Dtum
Login with Facebookk
1941 | Február

A 11. magyar-olasz ökölvívó-mérkőzés

A magyar ökölvívó válogatott lelkes nézősereg előtt 9:7 arányban legyőzte a kitűnő olasz bokszcsapatot

Podány, Torma II., Csontos, Jászai nyert, Frigyes döntetlenül mérkőzött, Sampiás, Monfera és Homolya vereséget szenvedett

A 11. olasz-magyar válogatott ökölvívó-mérkőzésre zsúfolásig megtelt a Magyar Művelődés Háza vasárnap délelőtt. Több százan kinn rekedtek, mert már nem kaptak helyet. Az olaszok kék, a magyarok fehér köpönyegben sorakoztak fel.

A himnuszok és az üdvözlő beszédek után a gyermekökölvívók bemutatója következik. Az apróságok 3x1 perces „küzdelmei” osztatlan sikert aratnak. Azután megkezdődik a nagy mérkőzés. A német Schröder dr. vezet.

A légsúlyban Podány és Paesani lépnek a ringbe. Óvatos kezdés után Podány puha „szurkálásokkal” szerzi a pontjait, az olasz fiú kemény lengőkkel válaszol. Nagy különbség nincs a két versenyző között. Podány csak kis különbséggel győz. 2:0-ra vezetünk.

Az olaszok elégedetlenek, szerintük eldöntetlen a mérkőzés. A bantamsúlyban a tartalék Sampiás áll szemben Paolettivel. Sampiás, Bógács helyetteseként került a válogatott csapata, mert Bógács a hét közben munkahelyén megsérült.

Sampiás eleinte hosszabb karjaival pontosan eltalálja ellenfelét, de aztán közelharcba és „verekedésbe” bocsátkozik az olasszal, aki ebben jobb. Győz Paoletti. 2:2.

Bógács nagyon hiányzott. Ezután jön a válogatott összecsapás legnagyobb eseménye pehelysúlyú mérkőzés Frigyes és Cortonesi között. Utoljára akkor találkozott a két kitűnő bokszoló, amikor az Európa-válogatottságért küzdöttek. Akkor Cortonesi győzött, ő utazott Amerikába az Európa-válogatottal.

Remek mérkőzést vív a két ökölvívó, változatos, ravasz, kemény és pontos ütések váltogatják egymást. Frigyes híres beugrásai most is bombaként csapnak le Cortonesi orrára, akinek hamarosan el is ered az orra vére. Frigyes is beszed néhány nagy és pontos ütést, de azért jobb, mint az olasz fiú.

Meglepetésre eldöntetlen eredményt hirdetnek ki, mire a közönség olyan füttykoncertbe és kiabálásba kezd, hogy a következő mérkőzést alig lehet elkezdeni. Már javában folyik Monfera és Proietti küzdelme, amikor még mindig falrengető füttykoncertben ad kifejezést a közönség Frigyes lepontozása miatt elégedetlenkedésének.

Monfera eleinte gyors sorozásaival előnyt harcol ki, de aztán egy gyomorütéstől megroggyan és zavarodottan küzd tovább. Az olasz fiú így megnyeri a mérkőzést. Olaszország vezet 5:3-ra!

A weltersúlyban Torma I., az egyik legjobb olasszal, Peirevel kerül szembe. Torma II. ellenállhatatlanul, szinte tetszés szerint viszi be ütéseit a mérgesen támadó Peirenek, aki jóformán megütni sem tudja a csodálatos tempóérzékkel bokszoló Tormát.

A harmadik menetben a magyar fiú egy kicsit visszaesik és ekkor kap néhány nagy jobbkezes ütést, de az utolsó percben újra ő kerekedik felül. Hatalmas pontelőnnyel győz Torma 5:5. Kiegyenlítettünk!

 

A legnépszerűbb magyar bokszoló győzelmét percekig tartó ünnepléssel fogadja a közönség. A középsúlyban a tömzsi Csontos, a nyúlánk Palmarini ellen mérkőzik. Az első mozdulatok után féltettük Csontost, hogy a hosszúkarú olasz ki fogja „szurkálni”.

Csontos azonban pillanatok alatt rájön az ellenszerre és állandó belharcban nagy erejű rövid ütéseivel győzi le Palmarimt. Csontos nagyszerűen küzdött. Egyik legmegbízhatóbb pontja a magyar ökölvívó válogatottnak. 7:5-re vezet a magyar csapat.

A kisnehézsúlyú mérkőzés nem sokáig tartott. Jászai az egy fejjel magasabb Cornagót kapja ellenfeléül. Nem ijed meg tőle és egyperces küzdelem után jobb lengőütése gőzkalapácsként csapódik Cornagó állára, aki erre elvágódik és csak nyolc után tápászkodik fel. Jászai jobb keze azonban újra lesújt. Most kilencig marad földön Cornagó.

Még egyszer feláll, de a következő, most már nem is erős ütéstől újra elesik. Harcképtelen. A német bíró lelépteti és kihirdetik Jászai kiütéses győzelmét. Most már 9:5-re vezetünk, a mérkőzést tehát már megnyertük.

A nehézsúlyban Homolya a közel kétméteres óriással, Latinival mérkőzés, aki hosszú karjaival távol tartja magától Homolyát, aki így nem tud ütőtávolságra jutni és félelmetes, jobb kezével egyszer sem tudja igazából eltalálni Latinit. Győz Latini. Ezzel 9:7 a végeredmény.

A magyar válogatott ökölvívó csapat nagy ellenfelet győzött le, hiszen a közelmúltban majdnem ugyanez az olasz válogatott hasonló arányban győzte le Németország csapatát, a legjobb európai bokszválogatottat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mint a zsákot, úgy viszi a vállán Podányt az olasz Paesani Az olasz Cornagót a bíró kiszámolja A magyar csapat Az olasz csapat Az olasz, német és magyar zászló a színpadon A KO győztes Jászait a vállán viszi ki a közönség
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világitás A világitás
A jó öreg petróleumlámpa! Mondja ma már azok, akik születésük óta sem...
Sipőcz polgármester a főváros pénzügyeinek rendezéséről Sipőcz polgármester a főváros pénzügyeinek rendezéséről
Sipőcz Jenő dr., a főváros uj polgármestere székfoglaló beszédében a...
Bombamerénylet Lenin ellen Bombamerénylet Lenin ellen
A Morgen jelenti Kopenhágából: Moszkvai jelentések szerint Lenin egy...
Bányavasut villamos lokomotivja Bányavasut villamos lokomotivja
Tudvalévő dolog, hogy a kibányászott ércz, kőszén, kőzet stb. tömeg...
Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház főnöke, mert nem akarta tulélni bankháza összeomlását Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház...
Bécs gazdasági köreit vasárnap ujabb bankösszeomlás döbbentette meg...
Egy szerb pártvezér sorsa Egy szerb pártvezér sorsa
Szerbiában Tajcsics Rankó a parasztok bálványa. Husz esztendő óta...
A Hősök kard-emlékversenye A Hősök kard-emlékversenye
Győztes és egyben a „a legjobb magyar kardvivó” címért...
Szomory Dezső nem fogadta el a Baumgarten – díjat Szomory Dezső nem fogadta el a Baumgarten – díjat
Január 18-án hirdetik ki, hogy a Baumgarten – alapítvány kiket...
Béka-egérharc Béka-egérharc
Az uj nemzetgyülés még nem a mi ideálunk, de viszont az sem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98