Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Az acélcsövek születése

Rádiót hallgatni ma már nem nagy technikai probléma. Minden nehézség és technikai felkészültség nélkül kapcsoljuk be készülékünket, egy-kettőt csavarunk a hangoló gombon és máris a távoli hangok birodalmában vagyunk. Másodpercek alatt utasunk a rádió hullámain egyik országból a másikba, sőt egyik világrészből a másikba.

Bármilyen egyszerű is a rádió és bármilyen mindennapi is ma már, mégis csak nagy csoda. A huszadik század legnagyobb technikai csodája. Igaz, hogy olyan csoda, amit már nagyon is megszoktunk. Titokzatos mivolta okozza valószínűleg azt is, hogy sokan még ma is távoltartják magukat attól, hogy a rádió lényegét megismerjék.

Mert tényleg titokzatos és láthatatlan a rezgések útja az adóállomás mikrofónjától a vevőberendezés hangszórójáig. Hanghullámok, amelyeket a mikrofón elektromos alakított át, száguldanak villámgyorsan az adóállomás magasfrekvenciájú hullámán az éteren át a vevőállomáshoz. Ott a készülékben megszűrődnek, megerősödnek, egyenirányíttatnak, majd újból megerősödnek, míg végül a hangszóróban újra élő, valóságos hanggá kristályosodnak.

A vevőállomás szíve minden bizonnyal a rádiólámpa, amely a láthatatlan hullámokat bölcsen irányítja. Hihetetlen sebességgel száguldanak ebben a kis szerkezetben az elektronok milliárdjai és irányítják az antenna által felfogott egészen kicsiny feszültségimpulzusokat. Ezek a kezdetben gyenge impulzusok lámpáról-lámpára erősödnek, míg végül a végerősítőcsőben elérik teljes erejüket.

Maga a rádiólámpa is valóságos technikai csoda. Csodálatos a működése a csodálatos a technikai felépítése. Ha egy pillantást vetünk a lámpa belsejébe, vagy röntgen képét szemléljük, rögtön láthatjuk, hogy finom szerkezete csak a precíziós órákkal hasonlítható össze. Az alkatrészek egymástól való távolsága, tekercselés, a rácsspirálisok átmérője stb. mind századmilliméternyi pontossággal van kiszámítva. Az elrendezés és felépítés maga pedig évtizedes tapasztalaton alapszik.

Pontosan 15 éves tapaszfalat, ha 1923-at vesszük kiindulópontnak, amikor először készítettek rádiólámpákat Európában. Öreg amatőrök még emlékeznek ezekre az első primitív lámpákra. Az izzószál olyan fényesen égett, hogy valóban egy kis asztali lámpát pótolt. A belső felépítése is igen egyszerű volt, vízszintesen kifeszített drót volt az izzószál, ekörül helyezkedett el a spirális rács, majd ezt beborította a kerekre hajlított anódlemez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az újszerű és kisalakú fém rádiócsövek A legfinomabb kézimunkával felérő művelet a csőgyártásban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Német Wagner-előadások Budapesten Német Wagner-előadások Budapesten
A mai idősebb nemzedék jól emlékszik, hogy ifjúkorában a legnagyobb...
Új időszámítás Új időszámítás
Új időszámítás kezdődik a portál életében. Olvasói visszajelzések és...
A húsvéti serlegmérkőzések A húsvéti serlegmérkőzések
Érdektelen és sportérték nélküli mérkőzéseket játszottak...
Reformok az atletikában Reformok az atletikában
A vidéki atletika fejlesztése ügyében tartott értekezleten hozott...
Ki a gyilkos? Ki a gyilkos?
A Víg-utcza nagyon szomoru. A szép Annuskát meg akarta fojtani egy...
A szocialisták és polgári ellenzék kézfogója Peidl Gyula szegedi beszámolóján A szocialisták és polgári ellenzék kézfogója Peidl Gyula szegedi...
Az egyesült polgári ellenzék és a szociáldemokrata párt vasárnap...
Lédererék már decemberben megkísérelték Kodelka meggyilkolását Lédererék már decemberben megkísérelték Kodelka meggyilkolását
A vasárnap folyamán ugyszólván teljesen tisztázódott a Tölgyfa-utcai...
Dr. Schmidt Sándor (1855-1904)  meghalt Dr. Schmidt Sándor (1855-1904) meghalt
Schmidt Sándor műegyetemi tanár nemrég bekövetkezett halálával ismét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98