Dtum
Login with Facebookk
1942 | December

Szovjet tömegtámadások a Don középső szakaszán

Berlin, december 20.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda jelenti a keleti harctér helyzetéről:
A bolsevisták csak a Don középső folyása mentén folytatták tömegtámadásaikat. Itt továbbtartanak a sulyos elkeseredett változatos harcok. Itt is észrevehető volt az a két jellemző tünet, amely általában jellemző arra a különbségre, amely egyfelől a szovjet multévi téli támdaása között - akkor rendkivül ember- és hadianyagpazarlással támadott a csaknem 4000 kilométer hosszu arcvonalon a Jeges-tengertől a Kaspi-tengerig -, másfelől az ezévi támadó cselekmények között van, mert most csak az arcvonal egyes helyein intéz a szovjet tömegtámadásokat és itt is csak bizonyos időközökben.


Mind a Volga és Don közötti nagy támadások, mind a Toropec térségében lezajlott támadásai a szovjetnek döntő siker nélkül maradtak, sőt rendkivül sulyos veszteségekkel jártak a bolsevistákra emberben, páncélosokban, lövegekben, járművekben és mindenféle hadianyagban, ugyanakkor pedig lendületes és sikeres német ellentámadások követték ezeket a támadásokat.


Nem érte váratlanul a német hadvezetést a most három héttel a bolsevista téli támadás megindulása után a középső szakaszon kezdett nagy támadás sem. Ezért még idejében megfelelő ellenintézkedéseket tudtak tenni, amelyek eredményeként a Toropec térségében kezdett vállalkozás kezdeti eredményei rendkivül csekélymértékűek voltak.

 

Ezek a jellemző tünetek mutatják, hogy a Szovjetunió nem rendelkezik többé a valamikor kimerithetetlen embertartalékkal és hogy a nagy és bőséges ipari vidékek elvesztée, valamint az angol-amerikai szállitások - mint Litvinov besimerte - teljes elmaradás következtében mind nehezebbé válik az ilyen nagy támadásokhoz szükséges hadianyag előteremtése. A tér kiterjedtsége, amely valamikor az angol bolsevista propagandában olyan nagy szerepet játszott, most nyilvánvalóan a németek javára szolgál, akiknek számára szilárd hadászati hátvédet alkot a birtokukban lévő és megszervezett mögöttes országrész, mig a szovjetnek észrevehetőleg hiányzik az ereje ahhoz, hogy az egész hosszu arcvonalon „gőzhengerként” lépjen fel.


A Don középső folyása mentén a nagy gyalogos és páncéloserőkkel intézett folytatólagos támadásokkal szemben a német és szövetséges csapatok megint példás ellenállást tanusitottak. A szó szoros értelmében minden méternyi területért küzdöttek és még azon a néhány helyen is, ahol a bolsevistáknak páncélosok, valamint gyalogos és lövészhadosztályok tömeges harcbavetésével sikerült az állá egyes védelmi pontjai között áthatolniok, ezek a támaszpontok önmagukat zárták le, megakadályozták a szovjet nagyobb mozdulatait és állandó fenyegetésként ottmaradtak a bolsevisták oldalában vagy hátában.


Ezeken a messze előretolt ellenállási fékeken, amelyek roppant szivósággal tartják magukat, elvérzenek a bolsevisták tömegtámadásai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Síjárőr egy falu szélén Járőreink harca az ellenséggel Litvinov Magyar katonakarácsony az Úr 1942. évében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98