Dtum
Login with Facebookk
1938 | November

Világossággal és rádióval – hatezer méternyire a tenger alatt

Piccard tanár, a világhírű sztratoszférarepülő, mint hírlik, új, merész utat tervez. Ezúttal azonban nem a legmagasabb légrétegek titkait akarja kifürkészni, hanem a tenger alá készül. Olyan mélységekbe, melyeket még nem látott emberi szem.

Beebe, a világhírű amerikai mélytengeri kutató, vastagfalú acélbúvárgömbjében „csak” 923 méternyire ereszkedett. Tíz-tizenöt esztendővel ezelőtt ezt az eredményt még a lehetetlenségek közé sorozták. Piccard azonban most meg akarja dönteni a rekordot, még pedig alaposan: azt reméli, hogy különleges szerkezetű merülőgömbben hatezer méternyire nyomulhat az óceán tükre alá.

Gömbalakú búvárkészüléke páratlan technikai érdekesség; már csak azért is, mert szerkezetében fontos szerepe jut a villamosságnak. Beebe búvárgömbjét erős kábel segítségével hajóra bocsátották le és húzták fel. Piccardé is be van erre rendezve, de olyan szerkezetű, hogy szükség esetén saját erejéből emelkedhetik a felszínre.

A gömb ugyanis, aljában, rengeteg vasgolyót visz magával, melyeket erős elektromágnesek tartanak helyükön. A golyók fenékterhül szolgainak és a mélybe vonják a gömböt. Ha az utasok most a kívánt mélység elérése után emelkedni akarnak, egyszerűen csak gyengítik a mágnesek áramát, mire bizonyos számú vasgolyó kiejtődik és a megkönnyebbült gömb feljebb emelkedik.

Ilyen módon Piccard, külső segítség nélkül, tetszésszerinti magasságba juthat a víz alatt és különféle tengeralatti rétegeket tanulmányozhat. Ha pedig egészen kikapcsolja a mágneseket, a gömb minden fenékterhétől megszabadul és mint valami fantasztikus vízalatti léggömb könnyedén a felszínre emelkedik.

Még egy másik érdekes felszerelést is visz magával Piccard gömbje: egy különleges nagyfeszültségű villanyberendezést. Ennek az lesz a feladata, hogy erős villanyütésekkel tartsa távol a polipokat és nagy halakat, melyek esetleg meg akarnák támadni a gömböt. Tehát afféle mesterséges „villamos rája” lesz, mert éppen úgy tud majd bénító villanyütéseket osztogatni, mint ezek a halak.

Mondanunk sem kell, hogy hatalmas villamos fényszórókkal is felszerelik a búvárgömböt, melyek széles körzetben bevilágítják majd a hatezer méteres tengermélység örök éjszakáját és alighanem páni rémületet keltenek az ott élő lényekben, melyek még nem láttak ilyen fantasztikus ércállatot. A gömb felszerelésének egyik legfontosabb része egy különleges rádióberendezés is lesz, mellyel Piccard állandó kapcsolatot akar fentartani a vállalkozás támaszpontjául szolgáló kutatóhajóval.

Nehéz ugyan elképzelni, miképpen hajtják végre a rádióösszeköttetést, mert a víz nagymértékben elnyeli a rádióhullámokat; de ebből eredő nehézségeket minden eszközzel le akarják küzdeni, annál is inkább, mert mikor a gömb kábel nélkül, szabadon lebeg majd több ezer méteres mélységben, csak a rádió lesz az egyedüli kapcsolat közte és a külvilág között.

Mint sztratoszféra-repüléseire, most is csak egy segéd kíséri el a bátor belga tudóst. A tengeralatti kutatók 24 órára elegendő oxigén-készletet visznek magukkal. A vakmerő leszállást jövő esztendőre tervezik a Kanári-szigetek közelében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Piccard tanár rádióval felszerelt búvárgömbjének terve Piccard brüsszeli tudós Piccard, a sztratoszférarepülő és fantaszta Piccard beszáll léggömbalakú gondolájába Piccard lányaival Piccard rajongóival
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Svéd tudósitok nézete szerint ugylátszik, hogy az indiai tárgyalások...
Több hygiéniát kérünk a vasutakon! Több hygiéniát kérünk a vasutakon!
A magyar vasutak technikai felszerelése és üzemvitele az utolsó...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Magyar-Francia zenei ünnepségek Párizsban Magyar-Francia zenei ünnepségek Párizsban
Az elmúlt hetekben a párizsi magyar főkonzulátus, a francia nemzeti...
Asbóth tüneményes formája volt a teniszbajnokság legnagyobb eseménye Asbóth tüneményes formája volt a teniszbajnokság legnagyobb...
A BSE új népligeti tenisztelepének nyolc pályáján adtak találkozót...
Az oroszok a magyar hadseregről
Az orosz ujságok nagy elismeréssel nyilatkoznak az osztrák és magyar...
A MAC handicap versenye A MAC handicap versenye
Vasárnap délután 4 órakor rendezte a MAC junius 23-ikáról elmaradt öt...
Japán felolvasó Budapesten Japán felolvasó Budapesten
Japánról azelőtt is, de különösen az utóbbi időben sokat olvastunk és...
Bethlen miniszterelnök ujra gyöngélkedik Bethlen miniszterelnök ujra gyöngélkedik
Az orvosai megállapítások szerint a miniszterelnök szédüléseit...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98