Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

Hivatalos közlemény a belgrádi Balkán-értekezletről

Belgrád, február 4.
Vasárnap este a jugoszláv külügyminisztériumban Görögország, Törökország, Románia és Jugoszlávia külügyminisztereinek  jelenlétében a következő hivatalos közleményt hozták nyilvánosságra.


A balkáni szövetség állandó tanácsa 1940 február 2-án, 3-án és 4-én összejövetelt tartott Belgrádban. Görögországot Metaxas János miniszterelnök és külügyminiszter képviselet, Romániát Gafencu Gergely külügyminiszter, Törökországot Szaracsoglu külügyminiszter, Jugoszláviát pedig Cincár-Markovics Sándor külügyminszter.

 

Az eszmecsere, amelyet az állandó tanács tagjai szivélyes és bizalomteljes légkörben folytattak, lehetővé tette számunkra, hogy egy hangulag megállapitsák a következőket:
1. A négy államnak közös érdeke fűződik a béke, a rend és a biztonság fenntartásához Európa délkeleti részén.


2. Szilárdan elhatárotzák, hogy folytatják eltökélten  békés politikájukat és szigoruan fenntartják állásfoglalásukat a mostani viszállyal szemben, hogy Európának ezt a részét megkiméljék a háboru megpróbáltatásaitól.


3. Megállapitják azt az akaratukat, hogy egyesülve maradnak egy olyan szövetség keretében, amely csupán a maga céljait követi és nem irányul senki ellen, s hogy közösen óvják mindegyiküknek a függetlenséghez és a nemzeti területükhöz való jogát.


4. Megállapitják azt az őszinte óhajukat, hogy fenntartják és továbbterjesztik a baráti viszonyt a szomszéd államokkal a kölcsönös megértés és a békés együttmüködés békülékeny szellemében.


5. Megállapitják annak szükségességét, hogy szorosabbra fűzzék és tökéletsitsék a balkáni államok közötti gazdasági kapcsolatokat és a közlekedést, s különösen a szövetségen belüli árucserét szervezik meg.

 

6. A balkáni egyességet 1941 február 9-től számitott – alapszabályszerű – hét évvel meghosszabbitják.


7. A négy külügyminiszter elhatározza, hogy szoros érintkezést tart fenn az állandó tanács legközelebbi rendes ülésszakáig, amelylyet Athénben 1941 február havában tartanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Metaxas Gafencu Cincar-Markovics
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98