Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és katonáinak hősiességéről is

Berlin, május 4.

Jugoszláviáról

Március 25-én Bécsben aláirták  a háromhatalmi egyezményhez való jugoszláv csatlakozási jegyzőkönyvet. Másnap azonban örült belgrádi puccsisták megszegték a velünk kötött szerződést. Ezt természetesen nem türhettük. Ha ez volt Anglia propagandájának eredménye, erre csak a német haderő harcbavetésével felelhettem, mert hiszen, hála Istennek, rendelkezésünkre állt minden eszköz, hogy megtoroljuk azt, amit a belgrádi puccsisták ellenünk elkövettek. Bulgária és Magyarország két világháborus szövetségesünk jogos felháborodása a jugoszláviai események miatt támogatta akciónkat.

 

Németország hősies katonáiról és szövetségeseinek magatartásáról

Teljes részletességgel ismertette Hitler vezérkancellár, a zseniálisan kidolgozott haditervet s meleg elismeréssel emlékeztet meg Magyarország és Románia lojális magatartásáról, amely nélkül a kitervezett operációk ilyen hajszálpontossággal nem teljesülhettek volna.


A birodalmi ülés résztvevőinek óriási tetszésnyilvánitása mellett szólott List tábornagy érdemeeiről, valamint az összes fegyvernemek parancsnokairól, a vezérkar fontos munkájáról, különösen kiemelte a légierő kiváló működését, amely a háboru kitörésének reggelén bombatalálataival megsemmisitette Belgrád összes katonailag fontos pontjait, megbénitva ezzel a jugoszláv hadvezetőség munkáját.


A német haderő együttműködve olasz szövetségeseinkkel, önmagátmulta felül – mondott. Mert ennek a hadjáratnak nemcsak a felvonulás volt sulyos feladatat, de a támadás is olyan nehéz terepeken zajlott le, hogy sikere a hadtörténetnek valóságos csodája.


A német vezérkar munkája tökéletese volt. A legrosszabb terepen harcolt a német hadsereg és a német katona ujra bebizonyoztotta, hogy számára semmi sem lehetetlen. (Percekig tartó taps.) A tűzérség, gépesitett osztagok, utánpotlás a lehető legrosszabb utakon, felrobbantott hidakon, hegyek között, folyókon átkelve haladt előre és ilyan körülmények között alatt végzett két ellenséges országgal. Mindenesetre nagy szerepe volt ebben szövetségeseinknek is.

Uj lépés a magyar revizió utján
A most befejezett hadjáratnak a következményei még kiszámithatatlanok. Egy azonban bizonyos: egész Európában megszünt az a feszültség, amelyet a Balkán kérdése okozott és a Duna, ez a fontos közlekedési ut szabaddá vált, nincs többé fenyegetve és már meg is indult teljes hosszában rajta a forgalom.

 

Németországnak a Balkánon nincsen területi érdekei. Politikailag csak az érdekli, hogy ezena területen is bizositsa a békét. Gazdaságilag természetes szoros szálak fűznek bennünket a balkán államokhoz. Örömünknek adunk kifejezést, hogy Horvátország önálló állammá lett, amellyel a Német Birodalom szoros együttmüködést fog kifejteni, de különösen gazdaságilag.


Hogy a magyar nép jelentős ujabb lépést tehetett a revizió utján, az igazságtalan békeszerződések jóvátétele terén, ezt a legszivélyesebben üdvözöljük. Bulgária is visszakapja igazságtalanul elrabolt területeit, ami nagy örömünkre szolgál, hiszen ugyancsak régi világháborus fegyvertársunkról van szó. Olaszország valóban kiérdemelte ezt a győzelmet, mert hiszen hosszu ideig harcolt egyedül a tengely érdekében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az állatok és növények nagyságának befolyása életviszonyaikra Az állatok és növények nagyságának befolyása életviszonyaikra
Ha egy a fonalán aláereszkedő pókot nézünk, mondjuk például tizszeres...
A szentesi választás A szentesi választás
Nagy izgalmak közt következett be jan.14-ikén Szentesen a választás....
A vaj és sajtfélék árának leszállítása A vaj és sajtfélék árának leszállítása
A hivatalos lap május 6-iki száma közölte a vaj-, a turó- és a...
Franciaország elfordul Romániától Franciaország elfordul Romániától
A Baseier Nachrichlen bukaresti jelentése szerint Miceseu...
Újpest – Ferencváros 1:0 (1:0) Újpest – Ferencváros 1:0 (1:0)
Hasonlóan nagy jelentősége még nem volt a derbinek, mint az...
Gömbös Gyula kijelenti Gömbös Gyula kijelenti
A politikai vizeken még mindig nem csöndesültek le Gömbös Gyula inkei...
Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes gazdasági egységét Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes...
Évtizedek mulasztásait hozta helyre a kereskedelem- és közlekedésügyi...
A háboru utáni államkölcsönök A háboru utáni államkölcsönök
Ha a Balkán-háboru politikai következményei még nem is egészen...
Budapest = Fürdőváros a megvalósitás utján Budapest = Fürdőváros a megvalósitás utján
Mostanában különösen nagyon sok szó esett fővárosunk fürdővárossá...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98