Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Beszélgetés az új, szegedi magyar filmgyárról

Vincze Aladár főorvossal és Désy Alfréddel, a régi Star filmgyár valaha híres rendezőjével beszélgettünk szegeden létesítendő új magyar filmgyárról. Vincze főorvos egy tőkecsoport megbízásából tárgyalásokat kezdett Szeged polgármesterével. Felajánlotta, hogy a vállalkozók hajlandók egymillió pengő alaptőkével állandó filmgyárat létesíteni Szegeden, ha a város rendelkezésükre bocsát öven hold földet és felépítteti a studió épületét.

– A város elfogadta ajánlatunkat,
– mondja Vincze főorvos – a kisgyűlés már határozott. Ezt még csak nemhivatalosan tudjuk, ha hivatalosan is értesítenek a határozatról, azonnal igazoljuk, hogy birtokunkban van az ígért tőke és rögtön munkához látunk.

– Kié a pénz?
– kérdezzük.
– Erre nem felelhetünk addig, amíg a hivatalos értesítés után valóban meg nem indul a munka.

– Terveik?

– Feltétlenül szükség van állandó magyar filmgyárra, mert azok a kis vállalkozók, akik a filmhez szükséges tőkét gyakran öt-hat helyről szedik össze, nem mernek kísérletezni, nem mernek újat alkotni, csak mennek a régi, kitaposott úton és legnagyobbrészt rosszul sikerült pesti vicceket mutatnak be vígjáték címén. Programunk annyi, hogy éppen az ellenkezőjét csináljuk annak, amit – tisztelet a kivételnek – eddig csináltak! Filmjeinket nemcsak magyarul, hanem török, szerb, görög, bolgár és román változatban is forgatjuk és az a tervünk, hogy mi látjuk el filmekkekl a Balkán mozijait.

– Mikor kezdődik a munka?
– Legszívesebben már holnap hozzálátnánk! Az első évben nyolc-tíz filmet készítünk, amelyek remélhetőleg már májusban bemutatásra kerülnek. Ezek között szerepel egy Tömörkény-, egy Jókai- és egy Mikszáth-film.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98