Dtum
Login with Facebookk
1942 | Február

A hordozható asztalosműhely

- Igen, a hordozható írógép, rádió és képtávíró után a hordozható asztalosműhely is feltalálták! Kezdetben a legvérmesebb rádió-szakemberek sem remélték, hogy egyszer majd a rádiókészülék, a maga kényes csöveivel, nehézkes telepeivel, bonyodalmas drótjaival szépen elfér egy kisebbfajta kézibőröndben és aztán bárhová elvihetjük, kirándulásra, utazásokra.

Az asztalosműhellyel is így vagyunk. Igaz, hogy ennek a műhelynek a felszerelését nem lehet bőröndbe csomagolni. Ettől még kissé messze vagyunk. De egy kis kocsiban, sőt nagyobb targoncán kényelmesen elfér az egész és akárhová elszállítható. Ami pedig a legnevezetesebb: ez a hordozható asztalosműhely teljesítményben, munkaképességben holmi nagyobb faipari teleppel ér fel.

Hogyan tehetséges ez? Ugy, hogy a mérnökök újfajta fűrészeket, fúrókat, gyalukat szerkesztettek, amelyeket nem kézierő, hanem egy rájuk szerelt villanymotor mozgat. Motor és szerszám olyan kényelmesen kezelhető, összefüggő géppé olvad itt, mint amilyen például a közismert villamos kézifúró vagy a szegecselőgép. Fürgén dolgozó, könnyű villamos szerszámok ezek, amelyekkel a munkás, szinte minden fáradság nélkül, sokszorosát végzi el annak a munkának, amit közönséges kéziszerszámokkal végezne. Azelőtt például nagy nehézségek és szállítási költségek árán lehetett csak a súlyos farönköket az asztalosipari telepre hordani.

Most fordítva történik: az iparos egyszerűen összecsomagolja villamos szerszámait és egész műhelyével „kiszáll” oda, ahol a fatörzsek már feldolgozásra készen várják. Ott azután egyszerűen, a legközelebbi villamos fali-érintkezőbe dugja a villanyfűrész dugaszát és nekikezdhet a törzsek aprításának, a gerendák alakításának. Nincs helyhez kötve, bárhol megtelepedhetik, ahol villamos hálózat van és egyetlen mozdulattal üzembe helyezheti gépeit. Vándor-asztalos, aki villannyal dolgozik és szinte futószalagra gyárt - ezt a csodát is csak a huszadik század technikája tudta megcsinálni.

Igen ám, de ml történik, ha a munka helyén nem találja a megfelelő minőségű villanyáramot, sőt egyáltalán nincsen áram vezeték? Nos, a modern „villamosított” asztalosmester akkor sem esik kétségbe. Felkészült ilyen eshetőségre: pár lóerős, apró benzinmotoros áramfejlesztőgépet is visz magával, amely szerszámgépeit táplálja. 7-9 lóerejű a kis, kéthengeres benzinmotor, amely a dinamót forgatja és legnagyobb erőfeszítésekor sem fogyaszt többet óránként 4-4.5 liter benzinnél.

Ezzel a kevés mennyiséggel rengeteg munkát végez a gép. Egy mozdulat csak: a motor berregve megindul: egy másik mozdulat és a szerszámgép kábelje összekapcsolódik a dinamóéval és már száll a forgács, repül a fűrészpor és alakul, formálódik a fa, hogy bútor vagy más hasznos tárgy váljék belőle...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98