Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | Április

Rövidek

Német lap Bárdossy László beszédéről
Bécs, április 27.
A Völkischer Beobachter „Magyarország köszönetet mond a tengelyhatalmaknak” cím alatt budapesti tudósitója jelentését közli a miniszterelnök bemutatkozó beszédéről.

A beszéd csucspontját és lényegét a miniszterelnök külpolitikai nyilatkozata adja. Kiemeli a tudósitó a miniszterelnök bejelentését, hogy a tengely két nagyhatalma Magyarországot mindenképpen egyenértékű társnak kezeli. Fejtegetéseit viharos tetszéssel fogadták, amely még növekedett, amikor a miniszterelnök kijelentette, hogy a tengelyhatalmak iránti megingathatatlan hűség a magyar külpolitika szilárd alapja és hogy Magyarország készségesen kapcsolódik bele a függetlenség és önálló állami léte megőrzése mellett az uj európai rend keretébe.

Svédország vállalata a magyar érdekek képviseletét Angliában

Stockholm, április 14.
Husvétvasárnap vált ismeretessé, hogy a svéd kormány elvállalt a magyar érdekek képviseletét a Brit Birodalomban.

 

A japán külügyminiszter Berlinben

Berlin, április 16.

Amióta Japán létezik, most fordult elő első ízben, hogy egy japáni külügyminiszter elhagyja hazája földjét és külföldre induljon hivatalos látogatásra. Ez a tény jellemzi Matszuoka japáni külügyminiszter berlini és római látogatásának különös fontosságát.


Az amerikai légierő főparancsnoka Angliába érkezett
London, április 20.
(NST) Henry Arnold vezérőrnagy, az amerikai katonai repülélés főnöke Lisszabonból jövet repülőgépen Angliába érkezett. Arnold vezérőrnagy már vasárnap érintkezésbe lépett Sir Charles Portal tábornokkal, az angol légihaderő vezérkari főnökével.

Ciano Németországba érkezett és megkezdte megbeszéléseit a Balkán rendezéséről

Berlin, április 20.
Ciano gróf, Olaszország külügyminisztere, vasárnap Németországba érkezett és Ribbentrop báróval, a Német Birodalom külügyminiszterével találkozott. Diplomáciai körökben ugy tudják, hogy a két államférfi vasárnap és hétfőn megbeszélést folytat a Jugoszlávia megszünése folytán előállott uj helyzettel kapcsolatban. Ugyanezekben a körökben hire jár, hogy még a héten valószinüleg szerdán, esetleg csütörtökön, más államok bevonásával, valószinűleg Bécsben, részletesen is rendezik ezt a döntő fontosságu kérdéskomlexumot. Hogy a bécsi konferenciára mely államok kapnak meghivást, valamint, hogy a tárgyalásokat személy szerint ki fogja vezetni és ki fog azokon elnökölni, ezekre vonatkozóan hiteles értesülések az idő szerint még nem állnak rendelkezésre.

Mazarakis tábornok az uj görög kormány élén

Athén, április 20.
(Reuter) A vasárnap hajnali órákban jelentik, hogy Alexandre Mazarakis tábornok, volt hadügyminiszter lesz az uj helyettes miniszterelnök. Kodzias, Athén kormányzója, akit megbiztak az uj kormány megalakitásával, közölte a királlyal, hogy tekintettel a rendkivüli viszonyokra, véleménye szerint az volna helyes, ha egy katona vezetése alatt, főleg katonákból álló kormányt válogatnak össze.

György király, aki - tekintettel a rendkivüli időkre -, maga látja el a miniszterelnöki teendőket, meghallgatta több számottevő személyiség véleményét, majd meglátogatta Mazarakis tábornokot és elérte, hogy támogassa őt a katonai jellegű kormány kiválasztásában Mazarakis ebből a célból folytatja megbeszéléseit. Az uj kormány tagjainak számát csökkentik.


Horthy Miklós látogatása a Führer főhadiszállásán

Budapest, április 27.

Hitler vezér és kancellár április 24-én főhadiszállásán fogadta Magyarország kormányzójának látogatását. A Kormányzó Úr Őfőméltósága még ugyanaznap visszatéret Budapestre. A találkozóval kapcsolatban az olasz lapok kiemelték, hogy a két államfő igen hosszú megbeszélést folytatott egymással. A találkozás híre az olasz fővárosban igen nagy érdeklődést keltett és abban a szoros német-magyar együttműködés újabb jelét látják.


Katonai és politikai események távirati stílusban
1. hét
Elindult a német hadsereg Jugoszlávia és Görögország ellen. - Belgrádot Bombázták a német zuhanórepülők. - Olasz harci repülök déljugoszláviai háborus célokat támadtak. - Hitler kiáltványa a német néphez. - A görög kormány a német jegyzék átvétele után kijelentette, hogy ellenáll. - A német légierő támadása a belgrádi vár, jugoszláv kaszárnyák és katonai berendezések ellen. - Lángokban áll a belgrádi pályaudvar. - Szovjetorsz-jugoszláv baráti szerződést irtak alá.

2. hét
Ujvidéket, Zentát, Bezdánt, Apaatint elérték csapatainak és elfoglalták az egész baranyai háromszöget. - A visszavonuló ellenség előretörésünket a Duna-Tisza közén levő hidak felrobbantásával igyekszik akadályozni. - Helyszini tudósitás a bácskai szerb erődök áttörésével és a felszabadult Szabadkáról. - Német csapatok megszállták Belgrádot. - Tizennégy szerb hadosztály morzsolódott fel. - Károlyvárosnál egyesültek a német és olasz csapatok. - Tobrukat körülzárták, Bardiát visszafoglalták a németek és az olaszok. - Megnemtámadási szerződés Japán és a Szovjet-unio között.

3. hét
Ciano Németországban megkezdte tanácskozásait a balkáni rendezésről. – Észak-Szerbiában eddig 245.000 hadifoglyot számláltak össze a németek. – Az olasz csapatok majdnem mindenütt elérték az albán-görög határt és megtörték a görög hátvédek ellenállását. – Thesszáliában üldözik a németek a felbomlott angol-görög csapatokat. – Görögországból Egyiptomba viszik az angol katonákat. – Mazarakis tábornok az uj görög kormány élén. – Ujabb sulyos légitámadások London ellen.

4. hét
Bevonultak Athénba a németek és benyomultak Peloponézoszba, megszállták a Korinthosz melletti Isthmost és Patrasz is elfoglalták. - Lemondott Papagosz tábornok görög hadseregfőparancsnok. - Ujabb angol hajókat süllyesztettek el görög vizeken a német repülők. - Kréta szigetére vonul vissza a brit-görög haderő. - Több helyen szállitottak partra Irakban ujabb csapatokat az angolok. - Visszaverték Tobruknál a támadó és Sollumnál előnyomuló angolokat. - Olasz tengeralattjárók a gibraltási szorosban. - Macuoka táviratváltása Sztalinnal és Molotovval. - Eden egyórás megbeszélést folytatott a japán nagykövettel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Matsuoka látogatása Hitlernél Berlinben Henry Arnold Galeazzo Ciano Joachim von Ribbentrop Horthy Miklós látogatása Hitlernél
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Teljesen szétszórt mezőny ért célba a hatnapos versenyben Teljesen szétszórt mezőny ért célba a hatnapos versenyben
Az idei téli szezon második hatnapos kerékpáros versenye soha nem...
Kornai József kiállitása a Nemzeti Szalonban Kornai József kiállitása a Nemzeti Szalonban
A Nemzeti Szalonban most nyilt meg Kornai József festőmüvész harmadik...
Babits tanár úr Babits tanár úr
Nehéz a szeretetnek elfogulatlanul ítélni s nehéz a kritika...
A vakság lélektana A vakság lélektana
Javal Emil, a párisi Sorbonne-egyetem nyugalmazott szemész-tanára két...
Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház! Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház!
A pénzügyminiszter bajai programbeszédjében bejelentette, hogy a...
Mi lesz az új zsidótörvényben Mi lesz az új zsidótörvényben
Az elmult héten Imrédy Béla miniszterelnök elnöklete alatt beható...
Mikes Kelemen emléke
Zágonban a Mikes Kelemen-emlékbizottság nyolcz év előtt alakult, hogy...
Csík 59.8 mp-et úszott a főiskolások 100 m-es bajnokságában Csík 59.8 mp-et úszott a főiskolások 100 m-es bajnokságában
A főiskolai bajnokságok során Csík BEAC megismételte a szombati...
Szappankészítés szénhidrogénekből Szappankészítés szénhidrogénekből
Régi probléma megoldása van teljesülőben az organikus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98