Dtum
Login with Facebookk
1940 | Október

Ürmös Wagner Lilla verseskönyve

Wagner Lilla verseskötete húsz esztendő termését foglalja egybe. A kötet nem ad semmiféle útmutatást a versek kronológiai rendjére vonatkozóan; készen és egységesen áll előttünk, mintha húsz év egy pillanat alatt mult volna el.

Filozofikus lélek, lírája inkább gondolati, mint érzelmi jellegű. A végső kérdéseken töprengő, Istennel és sátánnal küszködő elme verses vallomása. A legtöbb vers fanyar és dacos hangú, nem is annyira lírai beszámolás ez a kötet, mint inkább lírai számonkérés, számonkéri a világtól az Értelmet, ami elmaradt.

 

Igen sok a kötetben a helyzetdal, ez nagyon illik a zárkózott, magát nehezen kiadó költőnőhöz: Gilles de Rais, D'Artagnan, Amfortas, Prometheus, a genovai hajósok beszélnek. Az olvasmányélmény általában igen erős szerepet játszik, a költőnőből a történelem és a vallási gondolat váltja ki a legerősebb megrendüléseket. De akár a maga, akár a szerep nevében beszél, minden költeményét közös nevezőre hozza az az egyéni hang, amelyet definiálni igen nehéz: van benne valami furcsa, érdekes hetykeség, amelynek nemigen találni mását.

Wagner Lilla a rímek nagy barátja és ügyes játékosa. Néha legkomolyabb mondanivalót is burleszk rímek mögé bujtatja el, a rím mintegy az irónia eszköze, sokszor azt fejezi ki, hogy a költőnő kívül és fölötte áll a versének. Erős érzéke van a groteszk iránt: megzökkentett sorai, merész rímei a bonyolultan és mégis könnyedén lejtő gondolat körül az embernek Robert Browningot juttatják az eszébe. Uralkodik a rímeken, de néha mégis a rímek erősebbek nála, fellázadnak, öncélúvá válnak és elszöknek a gondolattal.

Föltétlenül értékes, gondolkodásra, számvetésre, önszemléletre indító kötet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98