Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | November

Az ujságnyomtatás csodája

Tolnai Világlapja uj mélynyomó körforgógépe

Látott ön már hatalmas nyomdagépet munkában, midőn a nyomdavállalat szuterén helyiségében kékzubbonyos munkás bekapcsol egy kis elektromos kart és a következő pillanatban a kis falusi ház nagyságú szerkezet tompa zúgással megindul.

Irtózatos gyorsasággal forognak a hengerek és a gép egyik tengelyére kapcsolt méter átmérőjű fehér papírszalag veszedelmes gyorsasággal fogy, ugyanebben a tempóban ontja magából a csodálatos szerkezet a szabályosan összehajtogatott kész kinyomott példányokat. Anélkül, hogy emberi kéz érintené a papírszalagot, készül az ujság.

A nagy rotációs, a körforgógépek csodája előtt ámulattól lenyűgözve áll meg a szemlélő. Az első ilyen gépeket a kilencszázas esztendőkben szerkesztették és bennük a modern technika csodáját és az emberi ész diadalát, a mérnöki tudás dokumentumát üdvözölték. Azóta a muló esztendők során az élet öldöklő versenyében már ócskavassá lettek az első gépek.

Mindig újabb és újabb, gyorsabbnál gyorsabb gépeket szerkesztettek. Valóságos vagyonokat fizettek egy rotációs gépért. Százezer pengős körforgógépeket szorítottak ki a használatból az újrendszerű rotációsok, amelyeknek teljesítőképessége minden képzeletet felülmul. Tolnai Világlapja is lépest tart a korral és nyomdájában most felszerelték a világ egyik leggyorsabb és legmodernebb mélynyomó körforgógépét.

18 órás napi üzemidő mellett 120.000 példány Tolnai Világlapját nyomtat ki a nagyszerű gép, hogy ez milyen nagy mennyiség, azt a következő adatokkal szemléltethetjük legjobban. 120.000 példány kinyomására 7000 kg papírt használ fel a szerkezet.

Képzeljük el, hogy a rotáriósgépbe szerelt papírhengereket kigöngyölik, mint a szőnyeget és akkor ez a hosszú fehér csík 144 ezer méterre nyúlna ki. 144 kilométernyire. Körülbelül olyan hosszú lenne ez a papírszőnyeg, mint Budapest-Győr közötti távolság. A teljes berendezés vételárának összege meghaladják a 200.000 pengőt.

Külön érdekessége a hatalmas új körforgógépnek a képen is jól szemügyrevehető csőrendszer, amelynek nagyon fontos rendeltetése van. A mélynyomó gépeknél a festék hígítására drága külföldi eredetű vegyszert: toluolt használnak. Eddig a rendkívül könnyen párolgó anyagot használat után, midőn már teljesen gázneművé lett, szellőztető csöveken keresztül kivezették a szabadba.

Az új gépen a használt toluol gázait csővezetéken elvezeti a hordóalakú visszanyerő készülékbe, amelyből azután a drága külföldi anyag ismét eljut a festékhígító tartályba. Igy tehát a gép nemcsak gyorsabb, hanem gazdaságosabb is, mint a régi rotációsok és használata nemzetgazdasági szempontból is előnyös, mert kevesebb valutát kell külföldi tolualért adni.

Tolnai Világlapja rotációsainak száma az új géppel együtt most már hétre emelkedett. A hét nagyszerű körforgógép segítségével naponta 25.000 kg papírból lehet újságot nyomtatni. Ez a roppant mennyiség 400 kilométeres papír szalagnak felel meg, körülbelül olyan távolság ez, mint, ami Budapest és Fiume között van.

Tolnai Világlapja egyre növekvő példányszámának kinyomtatása olyan hatalmas feladat, amelynek ma már csak ilyen roppant apparátus képes megfelelni. A Tolnai kiadóvállalat azonban örömmel vállalta az óriási méretű új mélynyomó rotációsgép felállításának feladatát, hogy olvasóközönségének minél gyorsabban és minél szebb kiállításban adhassa a népszerű képes hetilapot: Tolnai Világlapját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az éjszaki sarkon Az éjszaki sarkon
Annyi expedicziót szerveznek és indítanak útnak mostanában a sarkok...
Rácz Lajos sokszorosan büntetett kasszafúrót gyanusítják a Hajtó rendőr elleni merénylettel Rácz Lajos sokszorosan büntetett kasszafúrót gyanusítják a Hajtó...
Vasárnap délben egy pillanatra fölcsillant annak a reménye a...
Jókai a párisi világkiállításon Jókai a párisi világkiállításon
A párisi világkiállítás magyar csoportjának egyik legérdekesebb része...
Az ébredők titkárát keresi a rendőrség
A Fővárosi Operettszinház elleni revolveres merénylet ügyében a...
Gróf Andrássy kijelenti Gróf Andrássy kijelenti
A nemzetgyülés szerdán kezdi meg a felsőházi törvényjavaslat vitáját...
Bezárult a nemzetközi vásár Bezárult a nemzetközi vásár
A Budapesti Nemzetközi Vásár több hónap előkészítés után, április...
A cseh követségre menekült egy kémgyanus cseh állampolgár A cseh követségre menekült egy kémgyanus cseh állampolgár
Izgalmas jelenet játszódott le hétfőn délelőtt az Akadémia-utcában...
A német kormány hivatalos nyilatkozatában utasitja vissza Roosevelt vádjait A német kormány hivatalos nyilatkozatában utasitja vissza Roosevelt...
A Führer főhadiszállásáról jelentik a német Távirati Irodának: A...
A Jegybank felállitása után husz százalékos ércfedezete lesz az államjegynek A Jegybank felállitása után husz százalékos ércfedezete lesz az...
A kölcsön és a vele összeköttetésben lévő jegybank ügyében kérdést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98