Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Tejkrízis előtt Európa

Nehéz időket él a magyar tejgazdaság: 1938-al szemben további 20-25 százalékkal csökkent az ország tejtermelése. Tejgazdaságunk aktuális problémáiról érdekes nyilatkozatot tett munkatársunk előtt Löcherer Béla, m. kir. gazdasági főtanácsos, az O. M. T. K. vezérigazgatója.

– Tejtermelésünk két év óta hanyatlik – mondotta Löcherer vezérigazgató. – Magyarország 1937-ben és 1938-ban óriási erőkifejtéssel fordult a tejtermelés felé. De az 500 vagón vaj-exporttal, mint maximális évi teljesítménnyel szemben 1939-ben Magyarország mindössze 150 vagon vajat tudott exportálni. A tejtermelés, sajnos, igen erős visszaesést mutat. Remélem, hogy most júliusban érkeztünk el a mélyponthoz és hogy most már csak az emelkedés következik. A visszaesés főoka a száj- és körömfájás, amely a mult évben az országnak még érintetlen részein is fellépett.

A másik ok a két év óta katasztrófális rossz takarmánytermésben rejlik.
Felbecsülhetetlen mezőgazdásági érdek fűződik a helyzet javításához. Nekünk nem vigasztalás, hogy a tejtermelő államok egész Európában válságos helyzetben vannak. Magyarország tejgazdaságát messze felülmuló és sokkalta magasabb tejkultúrával rendelkező országok is a mélyponton állanak, sőt még rosszabb helyzetben vannak, mint Magyarország. Ezekben az országokban a tehénállományoknak legalább a felét le kell vágni, nálunk pedig talán el lehet érni a meglévő állomány fenntartását. Mondhatnám, minden azon mulik, hogy ezt az állományt át tudjuk-e vinni jó állapotban a jövő termelési kampányra. Európa nagy tejtermelő államaiba a tengerentúlról importálják az erőtakarmányt. Az erőtakarmánybehozatal azonban most megszűnt, újra felvételére egyelőre még remény sincs, ami ezeket az országokat a legsúlyosabb probléma elé állítja.

Löcherer vezérigazgató különböző külföldi lapszemelvényeket mutatott.
Dánia gazdasági helyzetéről szól az egyik cikk. A cikk szerint hetenként 17.000 vágás van most Dániában, ennek egy része a tehénállományból kerül ki, de a hús feldolgozása konzervdoboz hiányában nehézségekbe ütközik. Más szemelvények a svájci tejgazdálkodás nehézségeiről, a holland vajproblémáról számolnak be. Hollandiának kb. egymillió tonna vajtermelése volt, aminek a felét exportálta. Ugyanakkor azonban hatalmas mennyiségű margarint is gyártottak. A margarin gyártás most teljesen megszűnt, a vaj viszont kevés. Figyelemreméltó, hogy a németek a többtermelés érdekében rendszeresen emelték a tej és a vaj termelői árait.

– Nézetem szerint – fo
lytatta Löcherer vezérigazgató – tehénállományunk megtartása érdekében mindent el kell követni, mert páratlan méretű európai tejkrízis előtt állunk, aminek következményeit ma még át sem lehet tekinteni. A kérdés magyar viszonylatban való megoldása érdekében erőskezű vezetőembert kellene a tejtermelés élére állítani. A nemzetgazdasági érdekeket a magánjogi szempontok elé kellene helyezni, mert mind a termelő kisegzisztenciák, mind pedig a fogyasztók százezrei szempontjából energikus, gyors, az egész országra kiterjedő intézkedésekre van szükség,

– A zsír, a cukor, a hús fogyasztásának korlátozása rendkívül megjavította a tejpiac felvevőképességét.
A modern egészségügyi fejlődés is hozzájárult a tej és tejtermékek fogyasztásának a fokozásához. Sajnálatos, hogy éppen akkor kell végigszenvedni a tejtermelés visszaesését, amikor a legnagyobb tejkonjunktúra jelentkezik. Kritikus helyzetet teremt a körülmények ilyen találkozása. Napról-napra tapasztaljuk, hogy távolról sem tudjuk kielégíteni a jelentkező fogyasztási igényeket. Sajnálattal kell megállapítani, hogy a kofarendszer és az ismét felburjánzó illegitim kereskedelem most betör a termelőkhöz, elviszi a tejet olyan magasabb árakon, amelyeket nekünk nem lehet, de nem is szabad fizetnünk és ezzel veszélyeztetik a tejellátás biztonságát.

– A magyar tejgazdálkodás fejlődéséhez igen nagy érdekek fűződnek.
Bebizonyított tény, hogy a kisember gazdálkodása sokkal eredményesebb ott, ahol nem szemtermelés, hanem állattenyésztés áll a gazdálkodás középpontjában. Ha a klímánk és a költséges fuvarozási körülményeink nem is teszik lehetővé számunkra az északi államok tejtermelési színvonalának az elérését, bizonyos, hogy a magyar falu még sok milliót kereshetne a tejtermelés racionális fokozása révén. De nálunk még legelőgazdálkodás folyik, szemben az északi államok istállórendszerével. Nálunk a kisember csak a zöld takarmánnyal dolgozik, odakint az erőtakarmány biztosítja a sokkal kedvezőbb eredményt. Modern, belterjes állattenyésztés nélkül el sem lehet képzelni az Alföld teljes gazdasági megerősödését, nem is szólva arról, hogy szemtermelésünk a kiviteli versenyben normális viszonyok között sokkal erősebb versenytársakkal kénytelen felvenni a gyakran ráfizetéses harcot.

A tejtermelés megszervezésével kapcsolatban hangoztatta Löcherer vezérigazgató, hogy ez a probléma elsősorban a földmívelésügyi minisztérium kompetenciája alá tartozik. Maga az O. M. T. K. nem tagja a GyOSz tejipari szakosztályába tömörült érdekeltségnek, amely az Országos Tejgazdasági Szövetség feloszlása után alakult meg. A változott körülmények között azonban – mondta Löcherer vezérigazgató – felmerül a szervezet kérdésének valamilyen formában való rendezése.

Az O. M. T. K. egyébként a földmívelésügyi miniszter kijelölése alapján vitéz Ricsói-Uhlarik Béla miniszteri osztályfőnököt és Berkes János dr. miniszteri osztálytanácsost választotta be az igazgatóságba. A vállalat mult évi tejforgalma 118 millió litert ért el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98