségesnek mutatkozik.

A vádakat a gyár egyik elbocsátott alkalmazottja
röpiti világgá, miért is Bingerth János dr. vezérigazgató maga kérte felügyeleti hatóságánál, hogy az inkriminált ténykedések tekintetében rendeljék el a vizsgálatot, mely kérelem felett ugy az iparügyi, valamint a belügyminisztérium a napokban fog dönteni. A gyár ennek a vizsgálatnak eredménye elé bizonnyal nyugodtan tekint, de ez a filmgyártó cégek szempontjából is fontos, mert az utolsó időkben, ha nem is a filmgyár üzleti gesztiója, de egyéb a produkciót befolyásoló és láthatólag nagy elkedvetlenedést okozó, olyan körülmények merültek fel, melyek komoly aggályokat támasztanak ezen jelentékeny iparág további prosperitásának biztonsága tekintetében.

Minden alkalommal őszintén megállapitottuk
a Hunnia-filmgyár közgazdasági jelentőségével kapcsolatos előnyeit, hibáit és leszögezni kivánjuk egy alig egy évtizedes mult után, hogy akkor, midőn a bennünket környező államok még ma sem beszélhetnek önálló filmgyártásról, az olasz és holland produkció a magyar filmgyártól kér instrukciókat, munkaerőket és hogy elismerésre méltó, szivós munkával, a mai kornak megfelelő technikai berendezkedéssel sikerült a magyar filmipart olyan nivóra emelni, hogy autarkiás alapon is fedezhetjük filmszükségletünket.

Hogy ebben az oroszlánrész Bingerth János dr.-t illeti,
az kétségtelen és ép ezért érthetetlen, hogy olyan kivülről jövő, a filmgyártástól eddig teljesen távol állott befolyás kiván a filmgyártás menetébe és irányitásába befolyni, mely lassan, de biztosan el fogja terelni a tőkét ettől az iparágtól, melyben csak a tehetségek és oly szempontok érvényesülhetnek, melyek az üzleti életben teljes cselekvési szabadságot követelnek meg. A magyar filmgyártással kapcsolatban sokszor állapitották meg, hogy az a tempó, melyet az utolsó években tapasztaltunk, tulprodukcióra fog vezetni és hogy a tőke, mely gyakran gyenge komponensekből alakult, el fog veszni.

Szerencsére – egy-két igazán gyenge féltől eltekintve – ez az aggály egyelőre nem bizonyult helytállónak.
Igaz, hogy csak belföldi ellátást célzó iparról beszélhetünk még ma is, de kellő tőkebeli felkészültség hiányában ennek is örülnünk kell, ami megvan, és nem szabad megengednünk magunknak azt a luxust, hogy elgáncsoltassuk azt, a mi pozitiv eredményt volt képes felmutatni eddig is.

Szterényi Gyula dr.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98