Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok ellen

Magyarország és Horvátország legjobb ökölvívóinak harmadik találkozása zsúfolt nézőtér előtt zajlott le a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokban. A díszpáholyban megjelent a Budapesten akkreditált horvát követ is, aki a két és félezer nézővel együtt feszes vigyázz-állásban, karfelemeléssel hallgatta a két nemzet himnuszát.

Ifjúsági mérkőzéssel kezdődött a viadal. Ezen a MPSC Horváth nevű versenyzője győzött. Megszólal az egyik néző:
- Mi az? Horvát győzelemmel kezdődik a verseny?...

A közönség bizakodó. Nagyarányú hazai győzelmet várnak. A magyar csapat valóban félelmetes összeállításban lép a kötelek közé. Az is nekünk kedvez, hogy légsúlyban nem kell versenyzőt indítani, hiszen ebben a súlycsoportban elég gyengén állunk.

A magyar csapat a Képes Sport által közölt összeállításban veszi fel déli szomszédaink ellen a küzdelmet. Csupán szigeti nincs a címeres gárda tagjai között. Viniczei csapatkapitány felvilágosítása szerint azért, mert Jászai fiatalabb és szorgalmasabb is volt a készülődések folyamán.

A magyar csapat messze ellenfele fölé emelkedett és négy kiütéses győzelmet aratott. Olyan csemege volt ez a közönség számára, amilyent Magyarországon válogatott mérkőzésen még nem láttak. Czvetkó Pál, a BTK egyik vezetője mondotta a mérkőzés után:
- A horvátok nagyon lelkesek, tudásuk azonban messze elmaradt a mieinkétől. Ezeket még a harmadik garnitúránk is megverte volna.

Bizony, a horvátoknak a lelkesedésükön kívül más fegyverük alig akadt. Papp, Torma I. és Jászai ellenfele háromszor is földre került olyan ütéstől, amely másoknál bőven elég lett volna a kiütéshez, ám a horvátok minden erejüket összeszedve a végsőkig próbáltak ellenállni a magyar fiúk ostromának.

Az első négy összecsapás után 6:2-re állt a mérkőzés a magyarok javára. Szünetben az öltözőben Voinovich áll az érdeklődés homlokterében. A fiatal bajnok, sokak szerint, igazságtalanul szenvedett vereséget Devcsicstől.

- Az első két menet az enyém volt - mondja Voinovich -, és ha az utolsóban jobb is volt valamivel Devcsics, nem hiszem, hogy behozhatta volna az előnyömet.

A vezetők a horvátok lelkes munkájáról beszélnek, aggályosnak tartják azonban, hogy ez a lelkesedés túl megy a megengedett határokon és néha sportszerűtlenül erélyesek. Sulkó Béla, a Vasutasok vezetője szerint repedésekre és sérülésekre van kilátás, ha ez továbbra is így folytatódik.

A nézőtéren Rubint Lajost és Vághy Kálmánt találjuk együtt. A két neves játékvezető a mérkőzésekről beszélget és egyöntetűen megállapítják, hogy nagyszerű a küzdelem és hogy Bogács volt a legjobb.
- Csak ne táncolna annyit - mondja Vághy Kálmán.

Megkérdezzük tőle, mióta jár ökölvívó mérkőzésre, mire így válaszol:
- Minden sportágat kedvelek. Nem az a fontos számomra, hogy otthonos vagyok-e benne, hanem az, hogy... sport.

Szünet után Torma II. lép először a kötelek közé. Nagy ováció fogadja, azt várja a közönség, hogy Torma II. a boroszlói balsiker után végre nemzetközi mérkőzésen is bebizonyítsa klasszisát. A kis Torma azonban visszaesik régi hibájába és csak játszadozik.

Nagy csalódást okoz a közönségnek és pár pontnyi győzelmét úgy fogadják, mintha kikapott volna. Viniczei János szövetségi kapitány is nagyon mérges. Alaposan leszidja Tormát sportszerűtlen viselkedéséért.

A „második félidőben” szintén 6:2 a győzelmi arány. A felső súlycsoportokban Csontos szenved vereséget - teljesen megérdemelten. Jászai mérkőzése külön élmény. A csepeli ökölvívó nagy egyenesen üt és híres jobbegyenese már az első menetben földre viszi ellenfelét, aki azután még háromszor kerül földre, míg végül lent is marad. Jászai ragyogóan dolgozott.

A Szolnoki-Sikics összecsapás nem tart sokáig. Sikics még az első menetben „leül” egy Szolnoki horogtól és bár feláll, Staindl Antal, aki a mérkőzésvezető tisztét betöltötte, kiszámolja. Sokan nem értik a szigorú ítéletet és a közönség háborog a jó mérkőzés túl gyors befejezése miatt.

Hieronymus, a német pontozó sem érti teljesen Staindl ítéletét, a horvátok vezetője pedig egyenesen kétségbe van esve. Csak ő tudja, hogy miért, hiszen ha most még tudott volna is verekedni Sikics, egészen bizonyos, hogy nem szabadult volna meg kiütés nélkül. Dobránszky, a szövetségi oktató is Staindl ítéletét tartja helyesnek. Véleménye szerint Sikics még akkor is roggyant volt, amikor már felállt a földről.

A III. magyar-horvát mérkőzés ilyenformán 12:4 arányban a magyar ökölvívók diadalát hozta. Izgalmas mérkőzések, négy kiütés és Bogács nagyszerű vívása elkápráztatta a közönséget, amely megelégedetten és az ökölvívás propagandájának szolgálatába állva távozott a Sportcsarnokból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Devcsics, a horvátok büszkesége legyőzte Voinovichot, a magyar bajnokot Torma I. kiütéssel győzött a földön fekvő Maglica ellen A magyar csapat - Szolnoki, Jászai, Csontos, Torma II., Papp, Voinovich, Torma I. és Bogács. A mikrofonnál Staindl Antal, a MÖSz főtitkára áll A horvát csapat - Fercsek Ivo, a vendégek vezetője, Matics, Maglica, Devcsics, Hrbics, Ticsics, Krleza, Hladini és Sikics Devcsics Hladni
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az országos tornaverseny Az országos tornaverseny
Az ifjuság vasárnap délután a Hunyady-téren gyülekezett s onnan az...
Történelmi lelet Budán Történelmi lelet Budán
A budavári koronázó Mátyás-templom előtt levő terület szabályozásával...
Modern szellemet a vállalati vezetésbe! Modern szellemet a vállalati vezetésbe!
A legnagyobb magyar vállalat- és üzemgazdasági szaklap: A Hites...
A budapesti aviatikai meeting A budapesti aviatikai meeting
Amidőn a sorokat írjuk, már az aviatikai meeting hatodik napjánál...
A szájunkig ér a viz A szájunkig ér a viz
Holnap Wekerle a Ház elé terjeszti a költségvetést. Politikai...
Ugrás közben lefotografált ló Ugrás közben lefotografált ló
Mióta Daguerre 1838-ban elkészítette első kezdetleges fényképét, az...
A júliusi felkelés Péterváron A júliusi felkelés Péterváron
Csak áttételesen kapcsolódik az első világháború történetéhez az...
Az amerikai miniszterválság Az amerikai miniszterválság
Világszerte feltünést keltett, amikor Bryan, az Egyesült-Államok...
Neurath német külügyminiszter vasárnap két óra hosszat tanácskozott Kánya külügyminiszterrel Neurath német külügyminiszter vasárnap két óra hosszat tanácskozott...
A hosszas és kimerítő beszélgetés magyarázata, hogy Magyarország és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98