Dtum
Login with Facebookk
1938 | Október

Rövidek

Képek a müncheni értekezletről és az egyezményről

 

Teljes önrendelkezést
Budapest, október 9.
A magyar ifjúsági szervezetek vasárnap közös kiáltványt bocsátottak ki, amelyben leszögezik a cseh és szlovák kérdésben elfoglalt álláspontjukat. Követelik a magyarlakta területeknek a magyar impérium alá leendő haladéktalan átadását: szlovák és rutén testvéreink számára a teljes önrendelkezési jog érvényesítését, hogy a két nép szabadon dönthessen sorsáról. Döntsön a szlovák és a rutén nép népszavazás útján afelől, hogy jövő állami létét miként kívánja berendezni. Szabad, független állami életet kíván-e élni vagy más országokkal együtt kivánja-e a maga nemzeti életet berendezni?

 

A magyar ifjúság a „Szlovák szabad állam bizottságához” hasonlóan tiltakozik az ellen, hogy a szlovák pártpolitikusok a megszorult cseh kormánnyal kötött paktum alapján megfosszák a szlovák népet önrendelkezési jogától. Követeli a magyar ifjúság a lengyel-magyar közös határ megteremtését.

 

Kiszabadultak Prágában a német foglyok
Prága, október 2.
(Az Információ jelentése.)
A német követség közbenjárására elbocsátották a prágai rendőrség fogházában őrzött összes birodalmi német foglyokat. Mindegyik fogoly panaszt tett amiatt, hogy a fogság ideje alatt állandóan bántalmazták. A prágai rendőrfőnök megígérte, hogy a bűnös rendőrtisztviselőket példás büntetésben részesíti.

Komárom, október 9.

24 órán belül a csehek átadják Sátoraljaújhelyt és 36 óra mulva Ipolyságot. Hétfőn délután folytatják a komáromi tárgyalásokat.

Bethlen, Imrédy és Kánya együtt tanácskoztak
Budapest, október 16.
Az a megfeszített munka, amelyet a kormány a Felvidék visszaszerzéséért és Magyarország jogainak a benesi taktikát folytató Csehszlovákiával szemben való érvényesítéséért folytat, vasárnap sem szünetelt. Imrédy miniszterelnök már kora délelőtt megjelent hivatalában és különböző személyiségeket fogadott, közöttük Kozma Miklós volt belügyminisztert és Pataky Tibor államtitkárt. Imrédy Béla déltájban hagyta el a miniszterelnökségi palotát és a külügyminisztériumba hajtatott, ahová féltizenkettő után néhány perccel megérkezett gróf Bethlen István.


A volt miniszterelnök nyomban Kánya Kálmán dolgozószobájába ment és kevéssel ezután Imrédy miniszterelnök is bekapcsolódott a külügyminiszter és Bethlen gróf között folyó tanácskozásokba.

Népszavazást követel a Szepesség
Igló, október 23.
A Magyar Nemzeti Párt helyiségeiben Kolchbrenner Hugó szepesvári ügyvéd elnöklésével megalakult a magyar-német nemzeti tanács, amelynek tagjai a szepesi magyar és német intelligencia vezető személyiségeiből kerültek ki.

 

A tíztagú tanács abból a célból alakult, hogy bevigye a köztudatba azt a felfogást, hogy a Szepesség olyan vegyes nemzetiségű terület, ahol a szlovákok uralma mellett a magyar és a német elemnek is biztosítani kell a megfelelő szerepet a közéletben.


A tanács azt a felfogást képviseli, hogy csak a szavazás hozhatja meg véglegesen a Szepesség lakosságának nyugalmát és békéjét.

Ciano és Ribbenrtrop mint döntőbírák szerdán ülnek össze Bécsben

Pozsony, október 30.
A magyar és cseh katonai szakértők már ma tárgyalnak Pozsonyban a magyar területek azonnali átadásáról. A magyar csapatok még e héten bevonulnak a felszabadult Felvidékre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ciano, Mussolini, Hitler és Göring. Ez az a kép, ami Tolnai lapjában jelent meg Chamberlain, Hitler, Daladier és Mussolini Csehszlovákia feldarabolása Chamberlain a hestoni repülőtéren szeptember 30-án kijelentette, hogy Angli és Németország közt soha nem lesz háború Fiatalok tüntetése Felvidékért Kép Sátoraljaújhelyről, azon kevés települések egyikéről, amelyek ma is hazánkban vannak A visszacsatolt Ipolység népének hálaadó istentisztelete Szepes vármegye térképe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98