Dtum
Login with Facebookk
1941 | Február

Radnóti Miklós: A szerkesztőségi asztal

Február legelején Kassák Lajos cikket írt "Írói hivatás és politikai szerep" címen a Magyar Nemzet-ben. A Népszava egyik fiatal és új munkatársa Kassák fejtegetéseit és célzásait többhelyütt félreértve, s félremagyarázva, igen kemény, itt-ott gúnyoros cikkben válaszol. "Kassák tehetsége vitán felül áll..."-szerű "dícséretek" röpködnek a Népszava hasábjain, s befejezésében csupán osztályárulással vádolja az írót. Kassák néhány nap mulva, kissé oktató hangon (mit is tehetne mást?) védekezik a félremagyarázások és gyanusítások ellen.

 

A Népszava egyidejüleg közli munkatársainak viszontválaszát is. Eddig kettejük ügye ez, aki olvasta, ítélhet. Maga a vita tárgya nem új, s rövidesen hozzászólni nem is lehetne. De a védekezést és a viszontválaszt követi "A szerkesztő megjegyzése" címén néhány sor, s ebben a Népszava hitet tesz munkatársa mellett és - enyhén szólva - összeszidja Kassákot. Ezen csodálkozom, s bátran írhatom, hogy irodalmunk nevében csodálkozom.

 

Kassák Lajos a szocialista magyar munkásság legjelentősebb írója és a magyar munkásság lapjának szerkesztősége mintegy kiseprűzi őt a Népszavából. S ebből a szempontból nézve a történteket, az sem lényeges, hogy indokolt-e, vagy indokolatlan az ellene indított hajsza; hogy eltért-e a Népszava által helyesnek vélt politikai vonaltól, vagy sem; osztályáruló-e valóban, vagy sem.

 

Az írói mű, Kassák életműve iránti tiszteletlenségen csodálkozom, s csodálkozunk, mert az életmű értéke nem is olyan rejtélyes módon, gyakran és bizonyos fokig független az író személyétől, sőt független az író vélt árulásaitól is. Ha a szerkesztőség tisztelettel adózott volna válaszában Kassák életművének, ugyanakkor kellő formában igazat ad új munkatársának, - ezek a sorok nem születnek meg.

 

Mert hogyha egy mű jó volt és irodalom volt tegnap, s a magyar munkásság büszkén vallotta magáénak, akkor jó ma is, bárhogy dobálódzik a Népszava munkatársa és szerkesztősége a voltakkal és az író multjával. És ha a mai Kassák és műve nem kell esetleg a Népszavának, akkor mondja meg, de feltétlenül tisztelje a tegnapi művet, mert a műalkotás sohasem volt csupán, hanem mindig van is. S még valamit.

 

Kassák joggal említi neheztelőn, hogy épp a Népszava szerkesztőségi asztala mellől éri támadás. Erre a fiatal munkatárs: "...nyomatékosan figyelmeztetem Kassák Lajost, hogy a Népszava szerkesztőségi asztaláról beszélt méltatlanul gúnyolódó hangon - bizonyára kellő megfontolás nélkül." Ezen is csodálkozom, - nyugodtan írhatom újra: csodálkozunk. Hiszen a Népszava egyik szerkesztőségi asztalánál harminc éve a "Mesteremberek" költőjének kellene ülnie már.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Aradi vizvezetéki művek rt. megváltása Az Aradi vizvezetéki művek rt. megváltása
A társaságnak, mint tudnivaló, Arad város fölmondta a szerződést,...
Megszünt a rekvirálás Megszünt a rekvirálás
Háborús és vörös idők hagyatéka a rekvirálás. A mai napon megszünt....
Cseh - magyar mérkőzés 4:4 Cseh - magyar mérkőzés 4:4
3 óra 40 perczkor jelzi Heyne bíró a játék kezdetét. A nap oldalról...
Rekordözön a MAC nemzetközi versenyén Rekordözön a MAC nemzetközi versenyén
Szenzációs napja volt vasárnap délután a magyar atlétikának....
A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba
Bécsben, Linzben és mindenütt német földön lelkesen és a magyar...
Veszélyes ön-kísérletek a gyógyítás érdekében Veszélyes ön-kísérletek a gyógyítás érdekében
Az orvosi hivatás minden körülmények közt hősiességet kíván, mert...
Az 1906/7. football évad Az 1906/7. football évad
A football-idény befejeztével, szokásunkhoz híven, visszatekintünk az...
A Niagara-zuhatak, mint geologiai időmérő A Niagara-zuhatak, mint geologiai időmérő
Tudjuk, hogy az Erie (172 m a tenger színe fölött) és az Ontario-tó...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
A cselédszerzőt telefonhoz hívják. Így jelentkezik: - Itt Stern úr...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98