Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | November

Gróf Esterházy János megrendítő kiáltványa a Szlovákiában maradt magyarsághoz

Pozsony, november 6.
Esterházy János gróf, magyar képviselő, az Uj Hirek hasábjain „Magyar Testvérek! Bécsben megtörtént a döntés. Tudomásul vesszük.” címmel kiáltványt intézett a Szlovákiában maradt magyarsághoz.

 

A kiáltvány így szól:
- Visszaszorítom a könnyet, amely szemembe tódul, amidőn ittmaradt magyar testvéreim könnyes és kérdező szemébe tekintek. Visszaszorítom, mert most nem lehet helye fájdalmas lélekmarcangolásnak, nem lehet helye lemondásnak vagy csüggedésnek, nem lehet helye az új feladatok elől való megfutamodásnak, hanem tettre készen férfias elszántsággal bátran erős hittel és kiapadhatatlan reménységgel kell megtennünk azokat a kapavágásokat, amelyekkel a jövő felé vezető utunkat megalapozzuk.


Könnyű lett volna nekem most kényelmesebb, kevésbé felelősségteljes és könnyebb hivatást és munkakört választanom. Egy pillanatig sem foglalkoztam ezzel a gondolattal, mert elválaszthatatlanul összenőtt azzal a talajjal, amelyet elődeim, őseim vérükkel és verejtékükkel tettek termékennyé a magyar gondolat részére amely talajon ringott az én bölcsőm és amelynek sorsával, boldogulásával egybeforrott lelkemnek, szívemnek legkisebb része is, egész énem, egyéniségem, minden gondolatom, vágyam és reménységem. Amint én cselekszem, ahogy én gondolkozom, azt várom velem együtt visszamaradt testvéreimtől.


Maradjon mindenki ott, ahova a Sors állította, legyen éltető ereje annak a megkisebbedett, küzdő magyar családnak, amelyre most fokozottan fontos és nagy feladatok várnak, hogy az itteni magyar nemzetcsoport méltóan a magyar mult szerint hagyományaihoz, megállja a helyét.

 

Természetes, hogy a magyar egybetartásásból  következik, hogy a kulturális, szociális és gazdasági, kötelezettségeknek egészen új rendszerét kell most kiépítenünk. Hiszünk abban, hogy ez a törekvésünk, amellyel Szlovákiának újraépítésének is tényezők akarunk hozzájárulni, teljes megértésre fog találni szlovák testvéreinkben. Nekünk épúgy, mint nekik a keresztény nemzeti gondolat a kiindulási alapunk, ez az alap addig nem tűrhet meg bizalmatlanságot vagy bármilyen  túlzást, amely veszélyeztetné a két nép békés együttélését és együttes építő munkáját. Megnyugvással látom azt, hogy a Magyarországba kerülő szlovákok sorsa miként fog kialakulni.


A magyar kormány telje tiszteletben fogja tartani ezeknek a szlovákoknak minden nemzeti jogát és sohasem fog akadályt gördíteni nemzeti mivoltuknak szabad kifejlődése elé. Erősen bízom abban, hogy ennek viszonzásul az itteni szlovák kormánynak azt a természetes gesztusát fogjuk tapasztalhatni, hogy hasonló elbánásban részesíti a Szlovákiában megmaradt magyar népcsoportot.


Pozsony, Nyitra, Nagyszőllős és a többi magyar nyelvsziget magyarjai, ismét Hozzátok szólok. Mi itteni magyarok sziklaszilárdan állnak az igazság mellett. Ez az Uristenség akarata, amelybe bele kell nyugodnunk, azt parancsolta nekünk az Úr, hogy újabb feladatokat vállaljunk magunkra, egy pillanatig sem torpanunk meg, de fiatalos lendülettel, töretlen munkakedvvel és a lefolyt húsz esztendő gazdag tapasztalataival felvértezetten csak azt mondhatjuk, hogy előre!

 

De én még hozzáteszem, hogy utánam! Az Isten segítségével nemes és nagy célokért folytatott küzdelem soha el nem bukhat, egy nép, egy nemzet meg nem semmisülhet, ha nem mond le a létét és boldogulását biztosító jogokról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Esterházy János Pozsony címere Nyitra címere Nagyszőllős címer
Cikk-ajánló
Koffán Károly metszetei.
Mindinkább plakátszerűségre irányuló grafikánk mai viszonyai között...
Kossuth Lajos szobra a Párisi nagy szalonban Kossuth Lajos szobra a Párisi nagy szalonban
Tizenöt évi párisi időzés nem változtatott egy magyar szobrász,...
A városok nem szednek adót A városok nem szednek adót
Több megye és város rendkivüli közgyülések tartására készül. A...
A nemzetközi Nobel-dij A nemzetközi Nobel-dij
A dinamit föltaltálója, Nobel nagy vagyonát kitűnő tudományos...
Hirtelen maghalt a rabkórházban egy leleplezett zsaroló álrevizor Hirtelen maghalt a rabkórházban egy leleplezett zsaroló álrevizor
Néhány nappal ezelőtt Glanz Tivadarnét, akinek a Gömbös Gyula 13....
Faragó Sándor darabja az Új Színházban Faragó Sándor darabja az Új Színházban
A napi sajtóban ennek a darabnak mint tisztán irodalmi drámának...
Pontos óra kompenzáczió nélkül
A pontos órák kedvelőit érdekelni fogja, hogy Heele Berlinben pontos...
Jobbra vagy balra? Jobbra vagy balra?
Jobbra vagy balra dől vajjon a kocka, háború vagy béke következik, ez...
A nagy tengeri csata az angol sajtóban A nagy tengeri csata az angol sajtóban
A Times azt írja, hogy megállapítottnak látszik az, hogy az ellenség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98