Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

A sztratoszféra-repülés Piccard terveiben

Két apró szem a hatalmas koponya mélyén, őszes barna haj, széles száj, amely mindig mosolyra kész: ez Piccard, a sztratoszférarepülő és fantaszta. Tényleg olyan, mint egy figura Verne Gyula valamelyik regényéből. Vékony, karcsú, hórihorgas, talán egy szellő is el tudná fújni. Ezzel szemben bámulatos akaratereje van.

Mikor tizenegynéhány kilométer magasságból zuhanni kezdett, más nyilván remegő testtel és elboruló öntudattal várta volna a halált, de Piccard fotografált. Rendületlenül, százméterenként, mint egy automata. Arra számított, hogy halála után önmaga helyett a képek fognak beszélni.

Életben marad. És vállalkozóbb szellemű, mint valaha. Uj expedíciót akar szervezni az egek közelébe, de nincs, aki finanszírozza. Körülbelül félmillió pengő kellene hozzá.

Most Piccard maga akarja összehozni az új sztratoszféra-expedíció költségeit. Beutazza egész Európát. Eddigi bevételei nem tesznek ki többet öt-hatezer pengőnél. Ha közbe nem ugrik egy komoly mecénás, körülbelül ezerkilencszázhatvanban van együtt a pénz az újabb expedícióra.

A nagy cégek mondja nekünk Piccard - évente milliókat adnak ki reklámra. Egyik külföldi előadásomon jelen volt egy világvállalat tulajdonosa is, akinek évi bevétele harminc- negyvenmillió pengő és reklámra öt-hat milliót költ ugyanakkor. Előadásomban, amelyet nagy érdeklődéssel hallgatott végig, megemlítettem, hogy félmillió pengőre volna szükségem a következő utazás céljaira. Nem kellene egyéb, minthogy valamely nagyvállalat feje reklámbüdzséiének tizedrészét nyilvánosan a sztratoszféra-repülés számára használja fel.

Örök időkre halhatatlanná lenne szerintem a tudományért ezt az önzetlen áldozatot hozó ember, amellett a vállalat számára a nagyszerű propaganda volna. Nobel és Rockefeller, a tudomány nagy mecénásainak nevét soha sem felejti el az emberiség, holott mint egyszerű dinamit- és petróleum-üzletemberek harminc évvel sem élték volna túl halálukat.

Mindezt el is mondtam a nagyiparosnak, aki az előadás után bejött hozzám. Azt a választ kaptam: ha ballonjára ráírja, hogy a sztratoszférában is X. cipőkrémmel tisztítanak, akkor megcsinálom az üzletet. Ebbe nem mehettem bele. Boldogult Lipót király, aki odahaza, Belgiumban első utamat finanszírozta, sohasem kívánta, hogy rávezessem a ballonra: Lipót király a legjobb. Ne fogadjunk el helyette mást.

Hangosan nevet Piccard. És hogy áttérjünk a komoly beszélgetésre, mingyárt megkérdezem, miképpen jött arra a gondolatra, hogy sztratoszféra-kutató legyen. Mi a magyarázata annak, hogy csak tízezer méterrel a föld felett érzi jól magát?

- Mondja - feleli, - maga olyan nagyon meg van elégedve az emberekkel? Olyan jók és becsületesek? Olyan békések és szelídek? Ön nem kívánkozik valahová, ahol nem látja őket? Egyébként megmondhatom Önnek, hogy már nyolcesztendős koromban elhatároztam, hogy „felrepülök a csillagokba”.

Flammarion, a nagy francia csillagász-regényíró akkor híressé vált könyve babonázott meg, Flammarion komoly érvekkel fejtegette, hogy a Marson élőlényeknek kell lakniok és csak idő kérdése, mikor vesszük fel velük a kapcsolatot. Jön majd egy zseniális ember, írta Flammarion, aki fütyül az elméletekre és a mechanika törvényeire és elindul a csillagokba.

Érzem, hogy Flammarionnak előbb-utóbb igaza lesz. Hiszen Helmholtz, a mult század legnagyobb fizikusa írásban adta, hogy a levegőnél nehezebb testtel repülni nem lehet. Wright-testvérek Amerikában ennek ellenére megszerkesztették az első levegőnél nehezebb készüléket, amellyel repülni lehetett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Piccard, a sztratoszférarepülő és fantaszta Piccard brüsszeli tudós Piccard beszáll léggömbalakú gondolájába Piccard rajongóival Piccard lányaival
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új rendszer a búza árminimálás terén Új rendszer a búza árminimálás terén
A gazdasági élet legfontosabb problémája pillanatnyilag a...
Rádió az üzleti élet szolgálatában Rádió az üzleti élet szolgálatában
Amerikában és Németországban mind gyakrabban szereltek fel...
Osztrák-cseh ellentétek Osztrák-cseh ellentétek
Február 5-ikén kezdték meg Ausztriában a békéltetést újra, csehek és...
Titokzatos lelet egy hajóroncsban
Valerios Stais régész egy római hajóroncsban több tárgy között egy...
A robogó vonatról megszökött rablógyilkos A robogó vonatról megszökött rablógyilkos
Szinte hihetetlen és csodálatosan vakmerő esetet jelentett ma délben...
Gonosztevők szigete Gonosztevők szigete
Szomoru valóság, hogy az emberek még embertársaikkal szemben is meg...
Mélységes csalódást okozott Genfben az oroszok szereplése Mélységes csalódást okozott Genfben az oroszok szereplése
Hüvösebb, nyirkosabb, álmosabb és ködösebb helyet igazán keresve sem...
Bulgária csatlakozik a központi hatalmakhoz
A központi hatalmak sikerei a keleti hadszíntéren arról győzték meg a...
A világpolitika mozihőse A világpolitika mozihőse
Ötvenhat esztendős ma Winston Churchill, Anglia talán legnépszerűbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98