Dtum
Login with Facebookk
1941 | Augusztus

Roosevelt nyilatkozata a Churchillel folytatott tárgyalásairól

New York, augusztsz17.
(Német Távirati Iroda.) Az Associated Press jelentése szerint Roosevelt elnök Rocklanban kikötött, majd a Potomac fedélzetén sajtóértekezletet tartott. Ezen kijelentette, hogy ő és Churchill teljesen egyetért a háborus helyzet valamennyi kérdésében. Véleménye szerint az atlantióceáni értekezlet az Egyesült Államokat nem vitte közelebb a hadbalépéshez. Roosevelt több kérdésben kitérően nyilatkozott és nem tett célzást uj intézkedésének.

 

Kijelentette továbbá Roosevelt, hogy az Egyesült Államok hadseregének, haditengerészetének és légi erejének képviselői az angol hadsereg képviselőivel külön-külön és csoportosan megbeszéléseket folytattak.


Churchill és Roosevelt személyes tárgyalásai több mint egy napig tartottak. E megbeszélésekről az elnök kijelentette, hogy ezen a jelenre és a jövőre vonatkozó nézeteiket cserélték ki. Megbeszélték azt is, miként lehet felvenni a Szovjet kivánságait a fennálló programba A Szovjetunió nem az Anglia megsegitéséről szóló törvény alapján kap anyagot, hanem készpénzben fizet azért. Roosevelt nézete szerint, miután a Szovjet a telet még ki fogja birni, minden rendelkezésre álló anyagra a jövő nyári hadjáratban lesz szüksége.


Egy ujságiró kérdésére Roosevelt kijelentette, hogy Churchill nem jön Amerikába és neki sincs szándékában a közeljövőben Angliában látogatni.

 

Franciaországról és Japánról – mondotta Roosevelt – hétfőn reggel tárgyal Hull külügyminiszterrel.


Végezetül kijelentette Roosevelt, még februárban felmerült az az óhaj, hogy Churchillel találkozzék, de a találkozást a görögországi és a krétai hadjárat miatt el kellett halasztani. Roosevelt elnök és kisérete Rocklandból még szombaton este különvonaton Washingtonba utazott.


Sztalin elfogadta a moszkvai értekezlet tervét
New York, augusztus 17.
(Német Távirati Iroda.) Az Associated Press moszkvai jelentése szerint Sztalin fogadta Kremelben z Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetét. A nagykövetek Roosevelt és Churchil közös jegyzékét nyujtották át Sztalinnak. Stalin tájékoztatta mind a két nagykövetet arról, hogy kész megtenni a szükséges lépéseket a tervezett moszkvai értekezlet irányában. A fogadáson jelen volt Molotov szovjet külügyi népbiztos is.

 

Német lap a Rossevelt által felidézett veszedelemről
Berlin, augusztus 17.
(Német Távirati Iroda.)
Ha Roosevelt és Churchill azt várta - irja a Deutshe Diplomatisch-Politische Korrespondenz –, hogy a nyolc pontba foglalt uj tervezet boldogitó, reményteljes érzést kelt a világ népeiben, akkor már most keservesen csalódhatott várakozásaiban. A laptudósitó főleg arra mutat rá, hogy ,,északamerikai meggondoltabb körökben" milyen biráló hangon nyilatkoztak a közös nyilatkozatról és megjegyzi, hogy a mai helyzet közelebbi megvizsgálásánál különösen szembeötlő Roosvelt és hivei eddigi magatartásának számtalan ellentmondása.


Még nem felejtették el Roosevelt fogadkozását – irja a laptudósitó -, hogy távol akarja tartani nemzetét a háborutól, nem felejtették el korábbi állásfoglalását, hogy a kultúra és a vallás ádáz ellenség a bolsevizmussal szemben, amellyel most közösséget vállal. Torz hatást keltenek a mértékadó személyiségek által a legutóbbi napokig hangoztatott ,,aggályok" is, hogy az Egyesült Államokat külső veszedelem fenyegeti.

 

Valóban, aki azt veszitervbe, hogy eltávolitja a német birodalomból a nemzeti szocializmust és vezérét, aki arra merészkedik, hogy megint le akarja fegyverezni a német népet, mert szerinte csak a saját népe, Anglia és az orosz bolsevizmus méltó a fegyverviselés jogára, az könnyelmüen olyan veszélyeket idéz fel nemzete ellen, amelyek mértékét oly férfinak, mint Roosevelt, voltaképpen ismernie kellene.


Kezdeményezésének az egyetlen eredménye, hogy a német nép egy kihivás nélkül bekövetkezett támadás győzelmes elháritása után csak annál erősebben ragaszkodnék mindahhoz, ami a legbiztosabban kezeskedik nagyságáról és ugyanakkor az európai földrész biztonságáról.

 

A japán sajtó az angol-amerikai-szovjet egyezményről
Tokió, augusztus 17.
(Reuter) A Hoschi Simbun megjegyzésekkel kiséri a hadianyagelosztások ügyében létrejött angol-amerikai-szovjet egyezmény megkötéséről szóló hireket. Ha a japán- szovjet kapcsolatok rosszabbak lesznek, - irja a lap - ezért egyedül a Kremilre hárul a felelősség.

 

Rendkivűl sajnálatos hogy Moszkva a tengelyhatalmak ellenségeivel a hadianyag elosztása ügyében ezt a szerződést megkötötte, mert a Szovjet jól tudja, hogy az angol-amerikai politika akadályozza Japán erőfeszitését a Kinával folytatott ellenségeskedés kérdésének rendezésében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Cellofán, az acetilcellulóze a cellulóze észtere Cellofán, az acetilcellulóze a cellulóze észtere
A kész érlelt oldat, a viszkóze, sűrű, olajos, barnás vagy...
Drága a benzin? Drága a benzin?
A kisiparosok legolcsóbb mótora czim alatt f. évi 11-ik számunkban...
Bethlen nem türi, hogy pártjának tagjai Wolffékkal tartsanak Bethlen nem türi, hogy pártjának tagjai Wolffékkal tartsanak
Az egységes párt tagjainak egy része már hetek óta aggodalommal...
Egy "deli" aranyifju tündöklése és bukása
A közelmultban leleplezett nagylábon élő aranyifjak sora most ismét...
Hétfőn statáriális biróság elé kerül tiz vádlott Hétfőn statáriális biróság elé kerül tiz vádlott
Klima József állástalan magántisztviselőt és társait az állam és...
A mi feladatunk A mi feladatunk
Tegnap adtuk hírül, hogy a Szovjetúnió és az Egyesült Államok...
Meglepetések a gödöllői teniszversenyen Meglepetések a gödöllői teniszversenyen
A gödöllői teniszverseny szombati napján egymást érték a...
Az atom, az atomenergia Az atom, az atomenergia
Az atomenergia igazi tartálya ugyanis a középponti mag. Ugy...
A távírástól a távszaglásig A távírástól a távszaglásig
Mindenki tudja, hogy a távolbalátó a fejlődésnek már eléggé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98