Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Diadalmasan tör előre a magyar áru Irakban

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már régebben felismerte, hogy a nyugatázsiai országok, mint magyar exportpiacok, igen nagy jövőjűek. Nemcsak levelezői hálózata segítségével igyekszik tehát a magyar export útját egyengetni, hanem kiküldte egyik tisztviselőjét, dr. Gábor László fogalmazót is Bagdadba, Irak királyság fővárosába, amelynek területe csaknem olyan nagy, mint Németországé, évi importja pedig kereken tízmillió angol fontot tesz ki. Az ő működése következtében az 1936. évi 11.000 angol font értékű magyar export az elmúlt esztendőben már közel 24.000 font értéküre emelkedett és az év első hónapjában 15.200 angol font értékben vitt be magyar árut Irak, úgyhogy az év végére előreláthatólag elérjük a 30.000 fontot, ami igen tekintélyes összeg.

Nagy eredmény ez, hiszen jóformán teljes egészében új piac meghódításáról van szó, ahonnan minden korlátozás nélkül szabadon értékesíthető nemesvalutát kapunk. Irak 10 millió angol fontot képviselő árubehozatalának több mint felét angol, illetve japán eredetű árukra költi. Ezzel a versennyel kell megküzdenie elsősorban a magyar bőriparnak, a mezőgazdasági gépiparnak és a textilipar egyes ágainak.

A bagdadi kereskedelmi kamara nemcsak külön helyiséget bocsátott rendelkezésére a budapesti kamara kiküldöttének, hanem az egész vonalon a kezére járt a magyar érdekek eredményes képviselése terén.

Mind több üzletkötés sikerült, mert magyar cégek is kezdik komolyan venni az irak piacot.
Felkészülnek arra, hogy gyorsan, cif Bagdad tegyenek ajánlatot, tehát minden tekintetben alkalmazkodjanak a nagy nemzetközi versenytársak szokásaihoz. A közeljövőben egyes műselyemfélék, háztartási cikkek, gyógyszerek és tökmag tekintetében várhatók nagyobb üzletkötések, másrészt azonban fel kell készülni arra, hogy a magyar ipar nyersanyagszükségletének egy részét is erről a piacról szerezze be.

Az iraki kormány ugyanis hat országgal kapcsolatban már életbelépett olyan rendelkezéseket, hogy az Irakba exportált áruk értékének 25 százaléka erejéig ottani anyagot kell vásárolniok az exportáló államoknak. Magyar szempontból a nyers pamut és nyers bőr, továbbá különleges gyapjúminőségek jöhetnek számításba. Ha ezekből kellő mennyiséget átveszünk, további lendületes fejlődés biztosítható a magyar exportáruk számára is.

Még egy szempontból bír jelentőséggel Irak, illetve annak fővárosa, Bagdad. A nemzetközi utak, vasutak és repülőjáratok Indiából Bagdadon keresztül vezetnek. Ott többnyire megállanak azok, akik Indiából, vagy Ázsia más területéről Európa felé utaznak.

A bagdadi repülőtéren máris a magyar plakátok és prospektusok egész serege hirdeti Budapest idegenforgalmi attrakcióit. Állandóan érkeznek onnan utasok ide, még pedig olyan utasok, akik nem filléres vonatokon, társas kirándulóként jönnek, hanem sok pénzzel, luxusszállodát keresnek és igen jól akarnak szórakozni a magyar fővárosban. Ebben a propagandában vezető szerepe van Gábor László dr.-nak, aki most Budapesten járt, hogy itt további megbeszéléseket folytasson az iraki piac eredményes meghódítása tekintetében a magyar gazdasági szakemberekkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98