Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Inter arma

Nem, a múzsák nem hallgatnak. Nem hallgatnak, mert ők nagyobbak az emberek dolgainál. Ők érzik az igazi valóságot, és övék az igazi élet. Az emberek egymásra törhetnek és háborúskodhatnak, az ő hangjuk túlemelkedik az ágyuk hangján és bombák robbanásán örökkévaló beszédével. Ők a Lélek!

Az egyik hadviselő ország rádiója, mióta csak fennáll, minden szerdán este nagy fiának műveiből szokott hangversenyt adni. Most jött az első szeptemberi szerda, az ország felett más hangok zúgtak, olyanok, melyek közt nincs nagyon helyén a csengő, busongó és kimondhatatlanul édes zongoraszó.

 

Fogja-e mégis röpíteni ebben a szorongatott helyzetben a szokott időben a rádió, kérdezem a készülék tárcsáját forgatva. És igen! A könnyű, s mégis oly mélységesen emberi hangok büszkén csendültek keresztül a hadijelentések viharán. A múzsa szállt... Inter arma...

Aztán két nap telt el. Az ország fővárosában már ott voltak az ellenfél páncéloskocsijai, s az utcákon elkeseredett harc folyt. A rádió pedig? A rádión elnémíthatatlanul hangzottak egymás után a zeneköltő művei Mars közelítő pusztító ércsarui árnyában is. Egy etűd a közepén szakadt meg, hogy helyet adjon egy elfulladt hangnak, mely az ellenség közeledését sikoltotta, s aztán újra gyöngyözött a zongora, folytatva, ahol abbahagyta.

 

Nem harci dal, nem harsogó himnuszok, nem a "helyzethez illő" hangok szárnyaltak most sem a titokzatos hullámokon. Hátborzongató volt ez a csengő dal a viharban. E rádió pedig bizonyára lelkesíteni akart, s bizonyára azzal akart lelkesíteni e rádió, ami legnagyobbat termett nemzete. Ez pedig egy magános lélek édessége és bánata. Ezt küldte szerte a világba.

És kimondhatatlanul mélyen átéreztem, hogy mily nagy dolognak lettem részese. Tanúja voltam a múzsa halhatatlanságának. Ez, ez a csengve daloló zongoraszó, amibe egy régen élt panaszos lélek zárta a maga személyes, egyéni bánatát és sóvárgását, ez a nagyobb, fontosabb, igazabb dolga a világnak és a létnek, nagyobb, fontosabb, igazabb mindennél, ami most viharzik felette. Mert ez a valódi lét, ez, mert ez a szépség, mert: ez a szellem.

 

Ez a múzsa! El fog múlni a háború, el talán a népek is, melyek küzdik. De ezek a könnyen szárnyaló hangok örökkévalók. Mert örökkévaló a szellem, mely szülte és élteti. Hasztalan némul el a készülék, mely szertesugározza.

 

Joó Tibor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A skandináv bizottság (szociáldemokraták a békéért )
A jó szándékú kezdeményezés nem sikerült. A forradalmi balosok (orosz...
Hivatalos záróközlemény a moszkvai értekezletről Hivatalos záróközlemény a moszkvai értekezletről
A moszkvai értekezletről péntek reggel adták ki a hivatalos...
Rubinek miniszter terroristája Rubinek miniszter terroristája
A budapesti büntetőtörvényszéken Szeng Antal dr. táblabíró...
Szabó Dezső, az ellenforradalmár Szabó Dezső, az ellenforradalmár
Értékes megállapítások és felhorkantó igazságtalanságok, zseniális...
Somlay Artúr az éjszaka összeverekedett egy pincérrel a Vígszínház kávéházban Somlay Artúr az éjszaka összeverekedett egy pincérrel a Vígszínház...
Parázs botrány viharzott át az éjszaka a Berlini téri divatos kávéház...
Bornemisza miniszter nyilatkozik az iparengedélyek megvonásáról Bornemisza miniszter nyilatkozik az iparengedélyek megvonásáról
Munkatársunk vasárnap együtt utazott Bornemisza Géza iparügyi...
A fűtetlen lakás kára A fűtetlen lakás kára
Szakitanom kellett, mert hölgyismerősömnek farkasorditóan hideg volt...
Magyar-cseh-osztrák-szerb vámszövetség Magyar-cseh-osztrák-szerb vámszövetség
A Neue Freie Pressenek táviratozzák Luganóból: Mint a Corriere della...
Igazi kupacsapat a Ferencváros! Igazi kupacsapat a Ferencváros!
„Jó bornak nem kell cégér” - tartja a közmondás és ez az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98