Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Varga József miniszter beszéde az iparosparlamentben

Varga József kereskedelem- és iparügyi miniszter az Ipartestületek Országos Központjának vasárnap délelőtti közgyűlésén beszédet mondott. A miniszter rámutatott arra, hogy már parlamenti költségvetési beszédében is kifejezést adott annak, hogy a kisiparosok gazdasági boldogulásának milyen kivételes fontosságot tulajdonít. Ez alkalommal is hangsúlyozza, hogy a magyar kisiparosság munkásságának a magyar termelési rendben nagy, szinte pótolhatatlan jelentősége és szerepe van.

– Vannak – mondotta a miniszter – akik a kézművesipart a gyáripari tömegtermeléstől, mások talán a technika új vívmányaitól féltik, én azonban azt hiszem, hogy a kisipar a jövőben is kizárólagos szolgáltatója lesz mindannak, ami nem hétköznapi, ami egyéni ízlésnek vagy szebbre való törekvésnek a kívánsága. És hiszem azt is, hogy magyar kézművesiparosság alapos szakismerete, szorgalma és élelmessége meg fogja találni a módját annak, hogy a vásárlóközönség szívéhez férkőzzék, elsősorban azzal, hogy szebbet, jobbat, hasznosabbat és használhatóbbat nyújt, mint a tömegtermelés.

A miniszter a továbbiakban hangoztatta, hogy e társadalmi réteg érdekeit minden erővel szolgálni kell, élet- és munkalehetőségei útjából minden leküzdhető gátat vagy akadályt el kell tüntetni. A közeljövőben alighanem a kisiparosság gazdasági kérdései nyomulnak előtérbe, így az anyagellátás nagy és nehéz kérdése. Ebben az országban nem szabad a kézművesipari műhelyeknek szünetelniök. Éppen ezért mindent el fog követni a kézműves iparosság anyagellátásának biztosítására.

A munkaalkalmak kérdéséről szólva, kiemelte, hogy ha a 98 kézművesipari szakma felsorolását nézzük, azt látjuk, hogy nem kevesebb mint 28 iparág boldogulása az építőiparral szorosan kapcsolatos.

A kisiparosok és kiskereskedők részére létesített hitelakció az utóbbi időben nagy lépéssel jutott előre. Erélyes lépésre határozta el magát s örömmel közölheti, hogy az állam a jövőben az egyes városi, községi hitelkeretekhez a közületek által nyujtott kölcsönösszegnek ötszörösét fogja rendelkezésre bocsátani. Az úgynevezett középlejáratú, kis- és középiparosok részére ingatlanfedezet mellett nyujtható kölcsön tekintetében további könnyítésre törekszik.

– Kétségtelen, hogy úgyszólván nap-nap után
újabb és újabb javaslatok és problémák merülnek fel – fejezte be beszédét a miniszter, – amelyek a magyar kézművesiparosság életét érintik. A rámbízott igen terjedelmes munkakörben sohasem fogok megfeledkezni arról, hogy ennek az országnak a kézművesiparossága nemcsak gazdasági életünknek egyik igen jelentős tényezője, hanem nemzeti létünknek is nagy erőssége, amely igaz magyar nemzeti érzéstől áthatva véget építő munkáját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ölel mindjájatokat: Balázs Béla Ölel mindjájatokat: Balázs Béla
Kedves Ignotus! Menetközben égő falu tüzénél írom, hogy gondolok...
A római kongresszus A római kongresszus
1918. áprilisában Rómában üléseztek az Osztrák-Magyar Monarchia...
Az egész nemzet ünnepelte vasárnap Szegeden az ellenforradalom hőseit Az egész nemzet ünnepelte vasárnap Szegeden az ellenforradalom...
Teleki miniszterelnök a követekző szavakkal tette meg jelentését....
A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre
A hágai konferencia eredményeinek vizsgálata a középeurópai tőzsdék...
A MAC birkózó versenye A MAC birkózó versenye
A Munkácsy-utcai főgimnázium tornacsarnokában szombaton és vasárnap...
Állami bevételek a tavalyi évben Állami bevételek a tavalyi évben
A mult esztendő állami bevételei. A pénzügyminiszter hivatalos...
Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz! Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz!
A miniszteri beszédek sorában, amelyek a főrendiház tegnap esti...
Ady   -  Illyés Gyula Ady - Illyés Gyula
1. ELSÜLYEDT JÖVŐ A lázat, vágyat ki idézi fel? A birodalmat! Víz...
Új parkettanyag Új parkettanyag
Két svéd ember, Hörlin mérnök és Lindberg gyáros újszerkezetű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98