Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1939 | Június

Tyukszemek és bőrkeményedések

Ezt tanácsolja a háziorvos

A fájdalmas tyúkszem és bőrkeményedés mindég ott lép fel, ahol valamilyen kemény tárgy a bőrt tartósan nyomja vagy dörzsöli. Igy teszi kérgessé például a tenniszütő nyele vagy evező a sportember tenyerét. A bőr keményedésének megvan a maga célja és értelme védi, óvja a bőrt – ezt a rendkívül finom és sokoldalú működésű szervet - a külső ártalmak ellen.

A lábon persze a cipőt kell felelőssé tenni a tyúkszemért. Tehát nem azért fáj és szorít a cipő, mert tyúkszem van a lábon, hanem ellenkezőleg: ott keletkezik a tyúkszem, ahol a cipő szorít. Első követelmény tehát a tyúkszem ellen: kényelmes, kellően tágas lábbeli. Néha azonban a cipő ártatlan abban, hogy kénytelen megkínozni gazdájának szenvedő lábát.

Arról például nem tehet a cipő, hogy amíg eleinte pontosan alkalmazkodott és hozzásimult a láb formáihoz a láb formái közben megváltoztak, a talp boltozatos ívelése lesüllyedt, lelapult vagyis a lábon lúdtalp - más -néven: bokasüllyedés keletkezett. Ilyenkor lúdtalpbetétet kell csináltatni, melyet pontos gipszlenyomat alapján csak hozzáértő szakember készítsen. Ez az előfeltétele a tyúkszem elmulásának.

Használatban vannak különböző oldószerek, melyek a megkeményedett bőrrészeket annyira fellágyítják, hogy azok vagy maguktól lehámlanak vagy kefével, illetve durva mosdókesztyűvel ledörzsölhetők. Az oldószert vagy a meleg lábfürdő vizébe kell tenni vagy a bőrkeményedésre kell ecsetelni.

Utóbbi használati módnak legjobban a szalicilsavas készítmények felelnek meg. Ime egynek az összetétele: 1 ½ (egy és fél) gramm szalicilsav, 1 ½ (egy és fél) gramm tejsav és 15 (tizenöt) gramm kollodium. Ez a kollodium folyékony anyag, mely a bőrön finom hártyává dermed. Az oldatból kis ecset segítségével kell a bőrre vinni.

Nagyobb tyúkszemnél, amely már gyökeret eresztett a bőrbe, sőt esetleg a környező bőrrészeket gyulladásba is hozta, nem sok sikert várhatunk ettől a módszertől. De ne jusson eszébe senkinek, hogy ilyenkor különböző ollókkal, késekkel vagy éppen borotvapengével lásson hozzá a fájdalmas terület operálásához.

Mert igenis operációról van szó - ha mégolyan kicsinyről is, - amelyet ugyanúgy a sebészet előírásainak betartásával kell keresztülvinni, mint akár egy vakbélműtétet. A tyúkszemek és bőrkeményedések alatt ugyanis a gyulladás nem egyszer genyes jellegűvé válhat és a geny a szakszerűtlen vagdalkozás közben a véráramba kerülhet. Ennek persze vérmérgezés lehet a következménye. Ujabban sok szakember nem is késsel, hanem géppel hajtott finom fúróval távolítja el a kínzó bőrkeményedést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cipőtalpalás Cipőtisztító
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rejtélyes körülmények között meghalt egy ismert magyar repülő Rejtélyes körülmények között meghalt egy ismert magyar repülő
Ágotay Ferenc 36 éves műszaki tisztviselő, a kitűnő sportrepülő,...
A bolgár királyné halála A bolgár királyné halála
Dicső szövetségesünket és nemzetünk régi hű barátját, Ferdinánd...
Arany János a tanárok kezén - egy tanár válasza Kárpáti Aurél cikkére Arany János a tanárok kezén - egy tanár válasza Kárpáti Aurél...
Arany János halálának ötvenéves fordulóját Kárpáti Aurél...
Napoleon, dollár, rubel
A gazdasági rendőrség nyomozói június 18-án házkutatást tartottak egy...
  Zoro és Huru Zoro és Huru
A mozivígjáték mai fejlődésében két alapformát mutat. Az egyik a...
Az első osztrák proficsapat győzött Újpesten Az első osztrák proficsapat győzött Újpesten
Vienna FC – UTE 4:2 (2:1) Szürke vasárnapja volt a futballnak...
Befejezték a Tisza-bünpörben a bizonyítási eljárást  Befejezték a Tisza-bünpörben a bizonyítási eljárást
dr. Lévai Dobó védője a bizonyítási eljárás kiegészítése tárgyában...
Német döntés a korlátlan búvárhajó-háborúról Német döntés a korlátlan búvárhajó-háborúról
Ha a korlátlan búvárhajóharccal sikerül megtörni Nagy-Britanniát...
Politizálás a vasuti kocsiban Politizálás a vasuti kocsiban
Piller Vilmos ecseri lakos, trafikos 1923 február havában a budapesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98