Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Harmincmillió pengőbe kerülne a mosoni Duna szabályozása

A Felvidék, főleg a Csallóköz visszakerülése aktuálissá tette a Duna északi szakaszának hajózási problémáit. Főleg Győr városa foglalkozott sokat ezzel a kérdéssel és az egyik tanácskozáson Tőry Kálmán műszaki tanácsos, a győri Folyammérnöki Hivatal főnöke érdekes ötletet vetett fel.

– Mielőtt a Dunát szabályozták
– mondotta Tőry – a hajóforgalom jó része a mosoni ágon keresztül bonyolódott le. A folyammeder, – ahol most is nagy hajók járnak – ugyanis tele volt gázlókkal, alacsony homokpadokkal, amelyeken fennakadtak az uszályok. A gabonaexport Győrön keresztül bonyolódott le és ezért szereztek nagy vagyonokat a győri gabonakereskedők.

– 1888 és 1896 között végrehajtották
a Duna fél medrének a szabályozását. A Csunynál épített Duna-zsilip nagyfontosságú lett Győr életére is, mert állandó vizet biztosított a város részére. A mosoni ág viszont alkalmatlanná lett a hajózásra és a nagyobb hajóforgalom ezért kerüli el Győrt. Ideális lenne tehát, ha a mosoni ágat kikotornák és átvágnák a kanyarulatokat, hiszen a főág egyre jobban elzátonyosodik, mert a hegyekből ide kerülő hordalék feltölti a medret.

– A kanyarulatok átvágásával egyidejűleg
erőműtelepeket is lehetne építeni, ami hatalmas energiát jelentene. Az egész Kisalföldet innen látnák el elektromos árammal és a bánhidai centrálé energiáját az ország más részein lehetne felhasználni. A tervek már el is készültek és a költségvetés azt mutatja, hogy 30 millióra lenne szükség e nagyarányú szabályozás végrehajtására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98