Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

A sárgavirágos leány - Kolozsvári Grandpierre Emil regénye

Franklin

Grandpierre már előző regényével, az Alvajárók-kal letért a realista regény kitaposott útjáról. A megszokott utat elhagyni általában merészség - és magyar regényíróinkról sok minden szépet és jót el lehet mondani, csak éppen a formaújító merészség igen ritka bennük. Grandpierre kísérlete már csak ritkaságánál fogva is becses.

Hogy mi a művészi cél, amely felé törekszik, már előző regényéből is kitűnt: nem a nyers valóságot adni, hanem annak vizionált mását, amint a lélekben él. Ez a vízió nem él mindig és minden lélekben; csak azokéban, akik képesek kiszakadni az okok és célok logikus rendjéből. Akik képesek arra, amit régi német misztikusok Entwerden-nek neveztek: képesek annyira "meztelenek" lenni, hogy a dolgok belső tartalma közvetlenül érje őket, nem pedig az oksági kapcsolatok és a gyakorlati szempontok fénytörő és hőszigetelő rétegén keresztül, mint a mindennapi életben.

 

Más ember elintézheti a dolgokat a "hasznos" vagy "haszontalan", "szükséges" vagy "szükségtelen" jelzővel, őbennük ugyanaz mindjárt érzelmi velejárót kap, édes, keserű, riasztó vagy megnyugtató lesz. Ez az érzelmi hullámzás az ilyenfajta regény voltaképpeni tartalma.

Grandpierre új regényében, A sárgavirágos leány-ban még egy lépéssel továbbmegy. Az érzelmi tartalmakat, amelyek az Alvajárók-ban a dolog természeténél fogva még kissé lazán, "juxtapozícióban" álltak egymás mellett, akárcsak egy verseskötetben, most egyetlen láncra fűzi fel és merész paradoxon gyanánt ez a lánc egy detektívregény meséje. Keresi a "legyőzött nehézséget": kiválasztja azt a műfajt amely rangjánál és hangulatánál fogva legtávolabb áll mondanivalójától, hogy a kettő egyesítése annál bravurosabb legyen.

 

Az ember riadt izgatottsággal lesi végig a regényen, vajjon sikerül-e az írónak, amit akar. És a detektívregény fordulatos kibontakozásánál is meglepőbb, hogy a különös formai kísérlet sikerül: végig tudja vinni a detektívregényt, a szálak összebogozódnak és kibogozódnak, amint illik, anélkül, hogy egy pillanatig kilépne a vizionárius alaphangulatból.


E munkát természetesen nem lehet azzal a mértékkel mérni, mint a realista regényeket. Emberei szükségképpen "kivételes" emberek, akikkel kivételes dolgok történnek. Nem lehet azzal mérni, hogy vajjon történik-e ilyesmi Pesten. Pesten ilyesmi nem történik. Az a világ, ahol Grandpierre emberei élnek, a közvetlen lelki tények országa, csak látszólag lokalizálható valamely városhoz.

 

Tulajdonképpen túl van valami nagy üvegfalon, valami fantasztikus és lankadt akváriumban, egy világban, ami van is meg nincs is. Hogy van-e, azt csak szubjektív utánaéléssel lehet eldönteni; lélektani törvényeket nem lehet rá alkalmazni, nem lehet azt mondani: "ez csakugyan így szokott lenni".

Az ember, akinek meztelen lelkét a dolgok közvetlenül súrolják, elsősorban azt éli át, hogy a világon olyan összefüggések vannak, amelyeket a többi ember nem is sejt. Grandpierre regénye a detektívregény szimbolikus formájában ezt az összefüggés-élményt fejezi ki szépen és szuggesztíven: a sárgavirágos leány sok ember életében játszik döntő szerepet és sorsukat összekapcsolja; nem "szimbólum" a szó régibb értelmében, hanem ő maga a testetöltött titokzatos Összefüggés.

Grandpierre Emil nyelvi és stiláris szempontból tökéletesen felvértezve vágott neki a nehéz feladatnak. Stílusáról nem lehet elég jót mondani, a legkülönb magyar prózák közé állítanám. Gazdag, lírai és mégis hisztériátlan, plasztikus, tárgyilagos. Mondatainak fájdalmasan el-elakadó ritmikus tagoltsága itt-ott eléri a legfőbb mestert, Krúdy Gyulát is.

Szerb Antal

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
30 nappal elhalasztják Hauptmann kivégzését 30 nappal elhalasztják Hauptmann kivégzését
Hauptmann a kegyelmi tanács döntését nagy hidegvérrel fogadta és...
Szabó Endre -  Kifakadás Szabó Endre - Kifakadás
A Bodrogtól a Kis-Dunáig Óh beh szép föld, kies vidék! Nem bírom...
Csaták Asiágónál és az Isonzónál Csaták Asiágónál és az Isonzónál
Cadorna olasz vezérkari főnök eredetileg az Isonzónál tervezett...
Megölték papjokat Megölték papjokat
Értetelen legény érthetetlen cselekedete, amely nász helyett a...
Modern közlekedés Modern közlekedés
Önállóan, saját erejére utalva az ember csak igen alárendelt mozgási...
A női divat A női divat
Kerti ünnepségeken, fogadásokon, bálokon nincs elragadóbb látvány,...
Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg
Bud pénzügyminiszter e hét végén a mezőgazdaság és az ipar körébe...
Rapid – MTK 3:1 (0:0) Rapid – MTK 3:1 (0:0)
Az MTK a Schaffer által lőtt góllal a mérkőzés utolsó öt percéig...
Hétszeres halálos ítélet Bécsben Hétszeres halálos ítélet Bécsben
Több heti tárgyalás után a napokban befejeződött a bécsi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98