Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Az aranyvasárnap nagyszerűen sikerült

Vasárnap reggel tíz órakor kinyitották a budapesti üzleteket és megindult az aranyvasárnap forgalma. Vasárnap délelőtt körúton voltunk a városban, mindenütt zsúfolt üzleteket találtunk. Beszéltünk néhány kereskedővel, megkérdeztük, milyen volt az aranyvasárnap.

Az ismert Váci-utcai ajándékboltban alig tudták kiszolgálni a rengeteg vevőt.
A tulajdonos ezt mondja:
– A forgalom minden várakozásunkat felülmúlja, jobb, mint a múlt év aranyvasárnapja. Pedig azt hittük, hogy a nehezebb viszonyok miatt kevesebb luxuscikket vesznek az emberek. Hála Istennek, csalódtunk. Nálunk igazán nem lehet közszükségleti cikket kapni, mégis rengetegen voltak. Különösen tenyésztett gyöngyökben és púderdobozokban volt nagy a forgalom. Ezt az urak vették, a hölgyek rengeteg dohányzó készletet és koktél-berendezést vásároltak. Nagyon érdekes, hogy az emberek idén nem a hipermodern dolgokat keresik, hanem inkább az antik stílusban készült ajándéktárgyakat.

A szövetkereskedésekben főleg a déli órákban volt nagy a forgalom.

Egy órakor a legtöbben már be is zártak, miután délutánra nem reméltek újabb rohamot. Főleg komoly kabát- és ruhaszöveteket kerestek az emberek. Vannak olyanok is, akik két-három öltönyre valót kapnak idén karácsonykor.

A férfi- és női divatüzletekben is a vasárnap déli órákban volt a legnagyobb forgalom.
Főleg nyakkendőket vásároltak, a kereskedők megfigyelése szerint legtöbben a drágább és szebb minőségű árut keresték. Természetesen rengeteg sálat, kesztyűt és selyemharisnyát adtak el aranyvasárnapon.

Rendkívül sokan keresték a téli sporthoz szükséges felszereléseket.
Idén az anyaggal való takarékoskodásra való tekintettel különös ujdonságokat nem hoztak ki a kereskedők. A legnagyobb belvárosi sportüzletben nagyon sokat vásároltak hócipőt. Az a néhány csizma, amely még az üzletben volt, már a kora délelőtti órákban elfogyott.

Sokan mentek be az előkelő ékszerüzletekbe is.

Kolliékat, drága ékszereket alig vettek. Inkább divatos brossokat vásároltak és sok cigarettatárca, öngyújtó és óra ajándék lesz a karácsonyfák alatt.

Általános megfigyelés szerint 1940 karácsonya nem lesz gazdagabb, és nem is lesz szegényebb az 1939-esnél.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98