Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Július

Igazi kupacsapat a Ferencváros!

„Jó bornak nem kell cégér” - tartja a közmondás és ez az igazság alighanem az izgalmasnak ígérkező labdarúgó tornákra is vonatkozik, mint arról a Magyar Kupa idei befejező négyes mérkőzésén meggyőződhettünk.

A végre már teljesen rendbe hozott, sőt részben újjáépített MOVE-pálya ugyanis a kettős ünnepen igazi „békebeli” emléket idézett fel: a mindkét nap zsúfolásig megtelt villamosok összesen mintegy 40.000 nézőt szállítottak ki a négy izgalmas összecsapást hozó középdöntő és döntő mérkőzésekre.

A Magyar Kupa, amely elsősorban a kényszerűen elmaradt nemzetközi találkozót hivatott pótolni, szemmel láthatólag teljes mértekben felkeltette élcsapataink becsvágyát és különösen a Ferencváros és az Újpest fogadkozott, hogy itt mutatják meg a vezető szerepre való érdemességüket.

A közönség örömmel kapcsolódott bele a már komoly vonzóerőt jelentő Magyar Kupa küzdelmeibe szíve mélyén majd mindenki a két régi vetélytársat várta a döntőbe. A futball azonban azért futball, hogy ne csak a bajnokságban, hanem a Magyar Kupában sem fukarkodjék a meglepetéssel.

Az első napon mindjárt az Újpest és a DiMÁVAG találkozása meghozta a sokak számára kiábrándulást jelentő meglepetést: a lila-fehérek kiestek a döntő küzdelmekből. Akik ismerik a diósgyőri együttest, kitűnő játékosait és különösen a nagycsapatok elleni becsvágyát még a szokatlanul nagy, 6:3-as győzelmen sem lepődhetnek meg.

A mérkőzés eredményének alakulása azonban mégis meghazudtolta a várakozásokat, hiszen az első félidő vége felé kialakuló jelentős újpesti fölény tartósnak ígérkezett és az egygólos vezetés elégnek látszott a második félidő biztosítására.

A DiMÁVAG a tőle megszokott nagy lendülettel kezdte a játékot, de kissé elnagyolta támadásait, védelme pedig tartós biztonság után néhányszor érthetetlenül kihagyott, ezt pedig olyan játékos, mint Zsengellér három gól erejéig is ki tudta használni.

A diósgyőri támadások lanyhulásával végződő első félidő után lehetetlen lett volna megítélni, hogy a hátralevő 45 perc alatt az ellenfél lehengerléséig tudnak-e fokozni a vidékiek, vagy pedig az Újpest kibontakozik-e legalább annyira, hogy alkalmi támadásokon kívül saját elgondolásait is végrehajthassa.

Mint a sokáig bizonytalan kimenetelű mérkőzéseknél általában, itt a második félidő közepe táján született meg a döntés, a két ragyogóan játszó szélső, Füzér és Turbéki szárnyalása szinte elsöpörte a kapkodó újpesti védelmet, amely a balszélső két gólja után szinte teljesen eltűnt a pályáról.

A közönség, amelyet szinte mámorossá lelkesített fel a diósgyőri csapatnak sokszor a szó legjobb értelemben futballt nyújtó játéka, önfeledten biztatta a vidéki fiúkat, akik szinte kivétel nélkül tudásuk és lelkesedésük legjavát nyújtották; megmentették a Magyar Kupában is a vidék becsületét. A Ferencváros nagy „mumusa”, az Újpest gyászosan szerepelt ezen a mérkőzésen, csatársora – Zsengellér kivételével – meg sem közelítette a diósgyőri ötösfogatot.

A Ferencváros szurkolótábora, amelyet az egekbe emelt az Újpest nagy veresége azt remélte, hogy a zöld-fehérek köszörülik ki a fővárosi labdarúgáson esett csorbát és akkor, amikor a keserves és valóban igazságtalan 2:1-es győzelemmel kellett megelégedniük, ők sem tagadhatták le, hogy ezt a mérkőzést a Ferencváros legszerencsésebb győzelmei közé fogják iktatni.

Álmosan, tehetetlenül mozogtak a zöld-fehérek, ellenfelük pedig annyi lendülettel, kedvvel és akarással rohamozott, hogy csatársoruk tragikus tehetetlensége már nem is bosszantó, hanem fájdalmas volt.

Minden várakozás, az eredmények a játék képe szerint alakuló minden igazságossága csődöt mondott ezen a balszerencsés, szánni való csatársoron, de vajon nem-e a nagyszerű salgótarjáni védelmet kell jobban sajnálnunk, amely minden hősi erőfeszítése ellenére tehetetlenül nézhette, hogyan csúszik ki a csapat kezéből a megérdemelt győzelem.

A középdöntő két mérkőzése után kialakul az általános vélemény: ha a csapatok formája másnapra is változatlan marad, a kupagyőzelmet lehetetlen elvonni a DiMÁVAG-tól.

A második napon az Újpest teljesen megváltoztatott csapata kelti az első feltűnést, hiszen a lila-fehérek csapatában csak hat játékos marad a tegnapi együttesből. Így például leváltották a teljes Kármán-Mészáros-Nagymarosi fedezetsort Az Újpest összeállítását az érdekesség kedvéért ideiktatjuk: Sziklai – Ádám (!), Balogh II. – Márkus, Rózsavölgyi, Balogh I. – Németh, Szusza, Berzi, Zsengellér, Kalocsai dr. A salgótarjániak csatársorában a megsérült Vincze helyett Pribilovics a középcsatár.

Ha előfordul, hogy a történelem megismétlődik, úgy ez történt ezen a mérkőzésen is és ennek szomorú tanulságát ismét a SalBTC-nek kellett megismernie. A lelkes vidéki csapat a mérkőzés egyes szakaszaiban előző napi jó játékát is felülmúlta, az eredmény nélküli első félidő, majd Trenka gólja pedig azt látszott bizonyítani, hogy ezúttal a végeredmény is igazságosabban alakul.

A játék képét a küzdelem jellemezte, így színvonala nem emelkedett magasra, de a csapatrészeiben széteső Újpest ellen a vidékiek olyan hatalmas mezőnyfölényt harcoltak ki, hogy teljesen megértjük Vezovicsek-Nádasdit, a kitűnő fiatal kapust, hogy a szabadon hagyott Zsengellér egyenlítő gólja után – amelyet különben sem védhetett – elkeseredésében a földhöz vágta magát.

S minthogy baj sohasem jár egyedül, egy perccel később meg kellett érniük a salgótarjániaknak, hogy az őrizetlen Berzi fejese nyomán ismét kihulljon kezükből a győzelem. Ennyi balszerencse után érthetően visszaestek már ekkor a vidékiek és a megfiatalított Újpest még az egyenlítés balzsamától is megfosztotta ellenfelét.

A Ferencváros és a DiMÁVAG sokáig bizonytalan kimenetelű és a második félidő közepéig meglehetősen csapkodó, hibákkal zsúfolt, de izgalmas mérkőzést vívott. Azonnal eltűnt ugyan, hogy ma más Ferencváros van a pályán, mint egy nappal előbb és megállapíthattuk, hogy különösen a csatársor született újjá tegnapi játékhoz képest.

Ismét bebizonyosodott, hogy két gólra törő, gyors szélső a legjobb védelmet is megbonthatja s ezúttal a Lukács-Kiszely kettős jóval felülmúlta a tegnapi játékhoz képest erősen visszaesett Fűzér-Turbéki szélsőpárt.

A két első Ferencvárosi gól Kiszely érdeme volt s amikor Turbéki majd Fazekas gólja után a második félidőben 2:2 lesz az eredmény, Lukács lendül pompás formába. De a veszélyes döntetlen megmozgatja az egész zöld-fehér együttest, amely néhány perc alatt ellenállhatatlan erővel fekteti két vállra veszélyes ellenfelét.

A diósgyőri csatársor tehetetlen a pompás ferencvárosi védelem, pontosabban a Tátrai-Polgár-Lázár hármasa ellen, de megtörik a nagy akarással küzdő Sárosi III. és a megbecsülhetetlen szívű Nagy II. által újabb és újabb rohamokra küldött zöld-fehér csatársor támadásai alatt.

A Ferencváros sokat tűrt, sokat csalódott közönsége egy emberként ünnepli most ezt a csatársort, amely sorra lövi góljait megtört ellenfele hálójába. Már csak az idő akadály az újabb góloknak, különben a 6:2 helyett akár 10:2 is lehetne az eredmény.

„Jövőre bajnok lesz a Fradi!” – hallatszik innen-is, onnan-is, amikor egetverő éljenzés közben Lázár, a csapatkapitány átveszi az MLSz képviselőjétől a Magyar Kupát. De kijut az elismerésből a diósgyőrieknek, egyben a Corinthian-díj győztesének is, akik két nap alatt két óriási iramú, izgalmas küzdelmet vívtak, s csak az utolsó negyedórában roppantak össze, mint ahogy ez ellen a Ferencváros ellen alighanem bármely más csapat is összeroppant volna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kupagyőztes Ferencváros csapata A DiMÁVAG csapata nyerte a Corinthian-díjat Füstös elől tisztáz a diósgyőri védelem Jakab fejese száll Gáspár kapujába Jakab győztes gólja a salgótarjáni kapuban Sziklai kiöklözi a labdát a DiMÁVAG-Újpest mérkmőzésen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi lesz az új zsidótörvényben Mi lesz az új zsidótörvényben
Az elmult héten Imrédy Béla miniszterelnök elnöklete alatt beható...
Clemenceau ujabb hazugsága Clemenceau ujabb hazugsága
A következő hivatalos kommünikét adták ki: Vannak csökönyös...
Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy szökött fegyenc Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy...
Vasárnap reggel a pesterzsébeti Tompa ucca 47. sz. házba detektívek...
Gróf Bethlen István nagy nyilatkozatot adott a magyar-cseh viszály megoldásáról Gróf Bethlen István nagy nyilatkozatot adott a magyar-cseh viszály...
A milánói Corriera della Sera vasárnapi számában hatalmas cikk számol...
Egy bátor északsarki utazó Egy bátor északsarki utazó
Olvasóink előtt bizonyára nem ismeretlen Nansen Fritjoff neve. Nansen...
A kisipari hitel egyike a legdrágább kölcsönöknek A kisipari hitel egyike a legdrágább kölcsönöknek
A kétségbeesés fekete felhője kiséri a mai iparos-generációt lépten...
Szilágyi Dezső halála Szilágyi Dezső halála
A magyar közélet egyik legelső kitünősége, Szilágyi Dezső képviselő...
Gordon Craig sikertelen nagysága és dicsősége Gordon Craig sikertelen nagysága és dicsősége
Az angol könyvpiacon egy gyönyörű kiállítású könyv jelent meg, ...
Magyarország – Lengyelország 4:0 (3:0) Magyarország – Lengyelország 4:0 (3:0)
A negyedik lengyel-magyar válogatott mérkőzés váratlanul sok nézőt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98