Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Az angol politika három új pontja

London, március19.
Az angol közvélemény és a sajtó egyöntetűen vallja, hogy a világháború óta az elmúlt hét volt a legfontosabba brit politika történetében.


Ma már kétségtelen, hogy a csehországi események miatt Anglia szakított eddigi megbékülési politikájával, a sokat emlegetett „appeasement”- gondolattal. Ez nemcsak annyit jelent, hogy a fegyverkést teljes erővel folytatják, hiszen ez a megbékülési politikának is egyik sarkalatos tárgya volt, hanem más rendkívül fontos politikai jellegű és egész Európa sorsára döntő jelentőségű lépéseket is.


Az egész vasárnapi sajtó - köztük a kormány lapjai, a Sunday Time, amely a Daily Telegraph vasárnapi kiadása és az Observer, amely a Times vasárnapi kiadása – egyöntetűen állitják, hogy az angol kormány a legközelebbi napokban három rendkívül lépést tesz:
1. Anglia a jövőben szoros együttműködésre lép a Szovjettel.
2. Már a legközelebbi napokban bevezetik a 25 éven aluli brit állampolgárok számára az általános katonai kötelezettséget.
3. Nagybritannia szoros együttműködést fog javasolni és minden valószínűség szerint végrehajtani a középeurópai kisállamokkal.


A döntő fontosságú elhatározásokat az angol kormány szombat éjszakai minisztertanácsán hozták. Még nem volt példa az angol történelemben arra, hogy a már weekendre utazott minisztereket telefonon hazarendelték. Most ez történt! A miniszertanácson a külföldön tartózkodó Runciman lord és a beteg Samuel Hoare kivételével a népes kormány minden tagja részt vett.


A háromórás tanácskozásról hivatalos jelentést nem adtak ki, de a vasárnapi sajtó hangjából és közléseiből következtetni lehet a minisztertanács napirendjére és a kormány elhatározására. Jól informált körökben azt állítják, hogy a minisztertanács tárgyalási rendjének egyik legérdekesebb pontja annak az állítólagos gazdasági ultimátumnak a híre, amelyet Németország adott volna Romániának. Az ultimátum hírét, mint ismeretes, azóta mind német, mind román részről erélyesen megcáfolták.

 

Megemlíti az egész angol sajtó, hogy a most már közös határral összekötött Magyarország és Lengyelország kormányai mindkét nemzet jövőjére kiható katonai és politikai tanácskozást folytattak. Ami az angol lapok szerint természetes is az új határ által előállt helyzetben.

 

Írnak az angol lapok arról a szombatesti magyar tanácskozásról is, amelyen Teleki Pál miniszter elnökletével, a kormány tagjain kívül részt vett négy volt miniszerelnök és az ellenzék vezetői is. A tanácskozás, hivatalos magyarázat szerint – mint az angol lapok jelentik -  Ruténföldnek nyújtandó alkotmány és önkormányzat kérdéseiről folyt.

 

Az angol sajtó természetesen azt is állandóan részletesen tárgyalja, mi lesz Hitler következő lépése? A két legmegbízhatóbb vasárnapi lap, a kormány két említett lapja úgy tudja, hogy a német kormány legközelebbi célja a Memelvidék visszakapcsolása és lengyel korridor megszüntetése lesz, de ezenkívül a Németbirodalom folytatja Ukránia felé törekvő politikáját is.


A kisállamoknak- az Observer értesülése szerint – a németek komoly figyelmeztetést küldtek és mint több angol lap írja, a legteljesebb semlegességre intették őket.

 

Feltűnést keltett a kormányzathoz közelálló és teljesen hitelesnek tekinthető helynek az az értesülése is, hogy - mint az angol lapok feltűnő helyen közlik -, Hitler felkérte Mussolinit, hogy Itália egyelőre ne jelentse be Franciaországgal szembeni követeléseit.


Vasárnap a későesti órákban felmerült az a terv, hogy Litvinov orosz külügyi népbiztos rövidesen viszonozza az angol miniszterek moszkvai látogatását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első német tankok a prágai Vencel téren  Hitler Prágában Emil Hácha volt Csehszlovák államfő a Cseh-Morva Protektorátus német védnökség alá helyezéséről tárgyal Hitlerrel A lengyel katonák csókkal üdvözölték a magyar honvédeket a lengyel-magyar közös határon
Cikk-ajánló
Bajnoki lawn – tennis verseny Bajnoki lawn – tennis verseny
A bajnoki lawn – tennis verseny mult hó 20-án ért véget. Az...
A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti kerékpárversenyen A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti...
Gyönyörű napsütéses időben, a tavaszi köntösbe öltözött Népliget fái...
1100 nagybirtokot szüntetnek meg Sziciliában 1100 nagybirtokot szüntetnek meg Sziciliában
Október második felében megkezdődnek a nagyszabású sziciliai...
A gyorskorcsolyázó világbajnokság A gyorskorcsolyázó világbajnokság
A norvég fővárosban, Oslóban szombaton és vasárnap folytak le a...
A sáfránytermelés  1. A sáfránytermelés 1.
"Liszt, tojás, tej, zsír, vaj, egy kevéske só. Meg sáfrány is: ettől...
Bolgárok és németek benyomultak Romániába Bolgárok és németek benyomultak Romániába
Nyugati harctér: A Somme vidékén a tüzérségi harc a legnagyobb...
A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei
Ebből a nagy s a maga nemében külföldön is párját ritkító munkából,...
A háború hatása Oroszországban A háború hatása Oroszországban
Oroszországban a háboru sulyos következményeit nagyon megérzik a...
Leleplezték Nagyatádi Szabó István ércszobrát Leleplezték Nagyatádi Szabó István ércszobrát
A magyar kisgazdák felejthetetlen vezérének, Nagyatádi Szabó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98