Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Megnyílt az első cselédiskola

A cselédkérdés régi és el nem intézett problémája társadalmunknak.
Állandó panaszok hangzanak el mindkét oldalról. Ha túlzottak is a panaszok és sok esetben igazságtalanok, egy bizonyos: a legtöbb baj ott keletkezik a munkaadó és alkalmazott között, hogy az alkalmazott nem tudja elvégezni azt, amire vállalkozik.

Tavaly a Katholikus Háziasszonyok Szövetsége
rendezett cselédankétet, amelyen kialakult egy felfogás: a cselédeket tanítani kell. Minden foglalkozás megkíván bizonyos előképzettséget, miért éppen a háztartási alkalmazott legyen kivétel ezen a téren? Hiszen az ő tudásától nagyon sok függ: sok háztartás békéje és családi egyensúlya.

A Katholikus Háziasszonyok gyűlésén elhangzott szó
visszhangra talált Újpesten. Az újpesti tanonciskolában, Bott Ferenc igazgató vezetésével megnyílt az első cselédképző iskola. Az ismétlő iskolából kikerülő tizennégy-tizenötéves lányok a növendékek, akik, ha elvégzik a tanfolyamot, tisztában lesznek a háztartásban előforduló fontos tudnivalókkal.

Az iskola folyosója a tanterem,
azaz egy barátságosan berendezett konyha, ahol a gyakorlati oktatás legnagyobb része folyik. Itt főznek, villany- és gáztűzhely is áll a konyhában, itt mosnak és vasalnak. Az osztálytermekben varrni tanulnak és néhány elméleti tárgy is szerepel még a tanrenden.

Két osztály, negyven tanulóval, ez a kezdet.

Negyven kislánnyal kísérletezik az iskola, amelyet szeretnének nemcsak a Népművelési Bizottság keretében megtartani, hanem önálló iskolatipussá fejleszteni. A jelentkezők nagy tömegéből választották ki a növendékeket, száznyolcvanan akartak résztvenni a meginduló tanfolyamon. De egyelőre nincsen több hely.

Minden hétfőn kettőtől hétig tart a tanítás,
ozsonnát és vacsorát főznek a vendégek, s a végén el is fogyasztják. Minden tárgy, amit használnak, minden gramm anyag, amit megfőznek, ajándék. Újpest városa, magánosok, cégek ajándékozták az iskolának a felszerelést és az ennivalót, hogy sikerüljön a kísérlet.

Először az elméleti tárgyak vannak soron.
Magyar, számtan, egészségtan, fogalmazás, helyesírás. A magyar nyelvből a magyar nagyasszonyokról tanulnak a leányok, a számtanban a háztartásban szükséges alapismereteket sajátítják el. Ha a recept azt mondja: Végy öt kávéskanál cukrot és nincsen kéznél kanál, csak mérleg: tudja a leendő kis szakácsnő, hogy mennyit nyom egy kávéskanálnyi cukor.

Az egészségtanban
a tisztaságra, testápolásra, a betegségektől való óvakodásra és csecsemőgondozásra tanítják a kislányokat. A leányok gyakran kerülnek olyan helyre, ahol kis apróság van. Tudjon azzal is bánni az, aki az iskolából kikerült.

A valláserkölcsi előadásokat
Kun Mathild nővér tartja, akinek védőszárnyai alatt mint kis csirkék bujnak össze a leánykák.

Bott Ferenc igazgató,
miután végigvezetett bennünket az új, ragyogóan tiszta birodalomban, s meggyőződtünk a növendékek buzgalmáról és örömteli munkájáról, a következőket mondja:

– A családban nagyon mély szakadék tátong
munkaadó és alkalmazottja között. A régi cseléd név, amely a magyar nyelvben családtagot jelentett, már csak emlék. Mi azt akarjuk, hogy elsimuljon az ellentét háztartási alkalmazott és az asszonya között. Hogy ezt elérhessük, nevelni kell a leányokat. Nevelni kell munkára, becsületre, szeretetre a család iránt, hogy szeretetet és becsületes munkát adva, szeretetet és megbecsülést kapjon is. A cseléd névnek vissza akarjuk szerezni régi jelentését, azt, hogy a háztartási alkalmazott családtagnak számítson a családban.

Amióta megnyílt a tanfolyam,
sok-sok levél érkezett hozzánk, amelyekben a munkaadók arra kérnek bennünket, hogy az innen kikerülő leányt felvehessék. Biztosítanak arról, hogy szeretettel és megbecsüléssel lesznek iránta. Én remélem, hogy ezt a kísérletnek szánt iskolát több ilyen iskola fogja követni. Ezekben mindenütt dolgos, becsületes, munkás leányokat nevelhetünk, akik megszüntetik a munkaadó és alkalmazott között lévő ellentéteket és egyszersmind elintézik a „cseléd-problémát”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Boer győzelmek, boer vereségek Boer győzelmek, boer vereségek
A boerok szabadság-harczát nagy csapás érte. Egy nagy seregök az...
Hat hónapig jól élek, azután visszamegyek mosogatni Hat hónapig jól élek, azután visszamegyek mosogatni
Nyolc ágy van a Rókus kórház 96. számú szobájában. A 6-os ágyon...
Az ezüst patkók Az ezüst patkók
Hogy csak száz évvel ezelőtt is mily jámbor gondolkozású elüljárósága...
Géprendőrrel a bányahalál ellen Géprendőrrel a bányahalál ellen
Mi lenne, ha a szegény bányavállalatok világszerte egyszerre csak...
Véres összeütközés Charlottenburgban rendőrök és kommunisták között Véres összeütközés Charlottenburgban rendőrök és kommunisták...
Ma délután Charlottenburgban ifjukomministák tüntető csoportja és...
Strém István - Négy vers
Ma gyerünk a rétre, kedves, jóllakni napsugárral, illattal,...
A vizi autó A vizi autó
Nevezhetjük szárazföldi motorcsónaknak is, mert mint a képen látható,...
A földgáz és annak gazdasági jelentősége A földgáz és annak gazdasági jelentősége
Mióta a földgáznak iparszerü értékesitésével illetően annak...
Hat pontozásos győzelem a Szelky Ottó birkózó-emlékversenyen Hat pontozásos győzelem a Szelky Ottó birkózó-emlékversenyen
A tragikus körülmények között elhunyt Szelky Ottó emlékére a Vasas SC...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98