Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Első nap nehezen boldogult a magyar csapat az olasz vízipólózókkal

Magyarország – Olaszország 3:1 (1:1)

Karácsony első napján nagy érdeklődés mellet tartották meg az olasz-magyar válogatott vízipóló-mérkőzést. Horthy Miklós kormányzót és családját Schmidt József, a Nemzeti Sportuszoda igazgatója fogadta. Megjelent a díszpáholyban az olasz követ, valamint Hóman Bálint kultuszminiszter és ifj. Horthy Miklós, a MUSZ elnöke.

Úszóversennyel kezdődött az ünnepi műsor. A 100 m-es ifjúsági gyorsúszásban Demjén (UTE) győzött 1 p. 04.3 mp-es idővel. A 100 m-es hátúszásban Somogyi (FTC) lett az első 1 p 17.2 mp-es idővel.

A 100 m-es gyorsúszás pompás versenyt és nagyszerű időeredményt hozott. Eleméry mindjárt a start után élre került, kemény karcsapásokkal fúrta magát a vízbe s végig vezetve 59.6 mp-es nagyszerű idővel ütött be a célba. 2. Kőrösy (UTE) 1 p 01.2 mp. 3. Szuchy (MAC) 1 p. 04.4 mp. A pompás küzdelem résztvevőit percekig tartó tapssal köszöntötte a közönség.

A 100 m-es mellúszásban Fábián (MAC) győzött. 1 p. 13 mp.-es idővel. A 100 m-es hölgy hátúszásban Novák Ilona (MUE) az első 1 p 14.6 mp.-es idővel. A 400 m-es gyorsúszás is jó eredményt hozott. Tálos (FTC) 4 p 58.8 mp-es idővel győzött. A 200 m-es ifjúsági mellúszásban: 1. Németh (BBTE) 3 p 13.4 mp.

A 200 m-es hölgy mellúszásban izgalmas verseny után Felhős Magda (MUE) győzött 3 p 19.4 mp-es idővel. 2. Salgó Lili (FTC) 3 p 19.8 mp-es idővel. A 3x100 m-es vegyes stafétát a MAC (Eleméry, Fábián, Helmy) nagy küzdelem után 3 p 36.6 mp-es idő alatt nyerte meg az FTC-vel szemben, melynek ideje 3 p 43 mp volt.

Ezután bemutató műugrás következett. Sokat tapsoltak Hidvéginek. Majd pattogó induló hangjaira katonás rendben bevonultak a kékmelegítős és a piros melegítős magyar vízipólózók. A himnuszok elhangzása után megkezdődött a nagy mérkőzés, Simkó János bíráskodásával.

A két csapat így állott fel:
Magyarország: dr. Mezey – Hazai, Sárkány – Somóczy – dr. Lengyel, Kislégi, Brandi.
Olaszország: Buoncore – Bulgarelli, Maioni – Ognio – Arena, Ghira, Goggioli.

Az olaszok vezetik az első támadásokat és Mezeynek két ízben is bravúrosan kell védenie. Nem sokkal az első perc letelte után Ghira kap jó labdát, Sárkány nem nagyon vigyáz a veszedelmes olasz középcsatárra, aki egy másodperc töredéke alatt bombagólt dob a magyar kapuba. 1:0-ra vezetnek az olaszok!

A magyar csapat kiábrándítóan játszik. Minden labdáról elkésnek, pontatlanok és passzok és nem fedezik kellőképpen az ellenfél játékosait. Izgalmas a játék, Goggiolit kiállítja a játékvezető, mert Hazait több ízben a víz alán nyomja. Ekkor fölénybe kerül a magyar csapat, Lengyel, majd Kislégi lő kapufát, végül Brandi lövésével kiegyenlítünk.

A magyar csapat most kezd belejönni a játékba, de az olaszok kitűnően állják a magyar fiúk ostromát. A második félidő ismét olasz támadásokkal kezdődik, de Sárkány feltartja a gólra törő olasz csatárokat Somóczy lövését kornerre védi az olasz kapus, a bedobást Kislégi kapja, villámgyorsan hálóba dobja a labdát. 2:1-re vezetünk.

Változatos a játék. Az olaszok minden megmozdulása veszélyes, de most már a magyar csapat is méltó ellenfele az olasznak, Ghira a legveszélyesebb olasz. Lengyelt, majd közvetlenül utána Bulgarellit állítja ki a játékvezető elúszásért. Most fölénybe kerül a magyar csapat. Somóczi Brandihoz juttat egy szabaddobást, aki közelről élesen a hálóba lövi a magyar csapat harmadik gólját. 3:1.

A magyar csapat rosszul játszott Lengyel dr. beállítása indokolatlan volt, egyetlen mozdulata sem árulta el, hogy helye van a világbajnok magyar vízipóló együttesben. Somóczy sem állotta meg a helyét. A többiek elfogadhatóan játszottak, de egyedül Sárkány volt az, aki a világhírű magyar vízipólójátékot bemutatja.

Az olaszok bebizonyították, hogy legutóbbi budapesti vendégszereplésük alkalmával bemutatott játék nem véletlen volt. A csapat minden tajga kitűnően vízipólózott és rövidesen ebben a sportban is, miként a futballban is, verhetetlenek lesznek. Ghira világklasszis!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyarország csapata - Brandy, Somóczi, Mezei, Kislégi, Lengyel, Hazai, Sárkány, Vizváry kapitány Olaszország csapata - Buoncore, Bulgarelli, Goggioli, Ognio, Ghira, Maioni, Arena, Bravin kapitány, Zólyomi edző
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Európa érdeke az erős Magyarország Európa érdeke az erős Magyarország
A Külügyi Társaság vasárnap délelőtt 11 órakor alakult meg a Magyar...
Zola és Paul Marguerite után George Demartialról is letépik a becsületrendet Franciaországban, mert előbb bélyegezte meg a háborut, mint a Kellogg-paktum Zola és Paul Marguerite után George Demartialról is letépik a...
Csakugyan, maholnap maga az ördög se ismeri ki magát ezzel a mi...
A május 1-i sportünnepélyek A május 1-i sportünnepélyek
Délelőtt 8 óra 30 perckor az Andrássy-út elején, negyvennyolc csapat,...
Köztársaság-ellenes összeesküvés Párisban Köztársaság-ellenes összeesküvés Párisban
Párisban április első napjain néhány elfogatás történt, s ezzel...
XIII. Leo élete és megválasztása XIII. Leo élete és megválasztása
Gróf Pecci Joachim az elhunyt pápa családi neve s régi előkelő olasz...
Remecz megjavította a diszkoszvetés országos rekordját Remecz megjavította a diszkoszvetés országos rekordját
Eredménye: 48 méter 97 cm. A Dunakeszi Magyarság vasárnapi atletikai...
12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda hősei 12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda...
Hiába, a ping-pong (azaz bocsánat: asztalitenisz) még mindig népszerű...
Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója
A MOVE-OTE vasárnap délután rendezte nemzetközi atlétikai versenyét a...
Szabad a jó filmet agyonhallgatni? Szabad a jó filmet agyonhallgatni?
A mozifrontról nincs örvendetes hadijelentés. Ez az a csend, amelynek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98