Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

A Don-kanyarulatban megindult a szovjet téli offenzivája

Berlin, november 22.
(Interinf.) Az európai keleti arcvonalon megélénkültek a harcok. Minden jel arra mutat, hogy Sztalin a szövetségeseknek meg akarja mutatni, hogy egyáltalán nem olyan gyönge, amilyennek Roosevelt és Churchill feltüntette az egész világ nyilvánossága előtt. Sztalin megadta a jelt az első téli támadásokra azokból a felvonulási irányokból, amelyeket a német hadvezetés már régebb idő óta ismert.


A szovjet offenziv mozdulatok sulypontja kétségtelenül a nagy  Don-kanyarulat, mig Rzsevnél, bár ott is ellenséges előkészületeket észletlek, semmi sem mozdult eddig. ezekben a támadásokban ujdonság az, hogy elsőizben ebben a háboruban a lovasságot és a gépesitett egységeket együtt vetik harcba. A Don alsó folyásánál azonban már példa volt arra, hogy ez a harcmodor lehet ugyan bizonyos mértékig eredeti, tényleg azonban nem érvényesült a szövetséges és német csapatokkal szemben és bizonyosan nem fog érvénybe jutni a jövőben sem. Az európai oldalon ugyanis szintén észlelhető egy ujdonság: a legkorszerűbb, különleges és szánkószerű járművekre erősitett téli fegyverek.


Ezeknek az uj fegyvereknek harcbavetése éppen a Terek-arcvonalon olyan eredményekre vezetett az elhárításban, hogy a szovjet hadvezetés a Don mentén bevetett téli tartalékok harckészségének felfokozása érdekében jónak találta nemcsak agyonhallgatni ezt a tényt, hanem szükségesnek tartotta, hogy saját vereségükből sikert gyártsanak. A német és a szövetséges vezérkaroknál hidegvérrel tekintenek a helyzet kialakulása elé.


Hamis különjelentés szovjet győzelemről
Berlin, november 22.
(Német Távirati Iroda.) A szovjet tájékoztató iroda november 20-án különjelentést közölt Ordzsonikice vidékén aratott állítólagos sikerekről. Ezt a jelentést a moszkvai lapok már csak mint félhivatalos jelentést közlik. A bolsevikiek ezekben a harcokban sulyos vereséget szenvedtek, veszteségük 20.000 ember hadifoglyokban és ennek mintegy háromszorosa halottakban és sebesültekben. Ezek az adatok bizonyitják, hogy a moszkvai különjelentés, valótlanság. A jelentést különben a november 21-i hivatalos német hadijelentés nyomatékosan megcáfolta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98