Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

A paradicsom tenyésztése

A paradicsom magját legjobb márczius hó második felében vetni.
A magot nem szabad nagyon melegágyba vetni, mert ezáltal a paradicsom-palánták nagyon felnyúlnak, míg langyos melegágyba vetve lassabban növekednek s így erősebb növényeket nyerünk. A paradicsom magja rendesen 6-8 nap alatt csirázik.

Mihelyt a palánták 5 czm.-nyire megnőnek, langyos ágyba áttüzdeljük (pikírozzuk) őket 8-10 czm.-nyi távolságra egymástól, oly mélyen, hogy a sziklevelek a föld szinére kerüljenek. Körülbelül 2 hét alatt a fiatal növények 10-15 czm.-nyire megnőnek, a mikor is újból áttüzdeljük őket egy másik ágyba, egymástól 10 czm.-nyi távolságra, ez esetben olyan mélyre nyomjuk le, hogy csak a felső levelek lássanak ki a földből. Ezen eljárás mellett a növények szárai is gyökeret vernek.

Mihelyt ezen ágyban a növények oly hosszúra nyúlnak, hogy az ablakot érintik, újból átültetendők és pedig 15-18 czentiméternyi távolságra egymástól. Az esetben, ha a növények igen hosszúak lennének, ferdén fektetve ültetjük őket a földbe, úgy, hogy a növények hegye maradjon csak szabadon. Itt már a növényeket a szabad levegőhöz szoktatjuk a gyakori szellőztetés által. Az ágyakat éjjel a hideg ellen szalmatakaróval védjük.

Ügyelnünk kell arra, hogy soha esős, vagy nedves időben a növények áttüzdelése vagy ültetése ne történjék, sem pedig akkor, a mikor a növények a melegágy párás, gőzös levegőjétől nedvesek, mert azt nagyon megsinylenék. Ha a fennt elmondott módon járunk el, akkor tömött, erőteljes és dús gyökérzetű növényeket nyerünk.

A növényeket úgy május végén, illetőleg akkor ültetjük ki, ha már utófagyoktól nem kell tartanunk.

A paradicsom erőteljes tápdús porhanyó talajt szeret, miért is a talajt a kiültetés előtt kellőkép elő kell készítenünk.

A szabadba a növényeket a fajta tulajdonságához képest 50-80 czm. távol ültetjük egymástól. Ha a kiültetésnél ügyelünk a növény földlapdájára, illetőleg gyökerére, úgy gyökérzete erősen kifejlődik, egészséges leveleket fejleszt és ennek következtében bő terméshozamra lehet kilátásunk.

A paradicsom szereti a napos, meleg és védett helyet, miért is czélszerű azt valamely fal avagy palánk stb. mellé ültetni.

Ha az elmondottak szerint kezeljük a növényeket, úgy erőteljes, edzett növényeket nyerünk, a melyek korán és bőven fognak teremni és munkánkat gazdag terméssel fizetik.

Hogy korán érő, szép és érett gyümölcsöt nyerjünk, a paradicsomot meg kell metszenünk.

Ha kb. 40-50 czm. magasak, karóhoz avagy pedig kifeszített dróthuzalhoz kötözzük őket szalmával. Előnyösebb a dróthuzalhoz való kötözés, mert az egyrészt nem vet árnyékot, másrészt pedig, mert a növényeket könnyebben és jobban érheti a levegő. Legczélszerűbb és legjobb a paradicsomot U alakban nevelni.

E czélból az egyes növényeket a földtől számítva kb. 20 czm. magasságban levágjuk és az úgy kétoldalt előtörő hajtáson ismét egy-egy mellékhajtást hagyunk.

Így összesen négy hajtást nyerünk, a melyekből az említett alakot formáljuk. Ezen hajtásokat később bizonyos magasságban levágjuk és pedig a fajtához mérten.

Az ezután fejlődő összes mellékhajtásokat eltávolítjuk. Minden ágon 3-4 virághajtást hagyunk, úgy, hogy egy-egy növény 12-16 fürtöt hoz.

A karók mellett nevelt növényeken csak 4-5 virághajtást hagyunk, mindazonáltal czélszerű, illetve ajánlatos a legalsó leveles ágat meghagyni, felkötni és rajta egy virághajtást hagyni, a mi által az ezen fejlődő paradicsomok a vezérágon lévőkkel egyidőben fognak megérni.
A paradicsom szereti a nedvességet, tehát az öntözést.
Vigyáznunk kell azonban az öntözésnél, hogy a levelek nedvesek ne legyenek, mert az ártalmukra van, sok esetben le is hullanak attól. Lehet őket trágyalével is öntözni, azonban csak erős higitásban, a mely nagyon elősegíti a zöld részek erőteljes fejlődését.

Mihelyt a paradicsomok átlátszókká válnak, mindazon leveleket, a melyek a gyümölcsöket esetleg beárnyékolják, eltávolítjuk. A paradicsom gondos kezelés mellett julius végével augusztus elején kezd érni és érése egész késő őszig eltart.

A fagy beálltával, ha alkalmas fűtött helyünk van, esetleg a növényház valamely üres részében a növényeket egészben felakasztjuk s így a még éretlen gyümölcsöt megérleljük. Lehet gyümölcsöket leszedve deszkákra helyezni üveg alá, a hol bár lassan, de utána érnek.

Daczára a gondos kezelésnek a paradicsomot is különféle betegségek támadják meg, a többek között az úgynevezett Phytophthora infestans nevű gombabetegség, a melyet a leveleken és gyümölcsökön keletkező barnás foltokról ismerünk meg. Hogy ezen veszedelmes betegségnek elébe vágjunk, ajánlatos ellene előre védekeznünk és pedig legalább háromszor permetezzük a tenyészidő alatt 2 %-os rézgáliczoldattal, esős időben azonban többször.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98