Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Garvin az afrikai olasz támadás jelentőségéről

London, augusztus 11.
A vasárnapi londoni sajtó eseménye Garvinnak az Observer mai számában megjelent ,,A Birodalom csatája” cimű cikke.

 

Garvin azon a véleményen van, hogy Olaszország támadása Brit-Szomáliföld ellen csak az első sakkhúzás a tengelyhatalmak kettős tervéből amely tervnek csucspontja a britszigetek elleni támadás lenne. Egyebekben ennek a haditervnek céljai között szerepel a brit uralom porrá zuzása Afrikában és Ázsiában, a brit haditengerészet elűzése a Földközi-tengerből és a Vörös-tengerből.

 

A legtávolabbi ponton megállapodás alapján most Mussolini nyitotta meg a dráma menetét, a kifejlés során aztán a csata fel fog lángolni Egyiptomtól Szudánig, Palesztínától Gibraltárig és Marokkóig.


Ezt a tervet sem félreismernünk, sem alábecsülnünk egy pillanatig nem szabad. Az Afrika hatalmas keleti kidudorodásán, az égő sivatagokban megindított bevezető hadműveletek, valójában ezzel történelmünk legnagyobb és legvégzetesebb küzdelmének tanú vagyunk.

 

Ír azután Garvin Zeila elfoglalásáról és Berbera fenyegető elestéről is. Berbera hatalmas kikötőjével számost karavánut kulcsa és végpontja és rendkívül fontos, már csak azért is, mert Adennel fekszik szemközt. Berbera birtoka maga annyit ér, mint az egész Szomáliföld.


A briteknek nincs szándékukban a Szomáliföld fővárosát feladni, mert az csak hegyeken át közelithető meg, ami nagy előny a védelem számára, figyelembe véve különösen a csapatok ellátásához szükséges utánpótlási vonalak hosszuságát és sebezhetőségét.

 

Itália természetesen Aden birtokbevételére is törekszik, mert ezzel megvehetné lábát az ázsiai kontinensen és nagy befolyásra tehetne szert Aden hatalmas mögöttes területei fölött, amelyeknek lakossága arab.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az események színhelye Egy olasz pap isten áldását kéri a lobogóra, tehát a háborúra Olasz bombázógépek falanxa Zeila 1940 augusztusában Olasz csapatok pihenője a keleti front sivó homokjában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98