Dtum
Login with Facebookk
1940 | Szeptember

Budapest és Erdély belső idegenforgalma

Írta: dr. Karafiáth Jenő m. kir. titkos tanácsos, főpolgármester

Amikor igazi magyar szeretettel és hódolattal övezett Kormányzónk bölcs, előrelátó államvezetése,
a magyar királyi kormány tagjainak megfontolt, nagyszerű politikája s a két baráti nemzet vezéreinek világtörténelmet teremtő lángszelleme visszaadta nekünk Szent István koronájának drága kincseit, a végtelenszer visszasóvárgott, tengernyi könnyel megsiratott Erdély egyrészét, nem szabad elfelejtenünk, hogy huszonegy esztendő keserves szenvedése kínai falként zárta el előlünk az ott élő magyarságot!

Mert valóban könnyebben és biztonságosabban juthatott el a magyar ember Németországba, Franciaországba, avagy Angliába, mint például Debrecen városából a megszállás alatt sínylődő határmenti Érmihályfalvára, vagy Berettyóújfaluból Váradra. Az anyaország és Románia, illetve az anyaország és a megszállott Erdély közötti turistaforgalom máról-holnapra úgyszólván semmivé zsugorodott.

Erdély ifjúságát ugyanúgy, mint a már visszacsatolt Felvidék és Kárpátalja fiatal nemzedékét két évtized óta szinte légmentesen zárták el az anyaországtól. Magyarország és a székesfőváros kultúrájáról, gazdasági, ipari, technikai, művészeti berendezéseiről, valamint természeti népségeiről a most serdülő ifjúság csak halovány és legtöbbször csak téves értesülést szerezhetett.

A visszacsatolt területek és az anyaország közötti belső idegenforgalom megindulásának és nemzeti nézőpontból vett sikerének legelső feladata tehát a visszatérő ifjúságnak intézményes megismertetése az anyaországgal s a székesfővárossal. Meggyőződéssel hirdetem, hogy minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy a magyar lelki közösségbe bevezethessük a mi mostoha sorsra jutott testvéreinket.

E közérdekű hazafias cél intézményszerű megvalósítása érdekében, mint a Budapesti Központi Gyógy- és Üdülőhelyi Bizottság elnöke, már a Felvidék és Kárpátalja visszatérésekor részletesen kidolgozott előterjesztésben fordultam a m. kir. miniszterelnök úrhoz, hogy egyetemes érdekből tegye lehetővé – főként a visszatért középiskolai ifjúságnak – Budapest székesfőváros tervszerű meglátogatását. Ez a gondolat azonban csak akkor válhatik élő valósággá, ha az arra illetékes tényezők egyidejűen a legmesszebbmenő kedvezmények nyujtását is biztosítják. Teleki Pál gróf miniszterelnök a legnagyobb megértéssel és szeretettel fogadta a felvetett hazafias tervet is tüstént elrendelte, hogy a m. kir. kereskedelem- és közlekedésügyi minisztérium, az Államvasutak, az Országos Magyar Idegenforgalmi Hivatal s a Gyógyhelyi Bizottság együttes tervei alapján készíttessék elő a megszállott területek visszatérő ifjúságának székesfővárosi tanulmányútja! Ettől pedig – bátran bevallhatjuk – sokat várhatunk!

De ugyanilyen nagy nemzeti társadalmi, gazdasági és idegenforgalmi jelentősége lesz majd minden bizonnyal annak is, ha Budapest lakossága különleges előszeretettel és nagy számban keresi fel a jövőben Erdély gyönyörű fürdőhelyeit, hegyeit és bájos fekvésű városait. Bár a mostani háború kitörése óta Magyarország idegenforgalma jelentős mértékben megcsappant, mégis a külföldi utasok és fürdővendégek elvesztéséért bőségesen kárpótolta hazánkat a Gondviselés az elvesztett területek visszaadásával. A két évtizedes elnyomatás alól felszabaduló és az anyaország természeti szépségei után áhítozó magyar lakosság ezerszeresen pótolja majd a külföldi turisták számát, ha előreláthatóan tömegesen siet meghallgatni az újjáéledt anyaország szerető szívének dobbanását…

És erre bizonyára sor kerül már legközelebb, mihelyt a fegyverek majd elpihennek…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rablógyilkosság az Andrássy-uton Rablógyilkosság az Andrássy-uton
Vakmerő és példátlanul véres rablógyilkosság történt vasárnap délután...
A magyar válogatott csapat győz a csehek ellen 5:2-re A magyar válogatott csapat győz a csehek ellen 5:2-re
Már a kora délutáni órákban nagy néptömeg lepte el a millenáris pálya...
Diósgyőrött ma üzembe helyezték az ország negyedik kohóját Diósgyőrött ma üzembe helyezték az ország negyedik kohóját
Nemcsak az acéltermelés, hanem az ország gazdasági helyzete...
Bethlen miniszterelnök, Vass miniszter, Pallavicini, Sigray és Jankovich-Bésán grófok tesznek ma vallomást a frankpörben Bethlen miniszterelnök, Vass miniszter, Pallavicini, Sigray és...
Töreky Géza a frankhamisitási bünpör főtárgyalási elnöke, vasárnap...
Botránysorozat egy budai kávézóban
A budai polgári középosztály találkozóhelyének, az egyik Margit-...
A nyilas főpolgármester szerint Beregffy felelős a budapesti hidak...
A politikai rendőrégen tegnapi kezdték meg Mohai Gyulának, Budapest...
A forgalmi adó megbénítja a háziipart A forgalmi adó megbénítja a háziipart
A forgalmi adó és a vasúti tarifa emelése a háziipari cikkek...
A baltaczim vetése A baltaczim vetése
Kopár, sivár talajra sokszor nehéz jó anyagot találni, a mivel a...
Gabonatőzsde Gabonatőzsde
A maximális árak életbeléptetése óta, amint azt már több alkalommal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98