Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Hajsza a „napgáz” után

És tudunk még sok egyebet is. Óriás hajókat építeni, melyek nem a tengeren, hanem magasan az ég kékjében úsznak és szállítják tonnaszámra a rakományt, utasokat, leveleket a világ minden részébe. Csakhogy ezeknek a léghajóknak egészen a legutóbbi időkig volt egy veszedelmes gyengéje.

Hidrogén-gázzal kellett tölteni gáztartójukat; a hidrogén pedig alattomos anyag. Levegővel gyulékony, hevesen robbanó keveréket alkot. Egyetlen szikra is elegendő, hogy a gáztöltést lángralobbantsa és pusztító robbanás morzsolja darabokra a levegő büszke fejedelmét. Igy semmisült meg a közelmúltban számos Zeppelin-léghajó, legutóbb pedig a német „Hindenburg”, mikor egyik diadalmas óceáni útja után éppen horgonyt akart vetni Amerikában, a lakehursti léghajókikötőben.

- Soha többé hidrogént kiáltották ekkor a mérnökök és tudósok, akiket megrendített a gyönyörű alkotás pusztulása. - De hát akkor mivel töltsük léghajóinkat? - kérdezték sokan. Van-e a Természetben más gáz, mely elég könnyű ahhoz, hogy magával emelje a roppant hajótestet, de amellett nem olyan veszedelmesen gyulékony?.... Van, mondták a tudósok és felmutattak a - Napba. Ott van. Illetve ott is. A „nap-gáz”, a hélium. Azért hívják így, mert először a lángoló Napgolyóban fedezték fel, a múlt század végén.

Hanem szerencsére azóta itt a Földön is rábukkantak; a levegőben, különböző ásványokban, kőolaj- és földgázforrásokban. Igaz. hogy nehezebb a hidrogénnél s így valamivel kisebb az emelőképessége 28.3 köbméter hidrogén 32.2 kilót emel, ugyanannyi hélium azonban csak alig 30 kilót. A különbség tehát nem nagy. Viszont a hélium - nem gyullad meg, nem alkot a levegővel robbanó keveréket. A héliummal töltött léghajóba csapkodhat villám, nem tudja felrobbantani.

De míg hidrogén szinte végtelen bőségben áll rendelkezésünkre (hiszen a víz egyik alkotórésze is hidrogén!) a hélium felettébb ritka és drága jószág. Ezért azután valóságos hajsza indult meg az értékes „napgáz” után. Eddig azonban csak az Egyesült-Államokban, a texasi földgázmezők kútjaiban találtak rá számottevő mennyiségben. Most onnan választják le, bonyolult és körülményes eljárással.

Minthogy az Egyesült-Államokban is ezután csak héliummal akarják tölteni a haditengerészet léghajóit, az amerikai kormány rátette kezét az értékes elemre, hadianyagnak nyilvánította s kivitelét megtiltotta. A „Hindenburg’ borzasztó balsorsának hatása alatt azonban feloldották a tilalmat, úgy, hogy a németek most 650.000 köbméter héliumot vásárolhattak Amerikában, a friedrichshafeni telepen épülő új léghajóik töltésére.

A jövőben tehát „napgázzal” töltött léghajók fogják szelni az egeket. A szakértők azonban már most aggódnak: lesz-e elegendő héliumunk a léghajózás számára ? A texasi földgázkútakból jelenleg évente átlagosan 3 ½ millió köbméter héliumgázt vonnak ki. Ez 17 óriásléghajó töltésére elegendő. Minthogy a földgázforrások héliumkészlete becslés szerint vagy 600 millió köbméter, a készlet, a mai fogyasztás mellett, több, mint 170 esztendőre telik. Ezalatt pedig majd csak találnak másutt is elegendő héliumot!....

Ernyei Frigyes

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kétszázezer köbméter hélium érkezett fémpalackokban Amerikából Brémába az új német Zeppelin, az I.Z. 130 megtöltésére. Hélium gáztankok Oxigénnel kevert héliumot adagolnak a légzési nehézségekkel küzdő betegnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98