Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Háborús feszültség Anglia és Japán között

Majna-Frankfurt, augusztus 11.
(NST) A Frankfurter Zeitung ,,Visszavonulás Sanghájból” című vezércikkében foglalkozik azzal az angol elhatározással, hogy a kinai engedményes területekről visszahívják az angol csapatokat és megállapítja, hogy az angol hadilobogót bevonják az angol világbirodalom egyik bástyájáról. Száz év mulva ismét eltűnnek az angol ágyuk és bajonettek a sangháji nagyfolyam partjairól – állapítja meg a német lap -, ez azonban sokkal többet jelent, mint hogy 1500 angol katonát a brit birodalom valamelyik másik távoli részébe küldenek.

 

Buttler ur azt hiszi – irja a német lap -, hogy ezt az intézkedést egyszerű katonai okokkal megmagyarázhatja, a tény azonban az, hogy Japán fokozódó nyomására volt kénytelen Anglia ezt a fontos pozicíóját feladni, mert nem merte ezt az ázsiai nagyhatalma is kihívni maga ellen ebben a háboruban, amelyben Nagybritanniát csak vereségek érik.

 

Amíg az anyaországot egyre közelebbről fenyegeti a katasztrófa, az angol kormány kénytelen feladni ezt a fontos kereskedelmi és hatalmi pozicióját a Távol-Keleten. A lap végül leszögezi, hogy sok emberöltő óta nem tapasztalta a világ az angol politika ilyen irányú összeomlását.


Washington, augusztus 11.
(Német Távirati Iroda.) A külügyminisztérium közölte, hogy teljesen alaptalanok azok a jelentések, amelyek szerint ujabb amerikai csapatok küldtek Kínába vagy ilyen csapatszállításokat terveznek.


Francia-Indokina ellenáll, ha japán támadás éri
Washington, augusztus 11.
(Reuter.) Washingtoni tájékozott körök szombaton úgy értesültek előkelő külföldi forrásból, hogy a vicchyi kormány ellenállási parancsot adott ki arra az esetre, ha a japánok megtámadnák Indokinát. Mint köztudomásu, a franciáknak több értesülések érkeztek, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténnek az intézkedések az Indokinai légi és tengerészeti védelem megerősítésére.


Angolellenes falragaszok Tokióban

Tokió, augusztus 11.
(NST) Tokió utcáit elborították az angolellenes röpcédulák és falragaszok. A röpcédulákon az egyik nemzeti irányú pártcsoport felhívása olvasható, amely a következő cimmel jelent meg: ,,Támadjátok meg Angliát! Tárgyalásokra nincs szükség, használjátok egész hatalmunkat!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sanghaj Amerikai csapatok veszik át az angoloktól a sanghaji helyőrséget A hongkongi angol szigettel szemközti kínai partot megszállották a japánok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98