Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Hová lehet levelet, csomagot küldeni

Gyökeresen megváltoztatták a háborús körülmények Európa és a világ postaforgalmát.
Óriási területek kapcsolódtak ki részben vagy egészben a postaforgalomból. Az államok postaigazgatóságaira nagy súllyal nehezedik a bizonytalanság érzése, mert vannak viszonylatok, amelyekben még a részleges forgalom fenntartása is problematikus.

Magyarország szempontjából igen érdekesen alakult a helyzet.
Közönséges levélpostai küldeményeket most már mindenhova felvesznek, kivéve Belgiumot és Franciaország területének Németország kezében lévő részét. Ezzel szemben a csomagforgalom Európán kívüli relációban megszűnt. Európán kívül ugyanis csak Egyiptomba, Palesztinába és Szíriába lehet csomagot küldeni. Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Spanyolországba, Portugáliába azonban éppen úgy, mint Oroszországba, nem vesz fel csomagot a posta.

Távirat szempontjából már lényegesen kedvezőbb a helyzet.
Franciaország megszállt részét és Belgiumot kivéve, mindenhova felvesz táviratot a magyar posta. Ezek szerint pl. Romániába is fennakadás nélkül lehet táviratot, levelet vagy csomagot küldeni.

A légiposta Európa legtöbb országába szállít levelet, így Albániába, Belgiumba, Bulgáriába, a Cseh-Morva védnökség területére, Dániába és Finnországba, de Lengyelország és Franciaország felé szünetel a légijárat. Jugoszláviába, Görögországba, sőt az eddigi lett és litván területekre is jár a légiposta, viszont Angliával, Németalfölddel és Málta szigetével szünetel a forgalom. Német- és Olaszországba, Norvégiába pontosan járnak a postát szállító repülőgépek. A feladást követő napon Olaszországba is megérkezik a légiposta. Portugáliába is rendesen jár. A légipostával küldött levél Romániába szintén a feladást követő napon érkezik meg. Aradra délután 3.50 perckor, Bukarestbe délután 6.15 órakor. Törökországba, Svédországba, Svájcba, Spanyolországba is lehet levelet küldeni légiposta útján, éppen úgy, mint Szlovákiába.

Ázsiával megszakadt a légipostai összeköttetés, tehát Japánba, Kínába vagy Palesztinába, Szíriába nem megy a légijárat, de a Fülöp-szigetekre a feladási követő második héten odaérkezik. Az ausztráliai államszövetséggel nincs légipostai összeköttetésünk.

Afrikával is szünetel a légipostai forgalom, kivéve Libiát, Spanyol-Marokkót, Portugát-Guineát és Mozambiquot.

Magyarország és Amerika között teljes üzemben működik a légiposta összeköttetés.
Viszont azokat a leveleket, amelyeket „Európa és New-York között hajóval” jelzéssel adnak fel légipostán, az America Export Line hajói továbbítják Lisszabonból minden csütörtökön. Az út New-Yorkba 8-10 napig tart.

A tábori postaforgalom – mint ismeretes – levélre és levelezőlapra egyaránt díjmentes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98