Dtum
Login with Facebookk
1942 | Február

A hordozható asztalosműhely

- Igen, a hordozható írógép, rádió és képtávíró után a hordozható asztalosműhely is feltalálták! Kezdetben a legvérmesebb rádió-szakemberek sem remélték, hogy egyszer majd a rádiókészülék, a maga kényes csöveivel, nehézkes telepeivel, bonyodalmas drótjaival szépen elfér egy kisebbfajta kézibőröndben és aztán bárhová elvihetjük, kirándulásra, utazásokra.

Az asztalosműhellyel is így vagyunk. Igaz, hogy ennek a műhelynek a felszerelését nem lehet bőröndbe csomagolni. Ettől még kissé messze vagyunk. De egy kis kocsiban, sőt nagyobb targoncán kényelmesen elfér az egész és akárhová elszállítható. Ami pedig a legnevezetesebb: ez a hordozható asztalosműhely teljesítményben, munkaképességben holmi nagyobb faipari teleppel ér fel.

Hogyan tehetséges ez? Ugy, hogy a mérnökök újfajta fűrészeket, fúrókat, gyalukat szerkesztettek, amelyeket nem kézierő, hanem egy rájuk szerelt villanymotor mozgat. Motor és szerszám olyan kényelmesen kezelhető, összefüggő géppé olvad itt, mint amilyen például a közismert villamos kézifúró vagy a szegecselőgép. Fürgén dolgozó, könnyű villamos szerszámok ezek, amelyekkel a munkás, szinte minden fáradság nélkül, sokszorosát végzi el annak a munkának, amit közönséges kéziszerszámokkal végezne. Azelőtt például nagy nehézségek és szállítási költségek árán lehetett csak a súlyos farönköket az asztalosipari telepre hordani.

Most fordítva történik: az iparos egyszerűen összecsomagolja villamos szerszámait és egész műhelyével „kiszáll” oda, ahol a fatörzsek már feldolgozásra készen várják. Ott azután egyszerűen, a legközelebbi villamos fali-érintkezőbe dugja a villanyfűrész dugaszát és nekikezdhet a törzsek aprításának, a gerendák alakításának. Nincs helyhez kötve, bárhol megtelepedhetik, ahol villamos hálózat van és egyetlen mozdulattal üzembe helyezheti gépeit. Vándor-asztalos, aki villannyal dolgozik és szinte futószalagra gyárt - ezt a csodát is csak a huszadik század technikája tudta megcsinálni.

Igen ám, de ml történik, ha a munka helyén nem találja a megfelelő minőségű villanyáramot, sőt egyáltalán nincsen áram vezeték? Nos, a modern „villamosított” asztalosmester akkor sem esik kétségbe. Felkészült ilyen eshetőségre: pár lóerős, apró benzinmotoros áramfejlesztőgépet is visz magával, amely szerszámgépeit táplálja. 7-9 lóerejű a kis, kéthengeres benzinmotor, amely a dinamót forgatja és legnagyobb erőfeszítésekor sem fogyaszt többet óránként 4-4.5 liter benzinnél.

Ezzel a kevés mennyiséggel rengeteg munkát végez a gép. Egy mozdulat csak: a motor berregve megindul: egy másik mozdulat és a szerszámgép kábelje összekapcsolódik a dinamóéval és már száll a forgács, repül a fűrészpor és alakul, formálódik a fa, hogy bútor vagy más hasznos tárgy váljék belőle...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kikötő páncélja: az acélháló A kikötő páncélja: az acélháló
Amióta a tengeralattjáró-hajók a hadviselés szerves részévé lettek,...
Meztelenül állt a bitó alá a sopronkőhidai fegyház udvarán herceg Odescalchi Miklós Meztelenül állt a bitó alá a sopronkőhidai fegyház udvarán herceg...
Odescalchi Miklós herceg ifjú és nyúlánk figurája napjaink...
Bánk bán problémák - Katona József centenáriumához Bánk bán problémák - Katona József centenáriumához
Shakespeare 29 éves volt, amikor megírta III. Rikárdot, Schiller 27,...
Hol székel az éhség érzése?
Nemcsak a laikusok, de az orvosok is még nem régiben azt hitték, hogy...
Uj italmérési törvény készül Uj italmérési törvény készül
A képviselőház keddi ülésén tárgyalja a bornovellát. A novella egyes...
Imponálóan gazdag és nivós a posta jelentése Imponálóan gazdag és nivós a posta jelentése
Közel kétszázoldalas jelentést adott ki a magyar posta 1929. évi...
Konfliktus az MLSz és a MOB között Konfliktus az MLSz és a MOB között
Az olympiai bizottság és az MLSz között oly hideg szinte feszült volt...
Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat
Hosszabb idő óta folytattak kísérleteket olyan burgonyafajták...
Bárány István megjavította 50 méteres rekordját Bárány István megjavította 50 méteres rekordját
A MESE úszószakosztálya tradícióihoz híven húsvét vasárnapján...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98