Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

Külváros

Idősebb Andrássy Gyula a Sugárutat a főváros díszének szánta. A negyvennyolcas száműzött beleszeretett az Etoile-környéki sugárutakba s a kiegyezés után egyet átültetett Pestre. A kortársak Turin, Milano, Firenze patrícius palotáit másolták a két oldalára. Valamikor gyűlöltem ezt az ál-reneszánszot, de az idő szemem láttára megnemesítette. Ma már tudom, hogy az építő és építtetők alázattal álltak Rafael képei előtt s könnyezve búcsúztak Olaszországtól. Ez a házaikon is látszik. A vagyon a század végén megnemesedett s két oldalt birtokba vette a szomszédos utcákat. Aki ismerte a békebeli Monceau és Tiergarten környékét, a Liget táján is magángyűjtemények után szimatolt s nem hiába.

Csakhogy a pesti hinterland nagyon kicsi volt. Egyet lépsz a villasorból elmerülsz a bicskanyitó külvárosban. A Munkácsy vagy a Bulyovszky utca az Andrássy úttól a Szondy utcáig feszes, ott az árokba fordul. A Nürnberg utca a Thököly úti szakadékon túl palánkok és kunyhók közé vesz. Ezek az utcák félig győzték le a külvárost. Csak addig húzódott vissza, amíg félt az eleven főúttól. Mihelyt az elgyöngült, rávetette magát.

A Monceau és Tiergarten környék hervad, az Andrássy út züllik. Megadja magát a mocskos, fojtott utcáknak, az ősi igazi háttérnek. Pár lépéssel a Körönd előtt minden este Harmonikás Gizi muzsikál. A pesti Csikágó ajándéka. Mit ad majd az Angyalföld?

Cs. Szabó László

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98