Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

A sárgavirágos leány - Kolozsvári Grandpierre Emil regénye

Franklin

Grandpierre már előző regényével, az Alvajárók-kal letért a realista regény kitaposott útjáról. A megszokott utat elhagyni általában merészség - és magyar regényíróinkról sok minden szépet és jót el lehet mondani, csak éppen a formaújító merészség igen ritka bennük. Grandpierre kísérlete már csak ritkaságánál fogva is becses.

Hogy mi a művészi cél, amely felé törekszik, már előző regényéből is kitűnt: nem a nyers valóságot adni, hanem annak vizionált mását, amint a lélekben él. Ez a vízió nem él mindig és minden lélekben; csak azokéban, akik képesek kiszakadni az okok és célok logikus rendjéből. Akik képesek arra, amit régi német misztikusok Entwerden-nek neveztek: képesek annyira "meztelenek" lenni, hogy a dolgok belső tartalma közvetlenül érje őket, nem pedig az oksági kapcsolatok és a gyakorlati szempontok fénytörő és hőszigetelő rétegén keresztül, mint a mindennapi életben.

 

Más ember elintézheti a dolgokat a "hasznos" vagy "haszontalan", "szükséges" vagy "szükségtelen" jelzővel, őbennük ugyanaz mindjárt érzelmi velejárót kap, édes, keserű, riasztó vagy megnyugtató lesz. Ez az érzelmi hullámzás az ilyenfajta regény voltaképpeni tartalma.

Grandpierre új regényében, A sárgavirágos leány-ban még egy lépéssel továbbmegy. Az érzelmi tartalmakat, amelyek az Alvajárók-ban a dolog természeténél fogva még kissé lazán, "juxtapozícióban" álltak egymás mellett, akárcsak egy verseskötetben, most egyetlen láncra fűzi fel és merész paradoxon gyanánt ez a lánc egy detektívregény meséje. Keresi a "legyőzött nehézséget": kiválasztja azt a műfajt amely rangjánál és hangulatánál fogva legtávolabb áll mondanivalójától, hogy a kettő egyesítése annál bravurosabb legyen.

 

Az ember riadt izgatottsággal lesi végig a regényen, vajjon sikerül-e az írónak, amit akar. És a detektívregény fordulatos kibontakozásánál is meglepőbb, hogy a különös formai kísérlet sikerül: végig tudja vinni a detektívregényt, a szálak összebogozódnak és kibogozódnak, amint illik, anélkül, hogy egy pillanatig kilépne a vizionárius alaphangulatból.


E munkát természetesen nem lehet azzal a mértékkel mérni, mint a realista regényeket. Emberei szükségképpen "kivételes" emberek, akikkel kivételes dolgok történnek. Nem lehet azzal mérni, hogy vajjon történik-e ilyesmi Pesten. Pesten ilyesmi nem történik. Az a világ, ahol Grandpierre emberei élnek, a közvetlen lelki tények országa, csak látszólag lokalizálható valamely városhoz.

 

Tulajdonképpen túl van valami nagy üvegfalon, valami fantasztikus és lankadt akváriumban, egy világban, ami van is meg nincs is. Hogy van-e, azt csak szubjektív utánaéléssel lehet eldönteni; lélektani törvényeket nem lehet rá alkalmazni, nem lehet azt mondani: "ez csakugyan így szokott lenni".

Az ember, akinek meztelen lelkét a dolgok közvetlenül súrolják, elsősorban azt éli át, hogy a világon olyan összefüggések vannak, amelyeket a többi ember nem is sejt. Grandpierre regénye a detektívregény szimbolikus formájában ezt az összefüggés-élményt fejezi ki szépen és szuggesztíven: a sárgavirágos leány sok ember életében játszik döntő szerepet és sorsukat összekapcsolja; nem "szimbólum" a szó régibb értelmében, hanem ő maga a testetöltött titokzatos Összefüggés.

Grandpierre Emil nyelvi és stiláris szempontból tökéletesen felvértezve vágott neki a nehéz feladatnak. Stílusáról nem lehet elég jót mondani, a legkülönb magyar prózák közé állítanám. Gazdag, lírai és mégis hisztériátlan, plasztikus, tárgyilagos. Mondatainak fájdalmasan el-elakadó ritmikus tagoltsága itt-ott eléri a legfőbb mestert, Krúdy Gyulát is.

Szerb Antal

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Miért maradt el ismét Karsavinának, a világhirű orosz ballettáncosnőnek budapesti estélye? Miért maradt el ismét Karsavinának, a világhirű orosz...
Tamara Karsavinának határozottan pechje van a budapesti...
Ifj. Horthy Miklóséknak leányuk született a kenderesi kastélyban Ifj. Horthy Miklóséknak leányuk született a kenderesi kastélyban
Örömteljes családi esemény érte szombaton Horthy Miklós kormányzó...
Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben
A sztentori hang betöltötte az egész templomot, a tömött sorokban...
Egészséges-e a táncz? Egészséges-e a táncz?
Karnevál herczeg királysága az idén nagyon sokáig; február végéig fog...
Darányi javaslatai Darányi javaslatai
Darányi Ignácz földmivelési miniszter négy nagy fontosságú...
Schöpflin Aladár: Baksay Sándor Schöpflin Aladár: Baksay Sándor
Nekem Baksay Sándor szívbeli ügyem: első irodalmi élményem fűződik...
Hol tart a kiegyezés? Hol tart a kiegyezés?
Azoknak a tárgyalásoknak az eredményét, melyek a magyar és osztrák...
Orosz-japán erőviszonyok Orosz-japán erőviszonyok
Az orosz-japáni háború valószinű kilátásairól a következőkben...
Egyéniség és frizura Egyéniség és frizura
Egyéniség, - individualitás – korunk e jelszava, érthetetlen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98