Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Megegyeztek a pánaamerikai hatalmak

Havnna, julius 28.
(Német Távirati Iroda.) A guatemalai küldöttség további lépését tett, hogy világosan kifejezésre juttassa elutasitó álláspontját Brit-Hondurasnak a gyámsági rendszerbevaló felvételével szemben.
Hivatalos határozatot nyujtott be és ezt az értekezlet hivatala utján nyilvánosságra hozta. A határozatot Hull államtitkár vezetése alatt álló bizottságban nyujtották be: ez a bizottság az Amerikában lévő európai gyarmatok kérdését tárgyalja. A határozat mégegyszer ismerteti annak a viszálynak előzményeit, amely Brit-Honduras kérdésében Guatemala és Anglia között fennáll. Megállapitja a határozat, hogy abban az esetben, ha változás állna be Angliának Brit-Honduras fölötti uralmában, Gutemala átveszi a terület igazgatását és az ügyet azután döntőbiróság elé viszi. (MTI.)

Teljes együttmüködés

Havanna, juluis 28.
Pánamerika konferencia szombati ülésén megegyezés jött létre a nemamerikai hatalmak amerikai birtokai ügyében a résztvevő 23 állam között. Cordell Hull, az USA külügyi államtitkára és Senor Leopold Melo, Argentina képviselője bizalmas beszélgetésén  sikerült Hullnak Argentina aggályait elosztani és együttmüködésre, valamint kompromisszumos megoldásra hangolni. Az eredmény nagy feltűnést keltett, mert maga Melo jelentette be az együttmüködésre való készséget a konferencia ülésén. A megegyezés részletei még nem ismeretesek, de beavatott körökben ugy tudják, hogy a nemamerikai hatalmak nyugati féltekéjén levő birtokai fölött az amerikai államok kollektív védnökségét fogadta el a konferencia (KH.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Guatemala címere Brit-Honduras (ma Belize) címere Cordell Hull
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98